Tyskland hoppas slippa ifrån miljardstämningar
Genom att teckna avtalet med kärnkraftsbolagen och få igenom det i Förbundsdagen hoppas den tyska staten slippa många – om inte alla – de stämningar som följde Tysklands beslut att lägga ner all kärnkraft 2022.
– Staten och kärnkraftsbolagen är på väg mot ”juridisk visshet”. Men för att få en varaktig fred i frågan borde kärnkraftsbolagen släppa sina återstående dispyter såväl på nationell nivå som i internationela tribunaler, säger Oliver Kirscher för de gröna till Wall Street Journal.
Vattenfall har stämt tyska staten på 5 miljarder euro, motsvarande 48,5 miljarder kronor.
bakgrund
Kärnkraft i Tyskland
Wikipedia (sv)
Kärnkraft i Tyskland står för cirka en fjärdedel av landets energiproduktion, men frågan om kärnkraftens vara eller icke vara har länge varit föremål för politisk debatt. 2002 beslutade den röd-gröna regeringen, med socialdemokraten Gerhard Schröder som förbundskansler, att alla landets kärnkraftverk skulle stängas ner senast 2021. I september 2010 förlängde dock Angela Merkels regering driftstiden för kärnkraftverken med i genomsnitt 12 år.
Frågan aktualiserades på nytt efter katastrofen i japanska Fukushima, i mars 2011, då en tsunami orsakade flera haveri med radioaktiva utsläpp och med tre härdsmältor. Koalitionsregeringen i Tyskland enades om att ta alla kärnkraftverk ur bruk senast år 2022, och åtta tillfälligt stoppade reaktorer stängdes med omedelbar verkan. Detta preliminära regeringsbeslut väntades formellt bekräftas den 6 juni 2011, vilket också gjordes.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen