Nancy Pelosi,  amerikanska representanthusets talman.  Pete Marovich / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Inrikes

Trumps inlägg fördöms • 18-åring utvisad till Serbien • Man död efter knivrån

Morgonens nyheter:

• Representanthuset fördömer Trumps twitterinlägg
Man död efter knivrån i Göteborg i natt
von der Leyen ny kommissionsordförande – första kvinnan i historien
• Hjärtsjuk 18-åring från Kosovo utvisad till Serbien – trots protester

Delat representanthus fördömer Trumps inlägg: ”Rasism”

USA:s representanthus har röstat igenom en resolution där Donald Trumps kommentarer om fyra kvinnor i den amerikanska kongressen fördöms. I resolutionen står det att Trumps kommentarer är rasistiska och har ökat rädslan och hatet i landet. Fyra republikaner valde att rösta med demokraterna för fördömandet.

Ung man död efter knivrån i Göteborg – tre gripna

En man i 20-årsåldern är död efter att ha blivit knivskuren i Göteborg natten till onsdagen, skriver Aftonbladet. Två män och en kvinna greps i samband med händelsen.

Mannen ska ha blivit bestulen på en klocka och mobiltelefon.

Ursula von der Leyen. Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Ursula von der Leyen är ny EU-kommissionsordförande

Ursula von der Leyen – det heter EU-kommissionens nya ordförande. Tyskan är den första kvinnan i historien att nå topposten i EU. ”Jag känner mig så hedrad och jag är överväldigad och jag tackar er för förtroendet ni ger mig”, sa hon i parlamentet efter omröstningen.

Stefan Löfven om valet: ”På tiden att det är en kvinna”

Statsminister Stefan Löfven gratulerar nyvalde kommissionsordföranden Ursula von der Leyen på Twitter.

”Det är på tiden att en kvinna får den viktiga rollen”, skrev Löfven, och betonade samtidigt vikten av fortsatt fokus på jobben, klimatet, och säkerhetsfrågor.

CDU-ledaren ”AKK” blir ny försvarsminister i Tyskland

Partiledaren för de tyska kristdemokraterna CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, blir ny försvarsminister i Tyskland efter att Ursula von der Leyen lämnat posten för att bli EU-kommissionens ordförande. Det uppger regeringens talesperson Steffen Seibert.

Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Trump tackar för stöd – attackerar politiker igen

President Trump tackar sina partikamrater för deras stöd efter nattens omröstning där det amerikanska representanthuset fördömer hans ”rasistiska” kommentarer om fyra kvinnor i kongressen.

Han går också till ny attack mot de fyra kvinnliga politikerna och skriver att de har sagt ”hemska saker” om USA och Israel.

”Du har ett rasistiskt sinne och ett rasistiskt hjärta”

Konflikten mellan USA:s president och de fyra demokratiska kongresskvinnorna trappas upp, efter nya anklagelser mot Trump om rasism. ”Du har ett rasistiskt sinne i ditt huvud och ett rasistiskt hjärta i ditt bröst”, skriver Alexandria Ocasio-Cortez på Twitter.

Altin Vitia.  Privat

Trots protesterna: 18-årige Altin Vitia utvisad till Serbien

18-årige Altin Vitia, som genomgått en akut hjärttransplantation i Sverige, utvisades under tisdagen till Serbien – trots att han kommer från Kosovo och behöver fortsatt specialistvård. ”Han var ledsen och livrädd”, säger advokaten Anna Ekvall till Kvällsposten.

Fågelvirus på väg mot Sverige

Tropiska fågelvirus sprider sig norrut i Europa och kan snart komma till Sverige, skriver TT. Förra året hittades de så högt upp som i norra Tyskland och enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är de så snart här. Virusen kan vara dödliga för vissa fåglar och i vissa fall hota hela populationer.

R Kelly nekas borgen – förblir frihetsberövad

Den övergreppsanklagade r'n'b-sångaren R Kelly nekas borgen och förblir därmed frihetsberövad, rapporterar Hollywood Reporter. Artisten greps på torsdagen i Chicago, misstänkt för bland annat sexbrott och barnpornografibrott.

Dagens händelser

• POLITIK. EU:s inrikesministrar håller möte i Helsingfors om migration.
• UTRIKES: Premiärministerkandidaterna Boris Johnson och Jeremy Hunt möts i slutlig debatt.
• UTRIKES. Dom mot den mexikanske knarkbossen El Chapo.
• UTRIKES. Irans utrikesminister Javad Zarif talar i FN I New York efter att USA begränsat hans visum.
• SPORT. Kval till Champions League, AIK-FC Ararat-Armenia (19.00).

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Omni Pod

Toppnyheter

Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Kina beordrar resebolag att sluta sälja paketresor

Inga fler paketresor inom landet såväl som utomlands. Så lyder Pekings order till resebolagen under fredagen, enligt Bloomberg.

Syftet med beskedet är att hindra smittspridningen av det nya coronaviruset, som hittills dödat 26 personer.

Kunskapen om det nya coronavirus som började spridas från Wuhan i Kina är fortfarande liten men flera städer har isolerats.

Rent ekonomiskt kan sjukdomen innebära en rejäl smäll. Direkt skriver att kinesiska turister antas ha spenderat 130 miljarder dollar utomlands 2018.

1 tim
Illustrationsbild.  REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Två misstänkta fall av coronaviruset i Finland

Två kinesiska turister har sökt vård i Ivalo i norra Finland efter att ha fått influensaliknande symtom som kan vara coronaviruset, rapporterar Svenska Yle.

Proverna ska nu skickas på analys och ett preliminärt resultat väntas under fredagseftermiddagen.

– Den kinesiska familjen turistar i Lappland sedan några dagar. De har kommit dit från Wuhan i Kina via Norge, säger infektionsöverläkaren Markku Broas till Svenska Yle.

4 tim
Anders Tegnell. CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Epidemiolog: "Viruset mindre farligt än sars"

Nya coronaviruset verkar vara mindre farligt än både sars och mers. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell, avdelningschef för Analys vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

– Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhållandevis få, om man jämför med sars och mers, säger han.

Tegnell menar att de som dött verkar ha varit väldigt sjuka redan innan de smittats av viruset. Han säger också att svenska sjukvården har god beredskap om coronaviruset når Sverige.

1 tim
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Sprängda adressen på Östermalm.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sprängning på Östermalm kopplas till knarkcentral

Delar av det bostadshus på Östermalm i Stockholm som utsattes för en explosion i förra veckan har använts som knarkcentral där kunder bland annat kunde köpa kokain och cannabis, enligt uppgifter till Expressen.

Tanken med knarkcentralen är att försvåra för polisen att skapa en beviskedja kring narkotikahandeln då försäljningen inte skedde direkt mellan säljare och köpare.

– De här personerna är proffs. Det är inte någon som odlar hemma om man säger så. Man kan köpa olika grejer, berättar en person som själv köpt narkotika på adressen för tidningen.

Polisen vill inte kommentera uppgifterna om att bostadshuset på Östermalm använts som knarkcentral.

4 tim
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Känd kriminell gripen för sprängdådet

Den man som på onsdagen greps misstänkt för sprängdådet mot en adress på Östermalm tidigare i månaden har kopplingar till det kriminella mc-gänget Bandidos. Det skriver Expressen som hänvisar till uppgifter till tidningen.

Enligt uppgifter till SvD ska han ha varit villkorligt frigiven efter ett långt fängelsestraff.

Enligt tidningen har han fotograferats av polisens spanare när han har deltagit vid Bandidosfester. Han ska också vara kopplad till gängkonflikterna i Östberga och Bredäng i södra Stockholm. Förra året åtalades han för föreberedelse till mord, men friades senare. Han har dessförinnan dömts för mordförsök.

22 jan
Läs mer om Explosionen på Östermalm
Trumps USA Riksrätten mot Trump
Jim Risch, Rand Paul och Marsha Blackburn. TT
Trumps USA Riksrätten mot Trump

Kritik mot korsord, tupplur och bokläsning i senaten

Senatorer från båda politiska sidor kritiseras för att inte uppföra sig under riksrättsprocessen mot Donald Trump, enligt en sammanställning BBC News har gjort.

Redan första dagen la Kentuckysenatorn ​och republikanen Rand Paul handskrivna lappar på sitt skrivbord med texter som ”S.O.S” och ”hjälp mig”. Sedan dess har han kastat minst ett pappersflygplan och löst korsord.

Demokraten Mark Warner verkar ha tagit en tupplur efter att ha lutat sig mot sitt skrivbord i 20 minuter. Även republikanen Jim Risch har setts blunda flera gånger. En talesperson för Idahosenatorn har dock förnekat att han sov och hävdat att Risch ”lyssnade noga med stängda ögon”.

32 min
Donald Trump. Arkivbild. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Majoritet av amerikanerna tror att Trump är skyldig

63 procent av den amerikanska befolkningen är antingen säkra på eller finner det troligt att president Donald Trump har gjort sig skyldig till någon form av brott, rapporterar Washington Post och hänvisar till en undersökning gjord av Pew research center.

Svaren skiljer sig dock beroende på vilket parti man sympatiserar med.

Bland republikanska väljare är det bara runt en av tre som tror att Trump brutit mot lagen och 59 procent av dessa anser att han ändå borde få sitta kvar.

Igår 18:14
Läs mer om Trumps USA
Avspärrning efter sprängning i Malmö. Illustrationsbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Endast sju dömdes för sprängdåd under 2019

Trots att antalet anmälda sprängdåd ökade kraftigt under 2019 så har endast sju personer dömts, enligt en granskning som genomförts av SR Ekot.

– Det är svårt med den tekniska bevisningen när det har sprängts. Det mesta sprängs ju bort i samband med detonationen, säger Marie Borgh, chef för det nationella bombskyddet till Ekot.

Totalt gjordes 257 anmälningar under förra året. Enligt polisen är det vanligaste motivet att skrämmas, inte att döda. Men i många fall tycks gärningsmännen vara likgiltiga för eventuella dödsfall.

– Vissa av laddningarna har varit så kraftfulla att det funnits en risk för det. Det struntar man uppenbarligen i, säger Marie Borgh.

3 tim
Illustrationsbild. Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hemlig dataavläsning skjuts upp med en månad

Den nya lagstiftningen kring hemlig dataavläsning av brottsmisstänktas datorer och mobiler skulle ha trätt i kraft den 1 mars men skjuts nu upp med en månad, rapporterar Ekot. Hemlig dataavläsning är en del i regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet.

Frågan bereds fortfarande och riksdagen ska fatta beslut den 19 februari. Lagförslaget har brett politiskt stöd i riksdagen.

– Det är viktigt att vi har en bra beredning i riksdagen och att konstitutionsutskottet får möjlighet att yttra sig, säger Fredrik Lundh Sammeli (S).

Igår 23:06
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Cuf-ordföranden Ida Alterå, M-ledaren Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor  TT
Kommunernas intäkter

C kritiskt till oppositionen efter stoppade reformer

Centerpartiet är kritiskt till att oppositionen vill finansiera sin kommunsatsning med att ta bort sänkt arbetsgivaravgift för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden

– Jag hade nog inte förväntat mig att M och KD skulle komma överens med V om att höja skatten på svenska företag och försämra integrationen, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström till SVT Nyheter.

Även Centerpartiets ungdomsförbund (Cuf) riktar kritik mot de forna alliansvännerna. Ordföranden Ida Alterå menar att regeringssamarbetet i förlängningen är i gungning om M, KD, SD och V fortsätter stoppa centerpartistiska reformer.

2 tim
Maud Olofsson.  Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Olofsson besviken på M och KD: ”Omoget beteende”

En samlad opposition bestående av M, KD, SD och V har kört över regeringen i riksdagen och tvingat den att ändra i budgeten. Tidigare Centerledaren Maud Olofsson säger till Aftonbladet att hon är mycket besviken på KD och M.

– Jag tycker att det är ett omoget beteende, säger hon och menar att Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) gör det ännu svårare att återskapa Alliansen.

– Jag vet inte vad M och KD har att vinna på det här, säger Maud Olofsson.

Enligt den tidigare partiledaren kräver svenska folket ordning och reda i riksdagen och att regler följs. Regler skapar stabilitet – och i länder utan ansvarsfullhet går det inte bra, menar hon.

Igår 18:38
Läs mer om Kommunernas intäkter

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund