Hem
Joe Biden under ett kampanjmöte i New Hampshire i går. (Elise Amendola / TT NYHETSBYRÅN)

Ukrainastorm ger motvind – men Biden är självsäker

Den demokratiska presidentaspiranten Joe Biden är självsäker trots den senaste tidens motvind, skriver AFP. När han klev in ni kampen om Vita huset i april gjorde han det som favorit, men sedan dess har det mesta handlat om svaga debatter, sonens uppmärksammade affärer med Ukraina, attacker från Donald Trump och kritiserade uttalanden.

Men Biden toppar fortfarande de nationella mätningarna – och när han vandrade in i statshuset i New Hampshire efter ett kampanjmöte gjorde han det med självförtroende ”som att han ägde stället”, skriver nyhetsbyrån.

– Jag är den enda i startfältet som har tillräckligt stöd, säger Biden.

Han har varit skarp kritisk till huvudmotståndarna Elizabeth Warrens och Bernie Sanders planer på kostnadsfri sjukvård för alla, så kallad ”Medicare for all”. Själv vill han bygga ut förra presidenten Barack Obamas sjukvårdsreform ”Obamacare.”

bakgrund
 
Patient Protection and Affordable Care Act (Obamacare)
Wikipedia (sv)
Patient Protection and Affordable Care Act, informellt omnämnd som Obamacare och ACA, är en federal lag i USA som 23 mars 2010 undertecknades av president Barack Obama som en del av en sjukvårdsreform i USA och utvidgningen av Medicaid. Lagens syfte är att alla amerikanska medborgare ska få vissa förmåner vid köp av sjukvårdsförsäkringar samt nödgas ansluta sig till någon form av sjukförsäkringsprogram. Lagen har mött kritik. Kritiken grundar sig framför allt i att enskilda enligt lagen är tvungna att teckna sjukvårdsförsäkring och då de krav som ställs på försäkringsbolag (bland annat att inte ta ut högre avgifter på grund av kroniska sjukdomar, kön m.m.) påstås höja priser för vanliga medborgare. Kritikerna anser att det är ett intrång i individens frihet att välja att stå utan försäkring (amerikanska medborgare över 65 år, som berörs mest av sjukvården, är redan försäkrade genom det federalt finansierade Medicare) och hävdar således att det "individuella mandatet" strider mot USA:s konstitution. Emellertid fastslog USA:s högsta domstol i juni 2012 att lagen är förenlig med konstitutionen eftersom individuellt mandat är att jämföra med en federal skatt. Utöver de avgifter som betalas för en försäkring ansågs det inte att en försäkring innebär uppoffringar från försäkringstagaren.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen