Facebooks nya företagslogga. Jack Dorsey, vd på Twitter.  ERIC BARADAT / FACEBOOK / TT
Ekonomi

Twitters vd hånar Facebook för nya loggan

Twitters vd Jack Dorsey riktar en gliring mot Facebook för bolagets nya företagslogga. I ett inlägg på Twitter skriver Dorsey:

”Twitter, from TWITTER”.

Inlägget anspelar på Facebooks nya logotyp som ska synas längst ner i sociala medier-jättens appar. Enligt Facebook själva är syftet att göra det tydligare för användarna att bolag som bland annat Instagram och Whatsapp är Facebookägda genom att exempelvis skriva ”Instagram from FACEBOOK”, skriver Bloomberg.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska fallen
Bild från tisdagens pressträff. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

Ytterligare 14 döda i covid-19 i Sverige: Situationen mer positiv nu

14 nya dödsfall registrerade senaste dygnet, visar Folkhälsomyndighetens statistik. Totalt har 5 447 personer med covid-19 dött i Sverige.

Vad gäller smittspridningen ser man nu tydligt positiva signaler, enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff.

– Den svenska läget är mer positivt just nu. Vi har mycket lågt antal allvarliga fall, säger Johan Carlsson. Det rullande medelvärdet sjunker och är nere på mycket lägre tal, trots att vi ökat antalet tester, säger Carlson på pressträffen tillsammans med Socialstyrelsen och MSB.

– Med de här positiva signalerna vill jag ändå säga att det här är effekten av att den sociala distanseringen, det fysiska avståndet upprätthålls och måste upprätthållas.

3 tim
Johanna Sandwall, krisberedskapschef, Socialstyrelsen, Johan Carlsson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten och Stefan Anering, enhetschef, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vid dagens myndighetsgemensamma pressträff med anledning av Covid-19 Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Larm om trängsel på semesterorter: ”Res ansvarsfullt”

Folkhälsomyndigheten har fått signaler om att den sociala distanseringen fungerar mindre väl på vissa semesterorter. Det säger generealdirektören Johan Carlson på tisdagens pressträff, rapporterar TT.

– Det är oerhört viktigt att alla håller i detta. Budskapet är: Res ansvarsfullt, undvik platser med mycket trängsel, stanna hemma om du är sjuk och undvik kontakter med människor du inte umgås med normalt.

Ett exempel är Öland, där Länsstyrelsen i Kalmar larmat om trängsel. Stefan Anering, enhetschef på MSB, uppmanar alla som rör sig utomhus i Sverige att hålla avstånd till alla.

– Var hjälpsam och säg vänligt till om någon kommer för nära.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson, statsminister Stefan Löfven och Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.  TT
Migrationssamtalen

Partier kan inte komma överens om migrationen – det blir inget helhetsförslag

Migrationskommittén kommer inte att kunna presentera något helhetsförslag för en ny migrationspolitik, uppger flera ledamöter i kommittén för TT. Anledningen är att meningarna om migrationen skiljer sig alltför mycket åt inom kommittén.

I stället kommer migrationskommittén lägga fram enskilda lagförslag som det finns majoritet för och de kommer ha ”hoppande majoriteter”. Expempelvis handlar det om förslag om tillfälliga uppehållstillstånd, längden på uppehållstillstånden, regler för anhöriginvandring och försörjningskrav och för dessa kommer det at finnas olika majoriteter.

Till exempel stöds en ny humanitär skyddsgrund av Januaripartierna och Vänsterpartiet men inte av Moderaterna. Samtidigt är M och S i stort sett överens om tillfälliga uppehållstillstånd.

3 tim
Annika Hirvonen Falk. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter kraschade samtalen: MP hoppas på ny väg

Efter att migrationsförhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Moderaterna havererat öppnas åter dörren för Miljöpartiet som varit utestängda från samtalen mellan S och de borgerliga, rapporterar TT.

Statsminister Stefan Löfven har sagt att Socialdemokraterna är villiga att fortsätta samtalen med de partier som ”är intresserade av det”.

Men frågan är om S, MP, C och L kan gå samman om en framtida migrationspolitik. Företrädare för C och L ville i går inte uttala sig i frågan.

– Jag hoppas att det kommer att gå att hitta en sådan lösning. Jag tror att det finns goda möjligheter, säger Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk.

6 tim
Migrationsforskaren Joakim Ruist / arkivbild från partiledardebatt  TT
undefined

Migrationsforskare: Debatt om volymer inget nytt

Sverige har haft ett volymmål i asylinvandringen i snart 40 år även om det inte varit definierat i ett exakt antal. Det säger nationalekonomen och migrationsforskaren Joakim Ruist i en intervju med Dagens Nyheter.

Han är förvånad över att frågan skapade en så stor politisk debatt i migrationsförhandlingarna som nu havererat mellan S och M.

Ruist menar att Sverige jobbat utifrån en känsla om vad som är ett acceptabelt antal men att detta ”till 99 procent” är detsamma som att ha ett volymmål.

Idag 08:34
Läs mer om Migrationssamtalen
Coronaviruset Smittan i USA
Illustrationsbild: Tom Garrison äger en bar i utkanterna av Dallas.  Lynda M. Gonzalez / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Tron på återhämtning har minskat bland väljare i USA

Pessimismen kring coronautsikterna växer bland amerikanska väljare, enligt en opinionsundersökning som Financial Times låtit göra. Nästan hälften, 49 procent, tror att situationen kommer att förvärras ytterligare i deras områden över den kommande månaden. Motsvarande andel för en månad sedan var 35 procent – och uppgången är tydligast i landets södra och västra delar, där smittspridningen varit stor de senaste veckorna.

Samtidigt sjönk andelen som tror att ekonomin kommer återhämta sig ”fullt ut” inom ett från 42 procent till 37 procent. De som uppgav att återhämtningen kommer att ta ett år eller mer steg från 58 till 63 procent.

20 min
Amerikaner på väg till Huntington Beach i Kalifornien.  Marcio Jose Sanchez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Massiv ökning av virusfall – läkare: ”USA är i fritt fall”

Antalet fall av coronaviruset ökar i USA efter nationaldagshelgen och i dag översteg dödstalet 130 000, rapporterar Abc News.

Flera dagar den senaste veckan har över 50 000 fall om dagen bekräftats i landet. USA:s smittskyddschef Anthony Fauci säger att USA är ”knädjupt nere i den första vågen” och att åtgärder måste sättas in för att hantera den ”allvarliga situationen”, rapporterar New York Times.

Under nationaldagshelgen fylldes amerikanska stränder och barer av firare. Rochelle Walensky som är chef för infektionsvården på Massachusetts General Hospital säger till CNN att det kan ha bidragit till smittan:

– Vi är i fritt fall. Vi ser bilderna på vad som hände i helgen och människor är antingen naiva inför vilken påverkan deras handlingar har, eller så är de bara för uppgivna för att bry sig.

Igår 21:54
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Sofia Wallström, generaldirektör på Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Lena Hallengren (S), socialminister, på pressträff om granskning av vården på äldreboenden under Covid-19. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

IVO: 40 kommuner står för nästan 70 procent av alla dödsfall på äldreboenden

Nästan hälften av antalet döda i covid-19 under det första halvåret bodde på ett äldreboende. Det visar en granskning av äldrevården under pandemin som Inspektionen för för och omsorg, IVO, har gjort.

Av granskningen framkommer det även att nästan 70 procent av dödsfallen på äldreboendena skett i 40 av landets kommuner.

– Vi har tagit emot ett stort antal klagomål, säger IVO:s generaldirektör Sofia Wallström på en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S).

IVO har gjort en fördjupad tillsyn på 1 700 äldreboenden där man upptäckte allvarliga brister vid 91 boenden som nu ska granskas närmare.

Idag 07:13
 Sofia Wallström, generaldirektör på Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och Lena Hallengren (S), socialminister, på dagens pressträff.  Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ivo pekade ut Habo för dödsfall – menade Håbo

Habo i Jönköpings län pekades ut som en av kommunerna som haft dödlighet i covid-19 på äldreboenden i dag när Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, presenterade sin granskning över dödlighet på äldreboenden. Det trots att kommunen inte har haft ett enda coronadödsfall på sitt äldreboende, rapporterar P4 Jönköping.

Ivo hade blandat ihop Habo med Håbo som ligger i Uppsala län utanför Stockholm.

– Det är väldigt allvarligt och väldigt olyckligt att det går ut fel information, säger Sandra Viktorin, vård- och omsorgschef i Habo kommun.

29 min
Arkivbild.  LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Finns ingen överkapacitet för att lösa vårdskulden”

Opinion Efter coronapandemin måste Sverige ta sig an den vårdskuld som uppstått men det finns ingen överkapacitet i vården som ska kunna beta av vårdberget, skriver flera debattörer i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Debattörerna skriver att politikerna i region Stockholm vill att vårdskulden ska betalas av med hjälp av en innestående överkapacitet inom vården.

”Vårt svar är glasklart: Det finns ingen överkapacitet i Stockholmsvården. Samma personal som nu slitits ut ska hantera vårdskulden”, skriver de.

Igår 16:45
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Strålningskanon på Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset i Solna Dan Hansson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Cancerdiagnoserna har minskat med 30 procent

Antalet personer som diagnostiserats med cancer i Stockholm minskade med 30 procent i april och maj jämfört med det väntade antalet diagnoser under samma period. Det visar statistik från region Stockholm, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Enligt Ulrika Sundholm, som är chef på enheten för vård och stöd på Cancerfonden, beror minskningen på att färre har sökt sig till primärvården under coronapandemin.

Hon menar att de missade diagnoserna nu kan bidra till den vårdskuld som byggs upp inom de svenska regionerna.

3 tim
Illustrationsbild. Løvland, Marianne / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jokkmokk oroas av ovana vandrare: ”Kan bli problem”

Intresset för fjällvandring har ökat i spåren av coronapandemin, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten. I Jokkmokks kommun är man glada över att fler nu letar sig till trakterna, men varnar samtidigt för att bege sig ut på komplicerade rutter utan förkunskaper.

– Det kan bli problem om man inte är tillräckligt påläst, utrustad och vet vad man ger sig in på, säger Birgitta Nilsson på infocenter i Jokkmokks kommun.

Idag 07:41
Gröna Lund i Stockholm. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska nöjesparker kräver 1,5 miljarder i stöd

Nu begär Svenska nöjesparksföreningen ersättning från staten på totalt 1,5 miljarder kronor för förlorade intäkter under sommarmånaderna, skriver TT.

Detta efter regeringens besked om att nöjesparker inte undantas från förbudet mot allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare, vilket innebär att nöjesparkerna tvingas hålla stängt hela sommaren.

– Vi har intäkter under ungefär tre månader om året, men kostnader för 12 månader. Det är pengar som vi lever på när vi inte har några intäkter från höst till vinter, säger Magnus Widell, vd för Gröna Lund och ordförande för Svenska nöjesparksföreningen.

Idag 04:27
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Magsjuka spelarna
Sirius gör 2–1 i matchen där Örebro ställde upp med ett antal spelare som varit misstänkt magsjuka inför avspark Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Magsjuka spelarna

Folkhälsomyndigheten om sjuka spelarna: ”Olyckligt”

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att det är ”olyckligt” att Örebro lät spelare spela i matchen mot Sirius trots att de kräkts inför matchen, rapporterar TT.

– Jag har bara läst i tidningen om det, men att ha människor som mår illa, kräks och springer ut på planen låter vare sig lämpligt för dem som gör det eller motspelarna.

Johan Carlson betonar att Folkhälsomyndigheten vare sig är sjukvårds- eller tillsynsmyndighet.

– Men jag förutsätter att man från fotbollens sida vidtar de åtgärder som är lämpliga.

Örebro riskerar påföljd för att ha brutit mot fotbollens coronaregelverk.

1 tim
Bild från matchen mellan Örebro SK och Sirius. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lagläkaren om de magsjuka spelarna: Inte följt rutinerna

Örebro SK har rutiner som ska förhindra att misstänkt sjuka spelare tillåts starta matcher. Det säger lagets läkare Ulf Nordström, till TT.

– Rutinerna finns ju, men de har inte följts. Inom ledningen måste man vara observant när det blir sådana här situationer.

Det var i söndags som flera spelare i ÖSK mådde illa och spydde kort före bortamatchen mot Sirius i Uppsala. Svensk Elitfotboll har upprättat ett formulär där alla spelare ska fylla i uppgifter om sitt hälsotillstånd inför varje match, men ÖSK rapporterade inte in några avvikelser. Ärendet har anmälts till disciplinutskottet.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset