Paul Manafort. Matt Rourke / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Trumps ex-kampanjchef vill ogiltigförklara FBI-bevis

Donald Trumps tidigare kampanjchef, Paul Manafort, planerar att be en federal domare att ogiltigförklara bevis som beslagtagits av FBI-agenter på hans företag, rapporterar Reuters.

FBI-agenterna jobbar på uppdrag av den särskilde åklagaren Robert Mueller. Enligt Manafort bryter de beslagtagna bevisen mot konstitutionens förbud mot orimliga husrannsakningar och beslag.

Manafort utreds för förberedelse till pengatvätt och förberedelse till bedrägeri. Inget av de misstänkta brotten har med Trumps kampanj att göra.

Tidigare

Toppnyheter

EU:s utrikeschef Federica Mogherini. FRANCOIS LENOIR / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Venezuela

EU uppmanar till nyval: Folket har krävt demokrati

Folket i Venezuela har krävt demokrati och att få välja sitt eget öde – därför uppmanar EU nu landet att så fort som möjligt sätta igång en process för att hålla ett nyval. Det skriver EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett uttalande, rapporterar TT.

EU uppmanar till ”fria och trovärdiga val” i landet efter att oppositionsledaren Juan Guaidó utmanat presidenten Nicolás Maduro och utropat sig själv till landets tillfällige president.

”De medborgerliga rättigheterna, frihet och säkerhet till alla medlemmar i nationalförsamlingen, inklusive dess ordförande, Juan Guaidó måste följas och till fullo respekteras”, skriver Mogherini vidare.

Igår 23:19
Maduro vid dagens tal.  Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Venezuela

Maduro bryter med USA – diplomater får tre dygn på sig att lämna landet

Venezuelas president Nicolás Maduro bryter landets diplomatiska relationer med USA, rapporterar Reuters. Han ger amerikanska diplomater 72 timmar att lämna landet.

– USA:s imperialistiska regering ligger bakom ett kuppförsök mot oss med syfte att installera en marionettpresident som de kan kontrollera, sa han i ett tal utanför presidentpalatset.

Beskedet kommer efter att president Donald Trump erkänt oppositionsledaren Juan Guaidó som tillfällig president efter att denne svurit in sig själv på posten.

Igår 20:28
Fernando Llano / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Krisen i Venezuela

Juan Guaidó har svurit in sig som tillfällig president

Oppositionsledaren Juan Guaidó har svurit in sig själv som tillfällig president i Venezuela, rapporterar Reuters.

Beskedet kommer samtidigt som hundratusentals människor har samlats på landets gator för demonstrationer både mot och till stöd för president Nicolás Maduro, uppger AFP.

– Jag svär att använda presidentskapets makt för att säkerställa ett slut på maktmissbruket, sa Guaidó när han svors in inför en jublande folkmassa. Han sa sig också vara beredd att ersätta Maduro med stöd från militären för att sedan utlysa fria val.

Sent på onsdagskvällen svensk tid kom dock uppgifter om att landets militär avvisar Guaidós anspråk på presidentposten, rapporterar AFP med hänvisning till landets försvarsminister.

Igår 17:57
Läs mer om Krisen i Venezuela
Maduro / Guaidó.  TT
Reaktioner på krisen i Venezuela

Analyser: Nu är det allvar – ”demokratisk kupp” sker

De tidigare protesterna i Venezuela har inte skakat Maduro – men nu är det allvar, säger SVT:s utrikeskorrespondent Bert Sundström till den egna kanalen.

Sundström har följt situationen i landet i flera år och beskriver det som nu sker för en ”demokratisk kupp”.

– När USA, Kanada och gissningsvis i morgon även EU går ut och stöder Juan Guaidó, då kan det bli svårt för Maduro att sitta kvar, säger han.

DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski menar att det faktum att Guaidó utropat sig själv till president kan ses som ”ett erbjudande att leda en övergångsregering som i sin tur får organisera fria val”.

Dock tror Winiarski att Maduro kommer att ingripa mot försöket till maktövertagande, men lyfter fram militärens lojalitet som ett osäkert kort.

Igår 21:03
TT
Reaktioner på krisen i Venezuela

Latinamerikaexpert: Det är början på slutet för Maduro

Latinamerikaexperten Edme Dominguez tror inte att Maduro kommer behålla makten i Venezuela året ut, säger hon till TT.

– Jag misstänker att det här är början på slutet.

Enligt Dominguez har människor i fattiga områden, som tidigare stått bakom Maduro, nu börjat vända sig bort från honom på grund av den dåliga situationen i landet.

– De fattiga i Venezuela börjar inse att det hela är en komedi, och att inget kommer bli bättre av att de fortsätter stödja honom, säger hon.

Igår 20:36
TT
Trumps USA Reaktioner på krisen i Venezuela

Donald Trump erkänner Guaido som president

USA:s president Donald Trump erkänner Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó som landets tillfällige president, enligt ett uttalande från Vita huset.

”Venezuelas folk har varit modiga och tagit ställning mot Maduro och hans regim för att kräva frihet”, står det i Trumps uttalande. Han skriver även att han kommer att utnyttja USA:s ekonomiska och diplomatiska makt till fullo för att bidra till att demokratin i landet återupprättas.

Om Maduro försöker hålla sig kvar vid makten med våld, uppger USA att ”alla alternativ ligger på bordet” enligt AFP. Flera andra länder har erkänt Guaidó, däribland Brasilien, Argentina, Colombia och Paraguay.

Beskedet kommer kort efter att Guaidó formellt svurit in sig själv som president. Samtidigt pågår massdemonstrationer i landet – både till stöd för Guaidó och till stöd för Maduro.

Igår 18:26
Läs mer om Reaktioner på krisen i Venezuela
Brexit Storbritanniens framtid
Rudd.  DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Brexit Storbritanniens framtid

Ministrar möts i hemlighet för att stoppa kaotisk brexit

19 representanter för den brittiska regeringen, varav fem ministrar, har träffats i hemlighet för att försäkra att en ”hård” brexit utan utträdesavtal inte blir verklighet. Det rapporterar The Telegraph.

Gruppen ska bland annat ha träffats förra tisdagen för att diskutera förslaget som skulle tvinga fram en ansökan om att förlänga brexit till slutet av året, ifall inget avtal med EU finns på plats mot slutet av februari.

Igår 22:59
Michel Barnier. Stephanie Lecocq / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

EU-toppen: Hård brexit är nu vårt huvudscenario

EU betraktar nu en ”hård brexit” utan avtal som huvudscenario. Det säger EU:s brexitförhandlare Michel Barnier, enligt Reuters.

– Att förbereda sig för ett scenario där Storbritannien lämnar unionen utan avtal är nu viktigare än någonsin, även om jag hoppas att vi kan undvika det, säger Barnier.

Han påpekar samtidigt att det finns en majoritet i brittiska parlamentet som är emot en hård brexit. Men enligt Barnier räcker det inte för att stoppa ett avtalslöst utträde. Majoriteten måste i så fall ställa sig bakom ett annat förslag, och inte bara vara emot alla alternativ.

Igår 15:04
Liam Fox, Yvette Cooper. Arkivbilder. TT
Brexit Storbritanniens framtid

Oenighet om uppskjuten brexit: ”Värsta tänkbara”

Oppositionspartiet Labour kommer med största sannolikhet att stödja att utträdesförhandlingarna med EU förlängs till årsskiftet, säger den ekonomiskpolitiske talespersonen John McDonnell till BBC.

Hur det regerande Tory-partiet ställer sig till en fördröjning av utträdet ur EU är däremot oklart. Handelsministern Liam Fox, en ledande brexitförespråkare, säger till BBC att en förlängning av förhandlingarna skulle vara det ”värsta tänkbara”.

Nästa tisdag blir det återigen debatt och omröstning om brexit i parlamentet. Ändringsförslag som ledamöterna ska rösta om avgörs först i sista stund av talmannen, skriver TT.

Igår 11:18
Läs mer om Brexit
Kim Andersson.  PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
Handbolls-VM 2019

Krönikor: ”Kanske blev vi förblindade av truppen”

Sverige var guldkandidater i VM för första gången sedan 2003 – men kanske blev vi förblindade av bredden i truppen, skriver Sportbladets krönikör Johan Flinck.

”Kanske överskattade vi lagets tidigare förmåga att täcka upp för skador. Så här i efterhand verkade det som att motståndarna och mina utländska kolleger insåg mycket tidigare vad tappet av framför allt Gottfridsson skulle innebära för Sverige”, skriver Flinck.

Sportexpressens krönikör Nicolinn Törnmalm skriver att förbundskapten Kristján Andrésson har ett år på sig för att återigen övertala Kim Andersson och Kim Ekdal du Rietz om fortsatt spel under hemma-VM.

”Det är då Sverige ska vara som bäst. Det är då de kan vinna ett mästerskap igen. Om de främsta spelarna fortsätter”, skriver Törnmalm.

SVT:s expert Magnus Grahn menar att det är de 15 minuter under matchen mot Norge som gör att Sverige inte går vidare till semifinal.

– Laget måste lära sig spela under press inför hemma-EM 2020.

Igår 21:39
PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
Handbolls-VM 2019

Sverige föll i ödesmatchen – missar semifinalplats

Sverige missar semifinal i handbolls-VM. Inför 15 000 danska fans förlorade Blågult ödesmatchen mot Danmark med 30–26.

– Vi ledde med tre bollar efter tjugo minuter men tappade det. Det är jäkligt surt, säger Mattias Zachrisson till TV3.

Blågult startade matchen lite darrigt och lyckades inte sätta sina lägen – men efter flera fina räddningar av Andreas Palicka kom Sverige tillbaka och skapade sig en tremålsledning under ett tillfälle under första halvlek. Strax innan paus lyckades dock danskarna kvittera till 13–13.

I andra halvlek fortsatte det jämna spelet men när stjärnan Mikkel Hansen började storspela i slutet av halvleken kunde inte Sverige längre stå emot.

Den svenska förlusten innebär att det är Norge och Danmark som avancerar till semifinal.

Igår 20:56
Läs mer om Handbolls-VM 2019

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund