Inrikes

Två gripna efter skottlossning i Eskilstuna

Två personer har gripits efter en skottlossning i centrala Eskilstuna sent på torsdagskvällen, skriver Eskilstuna-Kuriren. En man i 30-årsåldern hittades på platsen med allvarliga skador och fördes till sjukhus. Hans tillstånd ska dock inte vara livshotande, skriver TT.
De två gripna är i 25–30-årsåldern och polisen utreder händelsen som försök till mord.

Toppnyheter

Lisbeth Palme och Stefan Löfven.
Reaktioner på Lisbeth Palmes död

Löfven om Palmes död: ”Tankar finns hos familjen”

Stefan Löfven (S) tar emot beskedet om Lisbeth Palmes bortgång med stor sorg.
”Mina tankar finns i denna stund hos Lisbeths och Olofs tre söner och deras familjer”, skriver statsministern på Instagram.
Han skriver om vilka fina samtal de haft främst på Gotland i samband med Almedalen där Lisbeth Palme var en ”trogen åhörare”.
”Hon var tidigt pådrivande för att FN:s barnkonvention blev antagen 1989 och hon var med och förberedde det globala barntoppmötet 1990. Som ordförande i FN:s barnfond och i den svenska UNICEF-kommittén gjorde hon stora insatser för att samhället skulle ta största möjliga hänsyn till barnens villkor.”
I en intervju med TT berättar S-ledaren att han träffat Lisbeth Palme flera gånger och att de såg filmen om Olof Palme tillsammans.
– Jag lärde känna Lisbeth Palme som en djupt engagerad, varm människa med mycket humor och glimten i ögat. I dag är det en sorgens dag.

3 tim
Margot Wallström, Ylva Johansson och Anna Ekström. TT
Reaktioner på Lisbeth Palmes död

Reaktioner: ”Lisbeth var alltid så varm och ödmjuk”

Lisbeth Palme, tidigare statsminister Olof Palmes änka, har avlidit efter en tids sjukdom.
”Fina Lisbet Palme, alltid så varm och ödmjuk och generös mot din omgivning. Du kommer vara saknad av många”, skriver barn- äldre och jämställdhetsminister Lena Hallengren på Twitter.
Utrikesminister Margot Wallström skriver: ”Fina, kloka Lisbeth Palme har gått bort. Vila i frid.”
EU- och handelsminister Ann Linde hoppas att Palmes insatser för att utveckla barnomsorgen i Sverige blir ihågkomna.
”Jag är så glad över att hon långt upp i åldern kom till oss när Palmecentret ordnade aktiviteter, en länk till vår historia”, skriver hon.
”Vila i frid. Våra tankar går till släkt och vänner”, skriver LO.

3 tim
Lisbeth Palme. Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på Lisbeth Palmes död

Palme stred för barnens rättigheter: ”En stark röst”

Vänner och bekanta minns Lisbeth Palme som en varm och generös person – som stred för barns rättigheter.
Enligt Maj-Inger Klingvall, ordförande för Unicef Sverige, var Lisbeth Palme ”en stark röst”.
– Hon var en mycket känd och erkänd profil som kunde föra barnens talan i alla sammanhang. Lisbeth Palme fick människor att lyssna eftersom hon var så väl insatt och genuint engagerad, säger hon till SVT Nyheter.
Rädda Barnens ordförande Lise Bergh säger till TT att Lisbeth Palme var en människa med stor betydelse för världens barn.
”Vi är många i barnrättsrörelsen som mött Palme och hennes engagemang vid möten, seminarier och i en gemensam kamp för barns rättigheter”, skriver hon i en kommentar.

1 tim
Läs mer om Reaktioner på Lisbeth Palmes död
Lisbeth Palme.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lisbeth Palme 1931-2018

Lisbeth Palme har dött – hon blev 87 år gammal

Lisbeth Palme, tidigare statsminister Olof Palmes änka, har dött efter en tids sjukdom. Det meddelar familjen för TT. Hon blev 87 år gammal.
– Vi är samlade alla tre här nu, säger sonen Mårten Palme till Expressen.
Lisbeth Palme var gift med Olof Palme från 1956 fram till hans död 1986.
Hon var huvudvittnet som pekade ut Christer Pettersson som skyldig till mordet på Olof Palme. Pettersson dömdes i tingsrätten 1989 men friades i hovrätten samma år.
Lisbeth Palme var barnpsykolog och ordförande i Unicef 1990-1991. Hon satt även i den svenska Unicef-kommittén till 1999.

3 tim
Lisbeth och Olof Palme. TT
Lisbeth Palme 1931-2018

Palmes liv i bilder: ”Stod gärna i ljuset av Olof”

Lisbeth Palme är död. Som fru till en av Sveriges mest kända politiker genom tiderna hamnade hon ofta i skymundan av statsministern, något hon aldrig uppfattade som ett problem.
– I ljuset av Olof var jag och där stod jag gärna, sa Lisbet Palme till DN i en intervju 2010. Hans närvaro elektrifierade; han lyste upp. Han hade en otrolig kraft att förändra saker som jag själv inte kunde förändra.
Lisbeth Palme blev 87 år gammal. Se hennes liv i bilder.

3 tim
Lisbeth Palme. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lisbeth Palme 1931-2018

Expert: Lisbeth Palmes död kan påverka mordutredning

Lisbeth Palmes bortgång kan innebära ett bakslag för utredningen av Olof Palmes död, skriver Expressen. Detta eftersom åklagaren Krister Petersson på nytt ville förhöra änkan.
– Det är intressant att åklagaren Petersson velat tala med henne trots hennes tidigare bestämda uttalanden om Christer Pettersson. Hade hon omprövat sin uppfattning? säger Gunnar Wall, expert på Palme-mordet, till tidningen.
Lisbeth Palme var med sin make när han mördades på Sveavägen i Stockholm 1986. Vid en vittneskonfrontation pekade hon ut Christer Pettersson, men tidigare i år kom uppgifter om att en man som kallas Skandiamannen var intressant varpå man ville förhöra änkan igen.

1 tim
Läs mer om Lisbeth Palme 1931-2018
Ambulanspersonal tar hand om skadade efter dådet. Viktor Korotaev / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Universitetsattacken på Krim

Skyttens exflickvän: Blev mobbad och ville hämnas

Den tonåring som dödade 20 människor på en skola på Krimhalvön i går hade pratat om att hämnas på sina mobbare. Det uppger en 15-årig flicka som sagt sig vara hans exflickvän för ryska statskontrollerade RT, skriver AFP.
Enligt flickan ville den 18-årige gärningsmannen inte leva på grund av mobbningen.
– När vi började gå ut med varandra var allt bra. Han var snäll och omtänksam, säger hon.
Enligt uppgifter i ryska medier gick gärningsmannen ”från rum till rum”, kastade en hemmagjord granat och sköt människor. Han tog sedan sitt eget liv i skolans bibliotek.

6 min
Minnesceremoni i Kertj på torsdagen. TT
Universitetsattacken på Krim

20 unga dödades på skola – nu sörjer Krim sina barn

Invånare i staden Kertj på Krimhalvön är i sorg efter attacken på en skola i går då 20 människor dödades. Det skriver Reuters. De flesta av dödsoffren var studenter.
Under torsdagen inleddes en tre dagar lång sorgeperiod i regionen.
– Var fanns vakterna? undrade en kvinna med tårar i ögonen.
En beväpnad 18-årig student utförde massakern som i lokala medier går under benämningen ”Rysslands Columbine” vilket refererar till den ökända skolmassakern i USA 1999, skriver AFP. Krim är annekterat av Ryssland sedan 2014.
Gärningsmannen tog sitt eget liv och motivet är ännu okänt.

43 min
Dmitri Lovetsky / TT NYHETSBYRÅN
Universitetsattacken på Krim

Putin skyller skolattacken på ”globaliseringen”

Ryska presidenten Vladimir Putin säger att attacken mot universitetet i Kertj på Krimhalvön på onsdagen är ett ”resultat av globaliseringen”, rapporterar AFP.
– I sociala medier, på internet, ser vi hur en hel community har växt fram. Allt startade med de tragiska händelserna i skolor i USA, säger Putin i ett möte i Sotji.
Minst 20 personer dödades i attacken där en 18-årig man öppnade eld mot studenterna.

2 tim
Läs mer om Universitetsattacken på Krim
En match mellan Mora och Brynäs i slutet av september.  Ulf Palm / TT NYHETSBYRÅN
SHL 18/19

Supportergrupper till SHL: Idrotten vi älskar är hotad

Samtliga lags supportergrupper i SHL och Hockeyallsvenskan har skrivit ett öppet brev till SHL:s makthavare där de lägger fram fem förslag på vad förbundet bör ändra på, rapporterar Sportbladet.
”Nu har vi gått samman, för vi ser att den idrott vi alla älskar är hotad”, skriver de i brevet.
En av punkterna handlar om att göra det lättare att åka ur och gå upp i SHL respektive HockeyAllsvenskan.
Starten på hockeysäsongen har varit turbulent. SHL:s vd Jörgen Lindgren har bland fått sparken.

40 min
Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
SHL 18/19

Efter kritiken: SHL sparkar vd:n Jörgen Lindgren

SHL:s vd Jörgen Lindgren lämnar sin post med omedelbar verkan, skriver SHL på sin hemsida. SHL har kritiserats hårt under hösten: först efter uppgifter om att man vill försvåra möjligheterna till avancemang från Hockeyallsvenskan, därefter för att ha försökt tysta ner kritiken.
– Vårt ansvar är att svensk hockey och vår publik skall känna att SHL präglas av tillit, transparens och förtroende, säger SHL:s ordförande Anders Källström i ett uttalande.
Michel Marchal tar över som tillförordnad vd.

15 okt
Jörgen Lindgren.  Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
SHL 18/19

”Därför skriker fansen: SHL – hockeymördare”

Det var helt rätt att sparka SHL:s vd Jörgen Lindgren, skriver Expressens krönikör Magnus Nyström. Lindgren bör vara nöjd över det senaste tv-kontraktet, men någonstans på vägen tappade han kontakten med en stor del av sin publik och publiksnittet i fjol var det sämsta på 15 år, fortsätter Nyström.
”Somliga har heller inte velat förstå fansens vrede, när det borde vara uppenbart för alla att SHL har fått igenom sin vilja att göra det svårare att åka ur och gå upp. Det är därför fansen skriker: SHL - hockeymördare.”
Aftonbladets krönikör Mats Wennerholm skriver att Jörgen Lindgren har fått ta onödigt mycket skit genom åren, men att han varit usel på att bemöta kritiken.
”Helt saknat känsla att möta uppretade fans och kritiker och SHL:s varumärke har blivit svagare än någonsin”, skriver Wennerström.

15 okt
Läs mer om SHL 18/19

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund