Arkivbild. Tullpersonal i Stockholm.  PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

”Tullverket saknar muskler att stoppa stöldligorna”

Opinion Många svenska företagare drabbas av inbrott och stölder som begås av internationella stöldligor. Tullverket måste få mer muskler för att kunna stoppa att stöldgods förs ut ur landet, skriver Företagarnas vd Günther Mårder och Pontus Lindström, expert på brottsfrågor vid Företagarna, på Aftonbladet Debatt.

De kräver konkreta förslag på lagändringar från politikerna. Exempelvis bör utförsel av stöldgods göras till smugglingsbrott och straffskalorna bör skärpas, skriver debattörerna.

De påpekar också att 98 procent av Tullverkets kontroller görs på införsel, medan utförselkontrollerna i princip är obefintliga.

”Företagare ska kunna känna trygghet och de internationella stöldligorna måste stoppas. Att ge Tullverket rätt verktyg och större muskler för att stoppa utförsel av stöldgods är ett avgörande första steg.”

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Sju månader gamla Issa Ibrahim Nasser undersöks på en klinik i Deir Al-Hassi i Jemen. Han väger bara tre kilo. Issa Al-Rajhi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

122 miljoner riskerar att nå svältgräns i virusets skugga

Hjälporganisationen Oxfam varnar i en ny rapport för att 12 000 människor per dag kan dö av hunger som en följd av coronavirusets effekter på samhället. Fler riskerar att dö av svält än av själva viruset, skriver de i rapporten ”The hunger virus”.

Hundratals miljoner människor har förlorat sin inkomst när samhällen stänger ner vilket innebär att ytterligare 122 miljoner människor kan hamna på svältgränsen i år. Det skulle innebära att totala antalet gick från 149 miljoner förra året till över 270 miljoner i år.

”Covid-19 är droppen för miljoner människor som redan kämpar med effekterna av konflikt, klimatförändringar, ojämlikhet och ett icke-fungerande livsmedelssystem som lett till att miljontals arbetare och producenter lever i fattigdom”, skriver Chema Vera, Oxfams internationella vd, i ett pressmeddelande.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset