Bevaka
Antoine Griezmann

ALEXANDER NEMENOV / AFP
Fotbolls-VM VM-efterspelet

Frankrike vann VM-guldet – 4–2-segern mot Kroatien var den målrikaste på 52 år

Frankrike är världsmästare i fotboll. Landet slog Kroatien med 4–2 i finalen vilket betyder att Frankrike vinner VM-guld tjugo år efter sitt första guld 1998.

Efter en avvaktande inledning med hög Kroatienpress öppnade Frankrike målskyttet i den 19:e minuten. Frankrikes Antoine Griezmann slog en frispark som Kroatiens Mario Mandzukic oturligt styrde in i eget mål, vilket var det första självmålet i en VM-final någonsin.

Kroatien svarade bara tio minuter senare. Även det målet kom efter en frispark då bollen till slut hamnade hos Interanfallaren Ivan Perisic som hittade luckan i Lloris mål.

Perisic var också inblandad i Frankrikes 2–1-mål. Anfallaren fick bollen på handen i straffområdet och bollen ändrade riktning vilket fick domaren att blåsa straff efter en historisk VAR-granskning. Antoine Griezmann satte sedan straffen kyligt från 11-meterspunkten.

Matchen fick avbrytas i början av andra halvlek då flera personer sprang in på planen. Aktivistgruppen Pussy Riot skrev sedan på Twitter att det var de som låg bakom planstormningen.

Kroatien tryckte på för en kvittering. Men laget satte inte sina chanser och istället gjorde Frankrike två snabba mål. Paul Pogba gjorde Frankrikes tredje på kontring. Mittfältaren tog hand om sin egna retur och placerade in bollen med en bredsida i krysset. Tonåringen Kylian Mbappé utökade sedan till 4–1 i den 65:e minuten.

Kroatien gav sig dock inte och reducerade fyra minuter senare. Mario Mandzukic snodde bollen från Frankrikes målvakt Hugo Lloris som försökte dribbla bort kroaten efter en hemåtpass. Men närmare än så kom inte Kroatien och Frankrike vann den händelserika finalen med 4–2.

15 jul 2018