Hem
Zulpiye Mamut, 19, Ablikimjan Abduweli, 27, Tajir Abdurusul, 60, är några av de tusentals som har förts till läger – materialet innehåller stora mängder porträttbilder. ”The Xinjiang Police Files”

Tusentals filer i stor läcka från Xinjiang – ger unik insyn i angrepp på uigurer

Tusentals filer från Kinas hemliga läger för uigurer i Xinjiang har läckt från polisens datasystem i regionen. Materialet har publicerats under namnet ”The Xinjiang Police Files” och ger en unik insyn i Kinas omskolningsläger och fängelser. Genom det publicerade materialet framträder ett parallellt interneringssystem, med polisens dokumentation av godtyckliga och grymma straff.

BBC skriver att dokumenten utgör de hittills starkaste bevisen på att Kina attackerar nästan alla uttryck för uigurisk identitet, kultur eller muslimsk tro – och att beslutskedjan sträcker sig hela vägen upp till landets ledare Xi Jinping.

USA Today skriver att bilderna läckt genom en hackare och sedan lämnats till den USA-baserade Kinaforskaren Adrian Zenz, som studerat dem och gett internationella medier tillgång. Dessa har i sin tur undersökt filerna. Zenz granskning publiceras på tisdagen i en referentgranskad studie, och bevisen har lagts upp på en hemsida.

Annons

Ta del av materialet

Läs mer

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons