Hem
Luftvärnssystem 103 Patriot. (Johan Nilsson/TT)

Ukraina till Nato: Ge oss Patriot så fort ni bara kan

Med på Ukrainas önskelista till Nato är försvarsalliansens mest avancerade luftvärnssystem – Patriot. Det framkom när landets utrikesminister Dmytro Kuleba medverkade vid Natomötet i Bukarest i Rumänien, skriver Reuters.

– Vårt budskap är enkelt: Ge oss Patriot så fort ni kan, sa han.

För svensk del tog det åratal av planering innan luftvärnssystemet var på plats. Men enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi, vid Försvarshögskolan, kan Ukraina få systemet om några veckor eller högst månader om Nato är berett att skicka det, skriver SvD.

– Det som kan vara komplicerat är sekretess i delar av systemet som man inte vill ska läcka ut. Sedan är systemet självt inte helt enkelt att integrera i ett befintligt luftvärn, säger han och tillägger att själva handhavandet inte är krångligt.

bakgrund
 
Patriot
Wikipedia (sv)
MIM-104 Patriot är en amerikansk luftvärnsrobot, som tillverkas av Raytheon. Den utgör den huvudsakliga luftvärnsbeväpningen i USA:s armé och används av många fler nationer. Patriot ersatte roboten MIM-14 Nike-Hercules som USA:s huvudsakliga High to Medium Air Defense (HIMAD) och Hawk som USA:s medeldistans taktiska luftvärnsplattform. Även om det inte ingick i den ursprungliga specifikationen, har Patriot också fått en roll som antiballistisk robot, vilket idag utgör dess huvudsakliga uppgift, då amerikanska soldater förväntas strida under skydd av oinskränkt luftherravälde. Utöver roboten består systemet av en AN/MPQ-53 och AN/MPQ-65 radar som söker efter och följer fientliga plan och robotar, en datoriserad och AN/MSQ-104 nätverksuppkopplad stridsledningscentral, samt fordon och ramper. Patriot utvecklades vid Redstonearsenalen i Huntsville, Alabama, liksom ett stort antal andra amerikanska robotar. Namnet Patriot är en akronym för Phased Array Tracking Radar [to] Intercept Of Target. Patriot har sålts bland annat till Egypten, Grekland, Israel, Japan, Kuwait, Nederländerna, Saudiarabien, Spanien, Taiwan och Tyskland. Sedan Nordkorea provsprängt kärnvapen, samt provskjutit ballistiska robotar, har också Sydkorea uttryckt ett intresse att köpa systemet. Den sjunde november 2017 tillkännagav den svenska regeringen att Sverige skulle köpa in ett antal system till Försvarsmakten, vilka togs i operativt bruk i december 2021 under beteckningen Robotsystem 103.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen