Tunneln genom Hallandsås öppnas – efter 23 år
Bygget påbörjades på 1990-talet och tanken var att den skulle vara klar 1997. Men en kombination av överoptimistiska byggare, felaktiga analyser av marken och problem med vattenläckage gjorde att projektet drog ut på tiden. Det skriver P4 Kristianstad.
23 år har det tagit, men i morgon är det dags att inviga Hallandsåstunneln.
SVT Nyheter har talat med Ingmar Persson, som hade sin djurgård rakt ovanför tunneln. Han har inga goda minnen från byggtiden.
– Den jävla tunneln är som en tagg i hjärtat, säger han till SVT Nyheter.
bakgrund
Hallandsåstunneln
Wikipedia (sv)
Hallandsåstunneln (även Hallandsåsprojektet) är en tunnelsträckning mellan den norra och södra sidan av Hallandsås. Tunnelsträckningen består av två parallella enkelspårstunnlar på vardera 8,7 kilometer, vilket kommer att göra tunneln till Sveriges längsta järnvägstunnel. Tunnlarna är en del av utbyggnaden av Västkustbanan för att öka tågtrafikkapaciteten. De båda tunnlarna var färdigborrade den 4 september 2013. De två tunnlarna genom Hallandsås kommer att invigas den 8 december 2015 och trafikstart sker den 13 december 2015.
Planeringen påbörjades 1975, tunneldrivningen påbörjades 1992, åsen genombröts i sin helhet 2013. År 2013-2015 pågick järnvägsinstallationen i tunneln. Den 8 december 2015 klockan 14:30 kommer invigningsceremonin av Hallandstunneln hållas av Sveriges infrastrukturminister Anna Johansson och Trafikverkets generaldirektör Lena Erixson. Trafikstart sker den 13 december 2015. Hallandsåstunneln går igenom Båstads kommun, från Förslöv i söder till Båstad i norr.
Bygget av tunneln har uppmärksammats för de tekniska svårigheter som uppstått med att driva tunneln genom åsen, vilket i sin tur har orsakat omfattande förseningar och fördyringar av projektet. Tunnelbygget har även varit kontroversiellt på grund av dess påverkan av miljön. Den 25 augusti 2010 gjordes genombrottet i den östra tunneln medan den västra blev genomborrad 4 september 2013. Dubbelspår behövs för kapacitet och det är också krav vid nybyggen att det finns två tunnlar för att klara utrymning vid brand i den ena. Det krävs antingen två järnvägstunnlar eller en tunnel för järnvägsspåret och en mindre för utrymning (såsom till exempel Björnböletunneln).
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen