Utbrunna bilar på parkeringen vid Frölunda torg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilbränderna i Västsverige

Tusentals bilar brann förra året – men få åtalas

De flesta som bränner bilar går fria, skriver Svenska Dagbladet med hänvisning till statistik från Brottsförebyggande rådet.

Förra året utreddes 3 967 fordonsbränder i Sverige, men endast 23 av dessa utredningar slutade med att en misstänkt åtalades eller på annat sätt lagfördes. Enligt Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby i Stockholm, är det svårt att utreda fall där gärningsmannen inte gripits i nära anslutning till branden.

– Generellt är uppklaringsandelen tyvärr väldigt låg. Det är ett hastigt förlopp och brottet sker ofta på kvällen eller natten med få vittnen och lite teknisk bevisning, säger han till SvD.

Toppnyheter

Trumps USA Rysslandsutredningen
Donald Trump 1991.  Luiz Ribeiro / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Källor: Utredare söker Trumps kollega i Moskva

Den amerikanska senatens utredare vill höra den Moskvabaserade amerikanska affärsmannen David Geovanis som har kopplingar till president Donald Trump, enligt flera källor till CNN. Enligt källornas uppgifter skulle Geovanis kunna kasta ljus över presidentens kommersiella och personliga aktiviteter i Ryssland på 90-talet.

Senatens underrättelseutskott, som undersöker påståenden om rysk inblandning i presidentvalet 2016, har varit intresserade av att prata med Geovanis i flera månader efter att fått ta del av tre vittnesmål, enligt uppgifterna. Bland annat påstås Geovanis vara en värdefull nyckel i frågan om Ryssland har komprometterande material om Trump, påstår ett av vittnesmålen som CNN tagit del av.

David Geovanis hjälpte till att organisera en resa för Trump till Moskva 1996 och var med tidigt i planerna om att bygga ett Trump Tower i den ryska huvudstaden.

Geovanis, som av sina vänner kallas ”Geo”, har också arbetat för den ryska oligarken Oleg Deripaska, vars band till Trumps kampanjchef Paul Manafort varit av intresse för utredarna.

42 min
Michael Cohen.  Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Efter uppskjutna förhöret – Cohen vittnar nästa vecka

Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen kommer att vittna inför representanthusets tillsynskommitté nästa onsdag, skriver amerikanska medier.

Förhöret, som kommer att vara offentligt, var först planerat att hållas den 7 februari, men ställdes in av Cohen eftersom han kände sig hotad av Trump och hans nuvarande advokat Rudy Giuliani. Cohen väntas också vittna i ett stängt förhör i representanthusets underrättelseutskott dagen efter.

Idag 05:48
Läs mer om Trumps USA
Illustrationsbild Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Upplands-Bro

Vittnet: 15 sekunder efter skotten rusade en bil iväg

Ett vittne till den dubbla dödskjutningen i Upplands-Bro i natt hörde hur tre skott avlossades, rapporterar Expressen.

– Det var ”pang, pang, pang”. Fan, det händer någonting här. Och sen efter 15–20 sekunder rusade en bil iväg, säger han.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är två tvillingbröder inblandade. Den ena ska vara ett av offren, och den andra den man som enligt tidningen anhållits misstänkt för mord. Aftonbladets uppgifter gör gällande att polisens teori är att den gripne brodern ska ha hämnats på den person som strax dessförinnan sköt ihjäl hans bror.

De två ihjälskjutna personerna hittades i närheten av en förskola som hållit stängt under dagen, skriver SVT Nyheter.

33 min
Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Upplands-Bro

Uppgift: Hämnddrama med tvillingar – en anhållen

Den person som gripits misstänkt för inblandning i den dubbla dödskjutningen i Upplands-Bro är enligt uppgifter till Aftonbladet tvillingbror till en av de två ihjälskjutna personerna. Han ska enligt uppgifterna ha skjutit ihjäl det andra offret som hämnd för broderns död, minuter efter den första skjutningen.

De två ihjälskjutna personerna hittades i närheten av en förskola i natt och delar av skolgården har spärrats av för undersökning, skriver Expressen.

4 tim
Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Upplands-Bro

Skolgård delvis avspärrad: ”Många är oroliga”

De två ihjälskjutna personerna i Upplands-Bro hittades i närheten av en förskola och delar av skolgården har spärrats av för undersökning, skriver Expressen.

Polisen har talat med lärare på skolan som säger att många är oroliga efter det som hänt, skriver tidningen.

Förskolan håller stängt under dagen, rapporterar SVT Nyheter. Enligt uppgifter till kanalen kan skjutningen kopplas till en skjutning i Upplands-Bro för en vecka sedan.

Polisen söker vittnesuppgifter och uppmanar alla som sett något att höra av sig till 114 14.

Idag 07:16
Läs mer om Dödsskjutningen i Upplands-Bro
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Efter avslöjandet: FI inleder granskning av Swedbank

Svenska och estniska finansinspektionen inleder gemensam granskning av penningtvätt i Swedbank. Litauens centralbank kommer vid behov att bistå i undersökningen.

– Den information som framkommit i SVT är allvarlig och tillsammans med våra estniska kollegor kommer vi att noga undersöka fakta för att kunna göra en omfattande och djupgående analys, säger generaldirektör Erik Thedéen enligt ett pressmeddelande.

Finansinspektionen har tidigare blundat för varningar om penningtvätt i Swedbank, enligt dokument som SvD tagit del av.

29 min
Tallinn, Swedbank, SEB. Arkivbilder. TT
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Swedbank fortsatte rasa efter penningtvättshärva

Stockholmsbörsen underpresterar mot ledande Europabörser på torsdagen och ett tungt vägande skäl är ett fortsatt ras för Swedbank. De ledande indexen noteras klart lägre strax före klockan 12. • OMXS: −0,4 procent • OMXS30: –0,6 procent Swedbank faller nästan 9 procent efter ett ras på 14 procent under onsdagen. Penningtvättsskandalen får analytiker att vända storbanken ryggen. Morgan Stanley varnar för att osäkerheten är hög och ABG skriver att det är ”omöjligt att rekommendera investerare att köpa aktien”.

”Med Danske Bank i färskt minne kommer riskpremien att fortsätta att vara förhöjd tills penningtvättsosäkerheten undanröjts”, skriver ABG enligt Direkt.

Nordea och SEB dras också med i fallet. SEB, som tappade 4 procent på onsdagen, backar runt 3 procent och Nordea tappar 2,6 procent.

Fingerprints rusning fortsätter och aktien är upp 9 procent. Bolaget har meddelat en ”volymorder” inom smarta kort.

Rapportsäsongen trummar också på. Bland annat har Kopparbergs, Coor, och Volati släppt siffror. Kopparbergs aktie backar något, Coors aktie är oförändrad och Volati ökar 8 procent.

Stockholmsbörsens ledande index har tidigare stigit åtta dagar i rad.

Idag 08:14
Illustrationsbild. Birgitte Bonnesen, vd och koncernchef för Swedbank.
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

SvD: Finansinspektionen blundade för varningarna

Finansinspektionen ignorerade varningarna om penningtvätt i Swedbank, skriver SvD Näringsliv.

Flera interna dokument visar att FI inte trodde att Birgitte Bonnesens bank eller någon av de andra svenska storbankerna kunde bli indragna i storskalig penningtvätt i Baltikum.

Chefen för FI:s penningtvättsavdelning, Christian Lynne Wandt, ska ha skrivit på bankens intranät att svenska bankkunder troligtvis inte är tillräckligt rika för att tvätta pengar i stor skala. I inlägget skriver han också att FI är mer oroade för vad som ska hända med bankernas rykte än för faktisk penningtvätt, skriver SvD som tagit del av uttalandet via källor på myndigheten.

Idag 05:54
Läs mer om Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund