Människor samlas för konserten. TT
Maktkampen i Venezuela

Tusentals personer på väg till välgörenhetskonserten

Tusentals människor samlades på fredagen i den colombianska gränsstaden Cúcuta för den välgörenhetskonsert som miljardären Richard Branson står bakom.

På bilder syntes mängder av människor strömma in till konsertområdet, många viftar med Venezuelas flagga.

– Det kommer att bli en magisk dag, sa entreprenören Branson enligt AFP.

Syftet är att samla in pengar och öka pressen på Venezuelas president Nicolás Maduro att släppa fram nödhjälp till befolkningen.

Några hundra meter längre bort, på andra sidan gränsen, arrangerade Venezuelas regering en egen konsert som kallas ”Rör inte Venezuela”.

Cúcuta

Toppnyheter

Brexit Storbritanniens framtid
Johnson och Macron vid dagens pressträff. GONZALO FUENTES / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Macron och Johnson möts – ny plan för brexit nobbas

Det kommer inte att bli aktuellt med några stora förändringar i det existerande brittiska utträdesavtalet de kommande 30 dagarna, en tidsram som har lyfts fram av Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Det var Frankrikes president Emmanuel Macrons budskap till Storbritanniens premiärminister Boris Johnson när de träffades i Paris i dag.

Vid en pressträff utanför Élyséepalatset sa den franske presidenten också att den så kallade backstop-planen, som Johnson motsätter sig, är ”oundviklig”. Planen innebär kortfattat att det inte ska finnas några gränskontroller mellan Irland och Nordirland. Om Storbritannien lämnar EU utan något avtal den 31 oktober uppstår omedelbart gränskontroller mellan Nordirland och Irland.

Mötet mellan Macron och Johnson äger rum en dag efter att Johnson träffat Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

5 min
Merkel och Johnson. Axel Schmidt / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Merkel har hopp om lösning på hårdaste knäckfrågan

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har hopp om att kunna lösa den hårdaste knäckfrågan i brexitförhandlingarna – hur det blir med gränsen på Irland.

Merkel träffade i dag Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i Berlin för att diskutera Irlandsfrågan och EU:s så kallade backstop-lösning, som i korthet innebär att gränsen mellan Irland och Nordirland hålls öppen. Johnson och den brittiska regeringen kallar lösningen ”odemokratisk” och menar att det fråntar Storbritannien dess självständighet.

– Vi kanske hittar en lösning under de kommande två åren. Eller inom de kommande 30 dagarna – varför inte? sa Merkel på dagens pressträff.

Igår 17:18
Läs mer om Brexit
Nyamko Sabuni och Annie Lööf.  TT
Svenska tillväxten

Analys: S kommer inte att rikta hot mot liberala krav

Finansminister Magdalena Andersson (S) kommer att säga att det inte är en lågkonjunktur utan en normal nedgång som syns i Sveriges ekonomi, tror Sveriges Radios politiska kommentator Fredrik Furtenbach. I eftermiddag presenterar Andersson en prognos för Sveriges ekonomi.

– Jag tror också att hon kommer att säga att det finns ett visst utrymme för reformer, säger han men pekar på att regeringen också kommer att behöva presentera besparingar.

Göran Eriksson skriver i en analys i SvD att Centerns och Liberalernas ”liberala revolutionen” genom krav i januariöverenskommelsen riskerar att sammanfalla med en ekonomisk kris. ”Sedan avtalet skrevs under har flera ekonomiska indikatorer börjat peka i fel riktning”, menar han.

Samtidigt tror han inte regeringen kommer förorda besparingar som hotar C:s och L:s reformer: ”Reformeringen av arbetsrätten, hyresmarknaden, Arbetsförmedlingen och a-kassan – kostar inte några pengar”.

1 tim
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bedömning av Sveriges ekonomi läggs fram

Under eftermiddagen presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens bedömning av det ekonomiska läget från det årliga mötet på Harpsund.

Eftersom den senaste prognosen från statliga Konjunkturinstitutet, KI, pekade på en snabb inbromsning av högkonjunkturen under våren väntas även finansministern presentera en dystrare prognos än i april, skriver TT. Samtidigt lär ministern tala om en normal avmattning snarare än en ekonomisk tvärnit, skriver nyhetsbyrån.

Anledningen till de mer dämpade förväntningarna är händelseutvecklingen under sommaren, med ett upptrappat handelskrig och ökad risk för en avtalslös brexit.

5 tim
Läs mer om Svenska tillväxten
Satellitbilder visar bränderna i Amazonas. TT
Bränderna i Amazonas

”Jordens lungor” brinner – forskare varnar för svåra konsekvenser för klimatet

Tusentals skogsbränder rasar i Amazonas regnskog – och en ny brand uppstår i Brasilien en gång i minuten, skriver New York Magazine.

Brasiliens president Jair Bolsonaro har utan bevis anklagat ideella organisationer för att bränna ner regnskog i syfte att skada hans regering. ”Surrealistiskt”, säger Øyvind Eggen, generalsekreterare för den norska organisationen Regnskogfondet till Dagbladet.

– Jag kan inte ens förstå hur ett sådant påstående kan uppstå.

Nu fruktar många forskare och organisationer att vi närmar oss en ”brytpunkt” som innebär att klimatförändringarna inte kan stoppas och att jordbruket i Brasilien bryter samman, skriver tidningen.

– Forskning visar mycket tydligt att det finns en punkt där regnskogen tappar sin förmåga att återskapa sig själv. När det händer kommer skogen att försvagas ytterligare, oavsett vad vi gör, säger Eggen.

Mellan torsdag och tisdag förra veckan noterades 9 507 nya bränder, varav merparten i regnskogen, som ofta beskrivs som ”jordens lungor” och som oumbärlig om den globala uppvärmningen ska stoppas.

3 tim
Bruno Kelly / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolsonaro skyller bränder i Amazonas på aktivister

De många bränderna i Amazonas regnskog kan vara anlagda av grupper och föreningar som försöker ge Brasiliens regering ett sämre rykte. Det säger landets president Jair Bolsonaro enligt flera nyhetsbyråer.

Bolsonaro gav inga belägg för sitt påstående, utan hävdade att ”det är så det går till”. Hans kommentarer får hård kritik från miljöorganisationer och den brasilianska oppositionen.

– Det är ett sjuk och ynkligt uttalande, säger Marcio Astrini vid brasilianska Greenpeace och tillägger att Bolsonaros brist på miljöpolitik och regleringar gör skogsbränderna fler och värre.

Igår 17:40
Bild från Novo Progresso i Amazonas i dag. NACHO DOCE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

#prayforAmazonas sprids: ”Om jorden dör, dör vi med”

De många bränderna i Amazonas regnskog har lett till stor uppmärksamhet och oro på sociala medier, skriver AFP. Hashtaggen #prayforAmazonas har twittrats 249 000 gånger under onsdagen och är den mest spridda på Twitter i dag, enligt nyhetsbyrån.

”Om jorden dör, dör vi också”, skriver en Twitteranvändare.

Brasilien har drabbats av 72 843 bränder i år, flertalet i Amazonas. Det är en ökning med 80 procent jämfört med samma period förra året. Rök från bränder i Amazonas har nått ända till Sao Paulo, över 200 mil längre bort, skriver CNN.

Igår 18:02
Läs mer om Bränderna i Amazonas
Trumps USA G7-mötet i Biarritz
Vladimir PUtin och Angela Merkel. Mikhail Klimentyev / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA G7-mötet i Biarritz

EU-källa: Inte på väg att släppa in Ryssland i G7

Skälen att hålla Ryssland utanför G7-gruppen står fast, uppger en EU-källa för nyhetsbyrån Reuters.

Landet uteslöts ur dåvarande G8-gruppen efter annekteringen av Krim 2014. Trump öppnade i veckan för att Moskva åter skulle kunna ta plats bland de övriga länderna.

Enligt Trump vore det naturligt att Ryssland ingår i gruppen eftersom ”många av de frågor vi behandlar tangerar Ryssland”. USA:s president hävdade också att det var föregångaren Barack Obama som slängde ut Ryssland, eftersom Obama enligt Trump ska ha ”överlistats” av Vladimir Putin.

G7-länderna ska mötas i franska Biarritz i helgen.

32 min
Macron och Putin, arkivbild. Ian Langsdon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ryssland kan ”utreda” att återvända till G7-gruppen

Ryssland kan ”utreda” möjligheten att återvända till G7-gruppen, skriver AFP. Landet uteslöts efter annekteringen av Krim 2014.

I tisdags uttryckte USA:s president Donald Trump stöd för tanken att Moskva skulle återvända till G7, eller G8 som gruppen heter innan Ryssland lämnade. Den består i dag av USA, Italien, Japan, Kanada, Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

Trump väckte frågan inför toppmötet som ordnas i Biarritz i Frankrike till helgen. En lösning i Ukrainafrågan är en förutsättning för att Ryssland skulle återupptas i gruppen, enligt Trump.

– Om ett beslut tas där om Ryssland kommer vi att utreda det och svara, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

5 tim
Läs mer om Trumps USA