Francois Mori / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Nations League 18/19

Tyskland föll i toppmötet – farligt nära degradering

Frankrike vände och vann toppmötet mot Tyskland i grupp A och Tysklands andra raka förlust innebär att laget är farligt nära en nedflyttning från den högsta serien.

Det var dock bortalaget som nätade först efter endast tolv minuter. Frankrikes back Kimpembe stoppade bollen med armen i straffområdet och Tyskland blev tilldelade straff, en straff som Toni Kroos rullade in vid Hugo Lloris vänstra stolpe.

Frankrike och stjärnskottet Kylian Mbpappé hade ett flertal chanser att kvittera i första halvlek, men målet dröjde till den 62:e minuten. Lucas Hernández sköt ett hårt och lågt inlägg som Antoine Griezmann mötte med pannan och placerade i det bortre krysset.

Målet, som var Griezmanns 25:e i Frankrikes landslagströja, skulle inte bli 27-åringens enda i matchen. I den 80:e minuten blev Frankrike tilldelade straff som Griezmann enkelt satte.

Frankrikes toppar nu gruppen på sju poäng och Tyskland ligger sist på en poäng.

Toppnyheter

Apotekstjänst. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Materielbristen på sjukhusen

Oron inför leveranserna: ”Det kommer gå åt helvete”

Redan flera veckor före det att Apotekstjänst tog över leveransen av sjukvårdsmaterial till fem sjukvårdsregioner fanns allvarlig oro för att företaget inte skulle klara av uppdraget. Det avslöjar Ekot.

– Det här kommer att gå åt helvete, sa exempelvis Varuförsörjningsnämndens vice ordförande Tommy Levinsson (S) när saken diskuterades i juni.

Han säger nu i efterhand att det i själva verket blev ”mycket värre” än han då kunde ana.

Med bara två veckor till första leveransen besökte flera politiker företagets lager. På frågan om allt var okej svarade företaget att de ”hade koll på läget”.

1 tim
Illustrationsbild. JACK MIKRUT
undefined

Operationsstoppet hävs i morgon på flera sjukhus

Akademiska sjukhuset i Uppsala och sjukhusen i region Dalarna planerar från och med tisdag att häva sina operationsstopp, rapporterar DN.

Sjukhusen bedömer att det går att återgå till ordinarie verksamhet efter de omfattande problemen med materialbrist.

– Vi ska genomföra så många operationer det är möjligt utan att riskera patientsäkerheten, säger Eva Ohlsson, chefläkare i region Dalarna.

Samtidigt medger företaget Apotekstjänst att man misslyckats med sitt uppdrag att leverera material.

– Det har en mängd olika anledningar och vi beklagar det djupt, säger Eric Aronson, talesperson för företaget till SvD.

1 tim
Tomas Hilmo/arkivbild.  Pressbild/TT
undefined

Apotekstjänsts vd lämnar efter svåra materielkrisen

Apotekstjänsts vd Tomas Hilmo lämnar sitt uppdrag efter materielbristen på sjukhus i flera regioner, rapporterar Expressen.

”Apotekstjänst har gjort en omorganisation i ledningen, vilket innebär att Tomas Hilmo nu kommer att fokusera på den delen av företaget som hanterar läkemedelsverksamheten, DOS”, skriver Apotekstjänsts presstalesperson Eric Aronson i ett sms till tidningen.

Apotekstjänst har varit under hård press den senaste tiden efter att ha misslyckats med att leverera vårdmateriel till sjukhus, vilket har lett till många inställda operationer.

4 tim
Läs mer om Materielbristen på sjukhusen
Brexit Storbritanniens framtid
John Bercow/Boris Johnson. TT
Brexit Storbritanniens framtid

Bercow säger nej till ny omröstning om brexitavtal

Brittiska parlamentets talman John Bercow meddelar att det inte blir någon ny omröstning om Boris Johnsons brexitavtal, enligt Sky News. Experter har trott att Bercow skulle ge premiärministern kalla handen, då det finns en regel som säger att man inte får lägga fram samma förslag två gånger.

– Dagens motion är till innehållet densamma som lördagens motion. Dagens omständigheter är desamma som lördagens omständigheter, säger John Bercow.

Omröstningen om avtalet skulle egentligen ha skett i lördags, men sköts upp efter att ett tillägg röstats igenom som tvingade Johnson att be EU om mer tid.

2 tim
Brittiska tidningar/Boris Johnson.  TT.
undefined

”Boris Johnson varken död eller liggande i ett dike”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är varken död eller liggande i ett dike – fastän han menade att ett sådant scenario vore att föredra framför att be EU om mer tid för ett utträde, skriver BBC:s Glenn Campbell i en analys. Ändå är det just det Johnson gjort, även om han senare skrev ett andra brev där han bad EU att inte godkänna hans begäran.

Rick Noack skriver i Washington Post att brexit återigen har visat sig vara en oförutsägbar process: ”Efter mer än tre år verkar bara en sak vara säker: Vad som än händer kommer inte brexit bara ’klaras av’, som Johnson antyder”.

Johnson försöker under måndagen få till en ny omröstning om sitt brexitavtal, men det råder misstankar om att han bara vill få igenom det i parlamentet för att sedan kunna dra tillbaka sin begäran om mer tid, skriver The Guardians Rowena Mason.

Idag 08:22
Illustrationsbild.  Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brittiska pundet haltar på osäkerhet inför omröstning

Det brittiska pundet sjönk något på måndagsförmiddagen, efter att tidigare under morgonen ha varit uppe på sin högsta nivå på fem månader gentemot den amerikanska dollarn. Det skriver AFP.

Vid 11-tiden svensk tid kostade ett pund 1,297 dollar, en förstärkning med nästan 0,1 procent sedan midnatt. Pundet handlades samtidigt för 1,16 euro och 12,49 kronor, upp 0,1 procent respektive 0,2 procent.

Under måndagen väntas premiärminister Boris Johnson begära att få hålla ytterligare en omröstning i parlamentet, efter lördagens bakslag. Flera brittiska medier rapporterar att talmannen John Bercow förmodligen inte kommer att bevilja det.

Idag 09:14
Läs mer om Brexit
Patrick Reslow. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Politikernas kvitton

Troligt att SD:s Patrick Reslow åtalas för bedrägeri

Mycket talar för att SD:s riksdagspolitiker Patrick Reslow kommer att åtalas misstänkt för bedrägeri. Det säger åklagaren Joakim Zander till SVT.

Malmö-politikern Reslow misstänks för att ha låtit skattebetalare stå för boendekostnaderna när han tagit familjen med på tjänsteresor.

Förundersökningen är nu färdig och det återstår för åklagaren att invänta Reslows kommentarer innan han fattar slutgiltigt beslut om åtal väcks eller inte.

2 tim
Erik Bengtzboe 2013. STEFAN JERREVÅNG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förundersökningen mot tidigare M-topp läggs ned

Förundersökningen om misstänkt bedrägeri mot den tidigare M-riksdagsledamoten Erik Bengtzboe läggs ned, meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till utredningen var en granskning från Aftonbladet av Bengtzboes boendeersättning. Enligt tidningen hade Bengtzboe plockat ut över 90 000 kronor i ersättning från riksdagen genom ett folkbokföringsupplägg där han var skriven hos sin mamma utan att han bott där. Utöver det fick han drygt 60 000 kronor i traktamente.

Han lämnade riksdagen i slutet av april i år.

5 tim
Erik Bengtzboe i mitten.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åklagaren: Saknas kontroll av ledamöters ersättningar

Åklagare Bengt Åsbäck påpekar brister i lagstiftningen i samband med beslutet att lägga ner förundersökningen mot den tidigare M-toppen Erik Bengzboe, skriver Aftonbladet.

”Ersättningslagens bestämmelser är i det här sammanhanget alltför bristfälligt utformade”, skriver han i bilagan till beslutet.

Han vill att ”någon form av sanktionsbestämmelser” införs och konstaterar också att det saknas kontroller av ledamöternas ersättningar.

Han skriver att förhör som hållits med riksdagsförvaltningen visar att ledamöternas ansökningar i princip ”alltid tas för goda”.

3 tim
Läs mer om Politikernas kvitton
Nyamko Sabuni. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

Sabuni: Bara för Åkesson att ringa om han vill prata

L-ledaren Nyamko Sabuni spelar ner betydelsen av den undersökning som visar att allt fler väljare vill att de övriga partierna börjar samarbeta med SD. När hon gästar ”Direkt med Niklas Svensson” i Expressen TV säger Sabuni att det i nuläget inte finns någon fråga där SD tillsammans med ett annat parti skulle få majoritet och att frågan därför är ”hypotetisk och irrelevant”.

Men hon säger också att hon är villig att samtala med SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Vill han prata med mig så har han mitt nummer. Det är bara att ringa, säger Sabuni.

3 tim
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) talar vid partiets sommarfestival på Slottsudden i Sölvesborg i augusti. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ökningen: Sex av tio väljare vill se samarbete med SD

Sex av tio väljare vill se ett politiskt samarbete med Sverigedemokraterna i frågor där åsikterna stämmer överens, enligt en Sifo-mätning som gjorts på uppdrag av Expressen. För tre år sedan var siffran 38 procent av väljarna.

– Vi ser stegvis mer acceptans för att samarbeta med SD. För första gången på 100 år ser vi en väldigt kraftig förändring av den politiska arenan, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Viljan att samarbeta med SD är störst bland Moderaternas och Kristdemokraternas väljare, där 85 respektive 95 procent ställer sig positiva.

Idag 04:33
SD-ballonger.  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Andra partier har flyttat sig medan SD breddats”

Anledningen till att viljan att samarbeta med Sverigedemokraterna ökar bland väljarna är dels att partiet har vuxit, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo till Expressen. SD och andra partier har även rört sig allt närmre varandra i frågor rörande invandring och lag och ordning.

– SD har vuxit sig starkt och blivit en maktfaktor. Samtidigt har andra partiers politik delvis flyttat på sig medan SD breddat sig i väljarnas ögon, säger Toivo Sjörén.

Sex av tio väljare vill se ett politiskt samarbete med Sverigedemokraterna i frågor där åsikterna stämmer överens, enligt en Sifo-mätning som gjorts på uppdrag av Expressen.

Idag 04:33
Läs mer om Opinionsläget
Illustration.  TT
Väktarnas hån i sociala medier

Väktare la ut kränkande bilder och hånade snattare

Väktare på bevakningsföretaget Securitas har lagt ut kränkande bilder och grova verbala påhopp på gripna i en grupp på Facebook, rapporterar Norrbottens Media.

Syftet med gruppen var till en början att företagets butikskontrollanter i Boden och Luleå skulle dela erfarenheter och information, men i gruppen radades i stället bilder av gripna snattare upp, i flera fall med kränkande kommentarer.

”Gud vad glad jag är att jag slapp se hennes härlighet”, skriver en väktare om en gripen kvinna.

Enligt en uppgiftslämnare till tidningen har en överordnad förklarat att bilderna är ”okej”. När företagets nationella säkerhetsavdelning utrett det hela ska en gruppchef ha tvingats sluta.

4 tim
Arkivbild.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källa: Jag var tvungen att låtsas tycka att det var okej

En uppgiftslämnare med god insyn i Securitas verksamhet säger till Norrbottens Media att tanken med den grupp på Facebook där väktare publicerat kränkande bilder och kommentarer på gripna till en början var god, men att det sedan ”spårade ur”.

– Bilderna i sig är “fine”. Men det är kommentarerna som visar vad de har för människosyn.

Uppgiftslämnaren säger att all uppmärksamhet riktades åt dennes håll när gruppen blev känd och att det enda alternativet till slut var att säga upp sig.

– Jag var tvungen att hålla masken och låtsas tycka att det var okej, när jag i själva verket inte gjorde det.

4 tim
Illustration.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utpekade chefen säger att han inte kände till gruppen

Den chef som pekats ut för att ha känt till att Securitas-väktare i en chatt har publicerat kränkande bilder och kommentarer om gripna säger till Norrbottens Media att han inledningsvis inte visste om gruppen. Men tidningen har tagit del av ett textmeddelande där chefen skriver att bilderna är okej eftersom de inte ”kan förknippas med någon enskild individ”.

Chefen säger till tidningen att Securitas agerade så fort de fick veta om chatten och att det är noggrant utrett.

– Men givetvis tar vi avstånd från ett sådant sätt att jobba. Det hör inte hemma på Securitas, säger chefen.

Den person från företaget som kände till allt jobbar inte längre kvar, säger han.

4 tim
Läs mer om Väktarnas hån i sociala medier
Avenyn i Göteborg. Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Lokalpolitiken i Göteborg

Rödgrönrosa vill ha bilfria söndagar i Göteborg

Den rödgrönrosa oppositionen i Göteborg vill ha bilfria söndagar i Göteborgs centrum för att lyfta innerstaden, rapporterar GP.

– Vi vill få göteborgarna att andas ren luft och inte påverkas av buller, säger MP:s kommunalråd Karin Plejel.

Hon påpekar att städer som Oslo och Haag nyligen fattat liknande beslut.

Nyligen meddelade den styrande Alliansen att de i stället vill utöka möjligheterna till parkering för att göra innestaden mera attraktiv.

1 tim
Stina Svensson (Fi), Daniel Bernmar (v), Karin Pleijel (Mp)  Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rödgrönrosa vill återinföra kostnadsfri simskola

De rödgrönrosa oppositionspartierna i Göteborg föreslår i sin gemensamma skuggbudget att kostnadsfri simundervisning för barn återinförs, rapporterar P4 Göteborg. Även det sänkta priset för kollektivtrafiken som allianssyret har slopat vill MP, V och FI återuppliva.

Till skillnad från styret är de rödgrönrosa också beredda att höja skatten med 40 öre, vilket skulle innebära ungefär en hundralapp mindre i plånboken i månaden för en medelinkomsttagare. Det skulle ge ett ökat budgetutrymme på 567 miljoner kronor.

Idag 10:16
Illustrationsbild Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Taxan för hemtjänsten kan höjas rejält i Göteborg

I alliansens budget för Göteborg föreslås en höjning av hemtjänsttaxan för brukarna från dagens 146 kronor i timmen till 209 kronor i timmen, skriver Göteborgs-Posten. Det är bland annat höjd ersättning till utförarna som ligger bakom höjningen. Staden måste också se över den teknik som har införts på området och som inte har fungerat som den ska.

Kommunalrådet Elisabet Lann (KD) som ansvarar för området understryker att staden även fortsatt kommer att ha en av landets lägsta taxor.

– Vi måste ha en hemtjänst som fungerar och levererar en trygg och omtänksam hemtjänst till stadens äldre, säger hon till tidningen.

Idag 09:26
Läs mer om Lokalpolitiken i Göteborg