Tyson Fury och Otto Wallin. Ethan Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Wallin vs Fury

Tyson Fury lovar att inte underskatta Otto Wallin

Superstjärnan Tyson Fury kommer att vara fullt fokuserad när han ställs mot den svenske boxaren Otto Wallin tidigt på söndagsmorgonen. Det sa britten under dagens invägning.

– Jag underskattar ingen och jag respekterar alla, säger Fury inför fajten.

Otto Wallin har vunnit samtliga 20 matcher som proffs men har aldrig ställts mot en motståndare av Furys kaliber.

Toppnyheter

Andreas Carlsson (KD). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Kristdemokraterna: Därför lämnade vi gängsamtalen

KD lämnade förhandlingarna om att bekämpa gängkriminaliteten eftersom regeringens slutbud saknade flera avgörande delar och var helt otillräckligt, skriver Andreas Carlson, partiets rättspolitiska talesperson och vice ordförande i justitieutskottet, i ett inlägg på Facebook.

”Det mest stötande är att regeringen gör ett nummer av att ungdomsrabatten ska tas bort, när den bara omfattar cirka en procent av de unga kriminella”, fortsätter han i inlägget.

KD kommer fortfarande stödja de av regeringens 34 punkter som partiet tycker är bra, men menar samtidigt att det är ”omöjligt att ta ansvar” för en otillräcklig överenskommelse.

38 min
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M satsar miljard på 2 000 statliga ordningsvakter – ska frigöra tid för polisen

Moderaterna satsar en miljard kronor i sin skuggbudget för att anställa 2 000 statliga ordningsvakter, säger partiledaren Ulf Kristersson på en pressträff. Tanken är att ordningsvakterna ska hantera mindre akuta insatser och på så sätt frigöra tid för polisen.

– Det skulle innebära att polisen redan 2020 kan utföra de uppgifter som poliser ska göra, säger Kristersson.

I början av pressträffen sa partiets rättpolitiske talesperson Johan Forssell att Moderaterna i princip är överens med regeringen om alla förslag gällande förebyggande insatser.

– Där har jag klart och tydligt markerat att vi kan stödja det. Men när det gäller allting som är riktigt skarpt, mönsterbytande, här och nu – där var Socialdemokraterna inte beredda att göra vad som krävs, sa Forssell.

Idag 08:49
Rikspolischef Anders Thornberg TT
undefined

Rikspolischefen: Det viktigaste är mer resurser

”Vi har en utomordentligt allvarlig situation i Sverige där våldet har accelererat under lång tid”, säger rikspolischef Anders Thornberg i P1-morgon. Han berättar att han fått delta i de politiska samtalen om gängkriminalitet.

Thornberg säger att polisen kommer att få mer resurser och långsiktigt ska myndigheten växa med 10 000 personer.

– Det absolut viktigaste är den långsiktiga tillförseln av resurser till polisen och det verkar som att alla är överens och vill leverera det.

Idag 08:39
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
FN:s klimatmöte i New York

Thunberg till världsledarna: ”Ni har stulit min barndom”

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg var en av talarna när FN:s klimatmöte i New York öppnade i dag.

– Mitt budskap är att vi håller koll på er, sa Greta när hon fick frågan om vilket budskap hon ville sända till världens ledare.

Hon sa också att hon inte borde behöva sitta på ett internationellt möte och tala om klimatet, utan borde vara i skolan.

– Ni har stulit min barndom med era tomma ord, fortsatte hon.

Hon gick också hårt åt de insatser som världen har föreslagit.

– Hur vågar ni hävda att det här går att lösa med tekniska framsteg. Ni sviker oss, men de unga har börjat se igenom ert svek.

Mötet inleddes med att FN:s generalsekretare António Guterres talade. Han hyllade bland annat de ungas engagemang i klimatfrågan.

– Min generation har misslyckats med vårt ansvar för klimatet, sa Guterres.

Han sa också att det fortfarande är möjligt att nå målet om högst 1,5 graders uppvärmning, men att det kräver radikala förändringar i hela samhället.

1 tim
António Guterres skakar hand med Greta Thunberg.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Guterres hoppfull – tror på en vändning för klimatet

Världen kan ha nått en positiv vändpunkt i kampen mot klimatkrisen, tror FN:s generalsekreterare António Guterres, enligt The Guardian.

– För sex månader sedan måste jag säga att jag var ganska pessimistisk kring allt. Jag såg ingen framåtrörelse, säger han till tidningen.

Men framväxten av ungas engagemang i klimatfrågan och sättet flera länder och företag agerat på de senaste månaderna har gett honom nytt hopp.

Guterres tycker sig se ”ett nytt momentum” och förväntar sig att ”väldigt meningsfulla” beslut fattas under FN:s klimatmöte som startar under måndagen.

6 tim
Läs mer om FN:s klimatmöte i New York
IAKOVOS HATZISTAVROU / AFP
Resejätten Thomas Cooks konkurs

Brittisk akutoperation ska ta hem 150 000 turister

150 000 brittiska medborgare har blivit strandsatta på olika turistorter till följd av researrangören Thomas Cooks konkurs. Nu har den brittiska regeringen aktiverat en förberedd akutplan för att transportera hem resenärerna – det mest omfattande projektet av den här typen som någonsin genomförts i Storbritannien i fredstid, skriver The Guardian.

Projektet går under kodnamnet Operation Matterhorn och beräknas kosta de brittiska skattebetalarna runt 600 miljoner pund, motsvarande över sju miljarder kronor.

2 tim
Brittiska turister vid flygplatsen i Antalya i dag.  TT NYHETSBYRÅN
undefined

Turkiet erbjuder företagare hjälp efter konkursen

Turkiet kommer att erbjuda lokala företagare hjälp i spåren av researrangören Thomas Cooks konkurs i dag, rapporterar AFP.

Turistminister Mehmet Nuri Ersoy skriver på Twitter att turistdepartementet och finansdepartementet jobbar på ett stödpaket som ska finnas på plats ”så snart som möjligt”. Till reportrar säger ministern att det kan handla om ett stöd på totalt 50 miljoner euro.

Över 21 000 av Thomas Cooks kunder befinner sig just nu i Turkiet.

1 tim
Familjen Bergström och Gustavsson som inte kom iväg till Larnaca, försöker boka om resan och tillslut verkar det som man kommer iväg till Fuerteventura. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Familj drabbas: ”Har varit omtumlande för barnen”

Några av dem som drabbas av att resejätten Thomas Cook försätts i konkurs är familjerna Bergström och Gustavsson som skulle ha rest med Ving till Larnaca. De insåg i morse på Landvetter att de inte skulle komma iväg på den efterlängtade semestern.

– Det har varit omtumlande, inte minst för barnen, säger Marcus Bergström till TT.

Några andra som inte kom söderut är familjen Gustafsson/Wennström/Hindrikes på nio personer från Dalarna. De fick reda på att deras Vingresa till Cypern ställts in först när de kom till Arlanda.

– En annan kan ju ta det, men barnen har ju verkligen sett fram emot det här, säger Mattias Hindrikes till SVT Nyheter.

Familjen hade velat ha besked tidigare och tycker att Ving borde gått ut med information om vad som höll på att hända.

Tusentals resenärer drabbas av att alla Ving-flygningar från Norden ställs in.

Idag 09:40
Läs mer om Resejätten Thomas Cooks konkurs
Trumps USA Visselblåsarlarmet
Mitt Romney. Gene Sweeney Jr. / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Visselblåsarlarmet

Romney: ”Extremt oroande om Trump pressat Ukraina”

Den republikanska senatorn Mitt Romney tycker att det är ”extremt oroande” om USA:s president Donald Trump verkligen pressat Ukrainas president till att utreda den tidigare vicepresidenten Joe Biden, skriver han på Twitter. Samtidigt kräver han att all fakta om händelsen läggs på bordet.

Det är en av de starkaste kommentarerna från republikanskt håll hittills gällande visselblåsaraffären, skriver CNN. I övrigt har partiet i stor del varit tyst sedan nyheten kom ut om att presidenten samtalat med Volodymyr Zelenskyj. Samtalet ska ha gällt att utreda korruptionsrykten runt Joe Bidens son i utbyte mot fortsatt militär hjälp.

3 tim
Nancy Pelosi, Adam Schiff och Alexandria Ocasio-Cortez. TT
undefined

Frustrationen växer – fler demokrater kräver riksrätt

Frustrationen inom vissa läger i Demokraterna i USA växer över att partiet fortfarande inte öppnat ett riksrättsförfarande mot president Donald Trump, skriver Washington Post. Presidentens kritiker menar att Trumps uppmaning till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om att utreda den demokratiska före detta vicepresidenten Joe Bidens son var droppen.

En alltmer högljudd grupp inom partiet kämpar nu för att få till en sådan process, något som representanthusets talman Nancy Pelosi konsekvent har vänt sig emot. Men andra mer moderata demokratiska politiker öppnar nu för en kursändring, exempelvis Adam Schiff, den Pelosi-allierade ordföranden i representanthusets underrättelseutskott. Det skriver New York Times.

Samtidigt skärper partiets mer progressiva läger tonen mot presidenten ytterligare. Alexandria Ocasio-Cortez som tillhör partiets vänsterfalang kritiserar sitt eget parti i hårda ordalag.

”Den större nationella skandalen är inte längre att presidenten bryter mot lagen – det är Demokraternas vägran att väcka riksrättsförfarande mot honom för det”, skriver Ocasio-Cortez på Twitter.

5 tim
Donald Trump och Joe Biden. TT
undefined

Trump medger att han talat om Biden i telefonsamtal

USA:s president Donald Trump medgav i natt att han diskuterat den demokratiska presidentaspiranten Joe Biden under sitt telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i juli. Ett häpnadsväckande medgivande om att han försökt sätta press på en utländsk regering i ett försök att skada en politisk rival, skriver New York Times.

Trump själv beskriver samtalet som ”perfekt”.

– Vi vill inte att våra människor, som vicepresident Biden och hans son, bidrar till korruptionen som finns i Ukraina, sa Trump till reportrar.

I samtalet ska Trump ha uppmanat landet att utreda korruptionsrykten kring Joe Bidens son i utbyte mot fortsatt militär hjälp.

Idag 04:20
Läs mer om Trumps USA