Tiotusentals flyktingar samlas för att protestera TT
Förtrycket mot rohingyer

Två år sedan flykten: 30 000 kräver rättigheter

Det är två år sedan som tusentals rohingyer tvingades fly till Bangladesh från förföljelse i Myanmar. Årsdagen uppmärksammas av uppemot 30 000 flyktingar som samlats för en flera dagar lång manifestation där de ber och gråter, skriver AP.

Flyktingarna kräver garantier för medborgarskap och andra rättigheter för att återvända till hemlandet.

I lägret Kutupalong bar människor under söndagen plakat med budskap som: ”Aldrig igen! Minnesdag för folkmordet på rohingyer” och ”återbörda våra medborgarskap”.

Myanmar har konsekvent förnekat brott mot mänskliga rättigheter och hävdat att militärinsatserna i delstaten Rakhine varit motiverade i relation till våldsamheter som rohingyer varit ansvariga för.

Toppnyheter

Elisabeth Svantesson.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige och klimathotet

M vill sänka skatten på bensin och diesel

Moderaterna föreslår sänkt skatt på bensin och diesel i sin budgetmotion, skriver SVT Nyheter.

Skälet är att partiet anser att den svaga kronan och det höga drivmedelspriserna gjort priset ”för högt”.

– Om man menar allvar med att hela Sverige ska leva, då måste man också möjliggöra för alla de som bor utanför större städerna att använda bilen, som de ju också är helt beroende av att göra, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

Partiet vill dels avskaffa den så kallade överindexeringen av bensin- och dieselskatten som är en fortsättning på den frysning man beslutade om i M/KD-budgeten förra hösten.

Dessutom vill man se en aktiv sänkning av den så kallade energiskatten.

1 tim
Arkivbilder.  TT
undefined

Mätning: Många unga väljer bort köttet för klimatet

Fler än hälften av unga svenskar i åldrarna 18-29 år har minskat sin köttkonsumtion eller slutat äta kött helt för klimatet skull. Det visar en mätning gjord av opinionsinstitutet Novus på uppdrag av SVT. I åldersgruppen 50-79 år har bara var tredje tagit steget och minskat på köttet.

– Rent generellt ser vi att engagemanget för klimatet är större bland yngre än bland äldre. Det kan bero på att man har mer framtid framför sig ju yngre man är. Det kan också bero på att äldre inte är lika ideologiskt övertygade, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus till SVT.

5 tim
Läs mer om Sverige och klimathotet
Benjamin Netanyahu Ariel Schalit / TT NYHETSBYRÅN
Nyvalet i Israel

Netanyahu öppnar för att bilda regering med rivalen

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uppmanar sin huvudrival Benny Gantz att tillsammans med Netanyahu bilda en bred koalitionsregering, rapporterar AFP.

Detta efter att resultatet i veckans nyval varken ger Netanyahu eller Gantz möjlighet att bilda majoritet på egen hand. I en video säger premiärministern att han hade föredragit att bilda en högerregering.

– Tyvärr visar valresultatet att det inte är möjligt, säger han.

Gantz och hans parti Blåvita alliansen, som befinner sig i mitten på Israels politiska karta, har ännu inte svarat på utspelet. Det är oklart om en lösning tillsammans med korruptionsanklagade Netanyahu skulle accepteras.

2 tim
Ultraortodoxa väljare i vallokal i Bnei Brak, Israel, i tisdags. Oded Balilty / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Hotet om ett tredje val hänger över israelerna

Två dagar efter nyvalet i Israel hägrar hotet om ett tredje val, något som aldrig tidigare hänt, skriver AP. Det efter ett jämnt val där varken Benjamin Netanyahu eller utmanaren och tidigare armégeneralen Benny Gantz kunnat utropa sig som segrare.

När nästan alla röster räknats får Blåvita alliansen – som brukar beskrivas som ”centristiskt” – 33 platser i Israels parlament som har totalt 120 platser. Netanyahus Likud, som är ett högerparti, får 31 platser.

– Alla måste kliva ner från sina höga hästar för att förhindra att ett tredje val krävs, säger Likudpolitikern David Bitan till Israeli Army Radio.

2 tim
Mahmoud Abbas. Arkivbild. Nasser Nasser / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Palestinas president vill inte ha Netanyahus styre

Palestinas president Mahmoud Abbas vill inte ha en ny israelisk regering som styrs av den nuvarande premiärministern Benjamin Netanyahu.

– Vår ståndpunkt är att vi är emot Netanyahu, sa Abbas vid ett besök i Oslo under onsdagen, enligt AFP.

Varken Netanyahus parti Likud eller utmanaren Benny Gantz Blåvita alliansen har nog med mandat i knesset för att bilda en regering. De båda ledarna måste nu förhandla med andra partier för få styra landet.

Igår 22:11
Läs mer om Nyvalet i Israel
Brexit Storbritanniens framtid
Finlands Antti Rinne och Storbritanniens Boris Johnson. TT
Brexit Storbritanniens framtid

Johnson har tolv dagar på sig att visa brexit-lösning

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har tolv dagar på sig att presentera sina brexit-planer. Det sa Finlands statsminister Antti Rinne i samband med ett besök i Frankrike under onsdagen, rapporterar brittiska medier.

Rinne, som just nu sitter på den roterande posten som ordförande i EU:s ministerråd, säger att både han och Frankrikes Emmanuel Macron är överens om att Storbritannien måste komma med skriftliga förslag på en lösning innan månadens slut, annars ”är det över”.

Boris Johnson har hela tiden lovat att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober, med eller utan avtal.

44 min
Arlene Foster, arkivbild. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Nordirländska DUP öppnar för särskild brexitlösning

Nordirländska unionistpartiet DUP öppnar för första gången för möjligheten till en särskild lösning för Nordirland efter brexit för att undvika en hård gräns mot Irland, rapporterar The Guardian.

DUP:s ledare Arlene Foster säger att en sådan överenskommelse skulle behöva erkänna Nordirlands unika historiska och geografiska position, samt det faktum att regionen kommer att utgöra Storbritanniens enda landgräns mot EU.

Partiet har tidigare starkt motsatt sig att Nordirland behandlas annorlunda jämfört med resten av Storbritannien.

Idag 03:50
FREDERICK FLORIN / AFP
undefined

EU låter inte Storbritannien slippa unionens regler

Högt uppsatta källor inom EU säger till AFP att man inte tänker låta Storbritannien bli ”Europas Singapore” där multinationella företag inte behöver följa EU-regler men ändå kan få tillgång till hela EU:s inre marknad. Det efter att Boris Johnson efterfrågat att Storbritannien ska få göra avsteg från EU:s regler tills ett handelsavtal är på plats.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier gjorde på onsdagen klart att det inte är aktuellt.

– Med ett så stort land så nära och så viktigt som Storbritannien, vars handel till hälften görs inom EU, så kräver ett ambitiöst ekonomiskt partnerskap gemensamma regler, sa han till journalister på onsdagen, rapporterar AFP.

6 tim
Läs mer om Brexit
Sjuksköterska tar blodprov på patient. Arkivbild.  isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Inhyrd vårdpersonal kostar 95 miljoner mer

Utgifterna för inhyrd personal inom hälso- och sjukvården har stigit med 95 miljoner kronor under 2019, jämfört med motsvarande period under föregående år. Det visar en halvårssammanställning från Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Bland inhyrda läkare har kostnaderna minskat med två procent – däremot är samma siffra för inhyrda sjuksköterskor 17 procent högre än föregående period.

– Jag är inte förvånad över siffrorna. Rekryteringsläget är tufft, men det är ändå glädjande att kostnaderna för läkare faktiskt minskar, säger Fredrik Lennartsson, direktör på avdelningen för vård och omsorg i ett pressmeddelande.

Några av anledningarna till att inhyrningen av personal ökar menar SKL beror på stora pensionsavgångar, ökat vårdbehov, bekymmersam arbetsmiljö och högre utlovade löner inom bemanningsföretag.

12 min
Arkivbild.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svensk sjukvård kan gå med sju miljarder i förlust

Bara en av landets 21 regioner uppger att sjukvårdens ekonomi är i balans, de övriga ser ut att göra ett gemensamt underskott på sju miljarder kronor i år. Det visar en sammanställning av den ekonomiska prognosen för sjukvården som P4 Örebro har gjort.

Regionerna uppger att underskottet beror på höga kostnader för inhyrd personal och dyra läkemedel. Två regioner överväger även att höja skatten på grund av det pressade läget.

Örebro län har en prognos som visar på minus 450 miljoner kronor.

– Det beror på att vi har högre ambitioner att erbjuda vård och service till våra medborgare än vad vi har pengar till i vår budget, säger Karin Sundin (S) som är ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden i Örebro län.

4 tim
Vårdpersonal på Södersjukhusets akutmottagning Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Akutsjukhus ska nischas – hantera färre typer av vård

Sveriges akutsjukhus ska nischas i storregionerna och kommer därmed hantera färre typer av vård. Detta är resultatet av ett arbete med att rita om vårdkartan, enligt Dagens Medicin. Förändringen innebär att personal kommer behöva bli mer specialiserad och ska ske parallellt med den regeringsbeslutade processen om koncentrering av högspecialiserad vård.

Enligt en enkät gjord av tidningen vilar det största orosmolnet över kompetens- och utbildningsfrågan, vilket är anledningen till att de olika sjukvårdsregionerna än så länge kommit olika långt med arbetet.

Igår 04:51
Läs mer om Framtiden i sjukvården
arkiv- och kartbilder TT / Google maps
Skolhotet i Valdemarsvik

Uppgifter: Hotade skjuta barn i handskrivna brev

Alla skolor och förskolor i Valdemarsviks kommun håller i dag stängt på grund av ett skriftligt hot som bedöms som grovt. Enligt uppgifter till Aftonbladet rör det sig om handskrivna brev där avsändaren uppgett ”vi är beväpnade” och hotat med att skjuta barn.

Ännu finns ingen misstänkt i fallet, som utreds som olaga hot av polisen.

– Det är kommunen som tagit beslut om att hålla skolorna stängda i dag, vilket inte skett på uppmaning av oss. Vi ser det inte som en överhängande risk att hotet ska bli verklighet, säger Åsa Willsund, presstalesperson vid polisen i region Öst till tidningen.

3 tim
Arkivbild.  FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisens teori om hotet: Någon ville skrämmas

Polisens teori är att den som ligger bakom hotet som har fått skolor och förskolor att stänga i Valdemarsvik är ute efter att skrämmas.

Det ska enligt uppgifter till Aftonbladet röra sig om handskriva brev med hot om att skjuta skolbarn, men polisen bedömer att det finns en liten risk för att hotet ska bli verklighet. Därför rekommenderade man inte att stänga ner de totalt åtta verksamheterna i kommunen.

Polisens presstalesperson Åsa Willsund har dock förståelse för kommunens beslut att ändå hålla stängt.

– Polisen är vana vid att bedöma hot, det är man inte på en mindre kommun, säger hon till TT.

Kommunen hoppas kunna hålla skolorna öppna igen under fredagen.

2 tim
Illustrationsbild. Ingvar Karmhed / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Alla skolor i Valdemarsvik stängs efter grovt hot

Samtliga skolor i Valdemarsviks kommun kommer att hålla stängt under torsdagen på grund av att ett grovt hot, skriver Norrköpings tidningar.

– Det är ett brev som innehåller ett grovt hot. Det här är polisanmält förstås, jag kan inte gå in närmare på vad hotet består i, säger Monika Hallberg, kommunchef på Valdemarsviks kommun, till TT.

Enligt Hallberg rör det sig inte om ett bombhot. Det är kommunen och inte polisen som tagit beslutet att låta barnen få vara hemma.

Igår 18:27
Läs mer om Skolhotet i Valdemarsvik