Hem

Tsunamirisk över efter jordskalv i Stilla havet

En jordbävning med magnituden 7.2 ägde under förmiddagen, svensk tid, rum utanför önationen Vanuatu i Stilla Havet, enligt det amerikanska geologiska institutet USGS. Enligt Stilla havets tsunamivarningscenter fanns det en risk för tsunamivågor inom 300 kilometer från skalvets epicentrum. Den risken ska nu vara förbi, enligt centret.
Aftonbladet har talat med Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet. Han tror att skalvet är för svagt för att generera en allvarlig tsunami.
– Det kan komma en liten, men inte en katastrofal. Det har jag mycket svårt att tänka mig. Man går ut med en varning för säkerhets skull för att få igång beredskapskedjan, säger han.

bakgrund
 
Vanuatu
Wikipedia (sv)
Vanuatu, formellt Republiken Vanuatu, (engelska: Republic of Vanuatu franska: République de Vanuatu, bislama: Ripablik blong Vanuatu), är en östat i Melanesien i sydvästra Stilla havet. Ögruppen, som är av vulkaniskt ursprung, ligger cirka 1750 km öster om norra Australien, 500 km nordost om Nya Kaledonien, väster om Fiji, och sydost om Salomonöarna, nära Nya Guinea. Vanuatu beboddes först av melanesier. De första européerna att besöka öarna var medlemmarna i en spansk expedition ledd av portugisiske navigatören Fernandes de Queirós, som kom till Espiritu Santo 1605. Han gjorde anspråk på arkipelagen för Spaniens räkning och namngav den Espiritu Santo eller Helige Ande. På 1880-talet gjorde Frankrike och Storbritannien anspråk på delar av landet, och 1906 enades de om en ram för gemensam förvaltning av arkipelagen som Nya Hebriderna genom ett brittiskt-franskt kondominat. En självständighetsrörelse uppstod på 1970-talet, och Republiken Vanuatu grundades 1980. Landets namn härstammar från ordet vanua ("land" eller "hem"), som förekommer i flera austronesiska språk, och ordet tu ("stå"). Tillsammans indikerade de två orden självständig ställning för den nya nationen.
karta
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen