Hem
Ukrainska gränssoldater/Karpaterna. (TT/Wikimedia)

Ukrainare flyr till fots över Karpaterna – guider tar betalt för att lura vakterna

Ukrainska män som inte vill kriga vandrar över berg och genom skogar för att fly landet. Det skriver Washington Post i ett långt reportage.

När kriget inleddes stärkte den ukrainska armén gränsen mot Rumänien vid bergskedjan Karpaterna – men inte för att stoppa invandrare, utan för att stoppa utvandrare. När kriget bröt ut bytte nämligen flyktingströmmen riktning.

På sociala medier går det att hitta guider för omkring 1 200 euro, drygt 13 000 kronor, som hjälper till med den svåra vandringen. Guiderna känner till terrängen. I vissa fall har de mörkerseende glasögon och har lärt sig gränsvakternas rörelsemönster.

Andra genomför vandringen på egen hand. En ung ukrainsk man publicerade nyligen en video på sin flykt. I videon kysser han ett träd när han lyckas korsa gränsen.

I ett sms till tidningen skriver mannen att människor i princip plockas direkt från gatan för att skickas till krigszonen, en repressiv åtgärd som han kritiserar.

”Även om du saknar ett ben säger de att du kan flyga drönare”, skriver han.

bakgrund
 
Karpaterna
Wikipedia (sv)
Karpaterna är en bergskedja i centrala och sydöstra Europa. Den utgör en fortsättning österut av Alperna och bildar en 1 450 km lång båge av berg som löper genom Slovakien, Polen, Ungern, Ukraina och Rumänien (och gränsar till Tjeckien, Österrike och Serbien). De delas ofta upp i Västkarpaterna, Östkarpaterna och Sydkarpaterna. Bergen är ett turistmål med många skidanläggningar, hälsosamma källor, naturreservat, nationalparker och Draculas slott i Bran. Högsta topp är Gerlachovský Štít i Slovakien. Karpaterna är ur biologisk synvinkel ett av Europas viktigaste områden. Det är en fristad för många annars utrotningshotade arter. På 70 000 kvadratkilometer i Rumänien ryms cirka 5 400 björnar (siffran har varit uppe över 8 000), 3 400 vargar och 2 000 lodjur. Rovdjurspopulationerna i Karpaterna är 10–20 gånger större än i Alperna.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen