Melania och Donald Trump besökte franska militärparaden den 14 juli förra året.  JOEL SAGET / AFP
Trumps USA USA:s framtid

Trumps militärparad kan kosta 30 miljoner dollar

Trumps militärparad skulle kosta mellan 10 och 30 miljoner dollar beroende på hur lång den ska vara. Det sa Vita husets budgetchef Mick Mulvaney under en utfrågning i budgetutskottet på onsdagen, rapporterar Washington Post.
Vita huset har ännu inte budgeterat för militärparaden. Det här är det första kostnadsförslaget för Trumps militärparad som han bett Pentagon att genomföra senare i år.

Toppnyheter

Horace Engdahl. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Horace Engdahl om kravet på hans avgång: ”Dumhet”

Horace Engdahl svarar nu på tre Akademiledamöters krav om att han borde avgå, rapporterar SVT Kulturnyheterna.
”Det finns inget skäl att kommentera en sådan dumhet. Om dessa avhoppare vill återvända till Akademiens arbetsgemenskap, får de lov att göra det utan bisarra krav och åthävor”, skriver han i ett mejl.
Inte heller ledamoten Per Wästberg vill kommentera kravet. Han säger att han inte känner till kravbrevet från de tre ledamöterna.

14 min
Horace Engdahl/Sara Danius/Kjell Espmark/Peter Englund. TT
Krisen inom Svenska Akademien

Avhopparna Englund, Danius och Espmark kräver Horace Engdahls avgång

Akademieledamöterna Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark kräver att Horace Engdahl avgår, skriver de i ett brev till SvD. Då skulle trion vara beredd att ”bistå Akademien”.
– Då skulle Akademien ha möjlighet att rösta in nya ledamöter, säger Sara Danius, som är en av de deltagarna i Akademien som inte deltar i arbetet, till tidningen.
I brevet står det att: ”Ett oavvisligt villkor är dock att kulturprofilens outtröttlige förespråkare, Horace Engdahl, lämnar Akademien”.
Svenska Akademien består i nuläget av tio ledamöter, men enligt stadgarna krävs tolv röster för att kunna välja in nya medlemmar.

1 tim
Kjell Espmark. CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

”Vi försöker rädda en fin akademi på villovägar”

”Det är en stor tragedi”, säger ledamoten Kjell Espmark om krisen inom Svenska Akademien. Uttalandet kommer i samband med att han tillsammans med ledamöterna Sara Danius och Peter Englund krävt Horace Engdahls avgång, avslöjar SvD.
– Vi försöker rädda en gammal fin akademi som har kommit på villovägar, säger Espmark till tidningen.
Trion är beredd att bistå Akademien under förutsättningen att Engdahl avgår, skriver den i ett brev.

1 tim
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien
Trumps USA Nordkoreakrisen
Mike Pence och Donald Trump.  SAUL LOEB / AFP
Nordkoreakrisen

Pence: ”Toppmötet mellan Trump och Jong-Un blir av”

Inför kvällens toppmöte mellan USA och Sydkorea berättar USA:s vicepresident Mike Pence för Fox News Radio att han fortfarande är positivt inställd till att ett toppmöte mellan Nordkoreas diktator Kim Jong-un och USA:s president Donald Trump blir av den 12 juni, men att inget har förändras i USA:s politik, rapporterar Reuters.
– Nordkorea kan inte ”lura” president Trump med falska löften om nedrustning. Det skulle vara ett stort misstag, säger Pence enligt Marketwatch.
Sydkoreas president Moon Jae-in och USA:s president Donald Trump kommer att träffas i Vita huset.

2 tim
Jimmy Carter.  DREW ANGERER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Nordkoreakrisen

Jimmy Carter: ”Trump förtjänar Nobels fredspris”

USA:s förre president, Jimmy Carter tror att den nuvarande presidenten Donald Trump kan få Nobels fredpris om han har ett framgångsrikt möte med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och lyckas minska spänningen mellan länderna som funnits i årtionden, rapporterar flera amerikanska medier.
– Det skulle vara en värdig och betydelsefull prestation som ingen tidigare president lyckats förverkliga, säger Carter i en podcast.
Carter blev själv historisk då han efter sitt presidentämbete besökte Nordkorea för att inofficiellt möte 1994 med den dåvarande diktatorn Kim Il Sung.

1 tim
Läs mer om Nordkoreakrisen
Valet 2018 Valrörelsen
Valet 2018 Valrörelsen

Polis medverkade i M-film – kritiseras av JO

En polischef som medverkat i en kampanjfilm för Moderaterna får nu kritik från Justitieombudsmannen, JO, rapporterar TT.
JO menar att det inte framgår tillräckligt tydligt om polisen agerade som privatperson eller tjänsteman eftersom han medverkade i filmen med både polisuniform och polisbil.
”Det inträffade har riskerat att skada allmänhetens förtroende för Polismyndighetens opartiskhet, vilket förstås är mindre lämpligt”, skriver JO.

3 tim
Annie Lööf (C). TT.
Valet 2018 Valrörelsen

C vill se ekonomiskt stöd till frivilliga livräddare

Centerpartiet vill att fler personer ska engagera sig som frivillig räddningspersonal på landsbygden och föreslår därför bland annat skoterbidrag och stöd till C-körkort. Det rapporterar TT.
– Det är alltid viktigt att få fler att engagera sig, säger Centerns försvarspolitiske talesperson Daniel Bäckström till nyhetsbyrån.
Stödet till den som vill skaffa C-körkort syftar till att underlätta för den som vill bli deltidsbrandman. Skoterbidraget, som föreslås ligga på 50 000 kronor, ska gå till fjällräddare.

2 tim
Jan Björklund (arkivbild) Erik Mårtensson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Jan Björklund: De liberala värderingarna är hotade

Liberalernas partiledare Jan Björklund fokuserar på liberalismen och liberala värderingar när han talar i SVT:s program ”Tal till nationen – mitt Sverige 2028”. Han menar att de liberala värderingarna är hotade.
– Högerextremister, vänsterpopulister och islamister är på frammarsch, i världen, i Europa och i Sverige.
När det gäller sakfrågor lyfter Björklund fram skolfrågan.
– Skolan ska undervisa i religion men inte förkunna religion. Därför ska vi införa ett stopp för nya religiösa friskolor.
SVT:s Mats Knutson menar i en analys att talet är ett brandtal för liberalismen. ”Frågan är dock hur publikfriande det är att så reservationslöst hylla EU-samarbetet i dagens opinionsklimat.”

Idag 09:30
Läs mer om Valrörelsen