Hem
Bron mellan Ryssland och Krymhalvön. (AP)

Ukrainsk politiker: Att erkänna Krym som ryskt är värre än München 1938

Om USA erkänner annekterade Krym som ryskt territorium kan följderna bli värre än efter Münchenöverenskommelsen 1938. Det säger Oleksandr Merezhko, ledamot i Ukrainas utrikesutskott, till Kyiv Independent.

Han säger att ett amerikanskt erkännande skulle vara ett allvarligt brott mot principerna för internationell lag och en stor skandal.

– Jag tror inte att (Donald Trump) kommer att göra det för han förstår – eller åtminstone förstår hans rådgivare och utrikesdepartementet – konsekvenserna i världens ögon, säger Merezhko.

Enligt uppgifter i amerikanska medier ska ett erkännande vara ett av förslagen i ett amerikanskt utkast till fredsavtal.

Vid Münchenöverenskommelsen gick Storbritannien, Frankrike och Italien med på att erkänna annekterade delar av Tjeckoslovakien som tyskt. Ett år senare inledde Adolf Hitler andra världskriget.

 
Münchenöverenskommelsen
Wikipedia (sv)
Münchenöverenskommelsen är det avtal rörande Tjeckoslovakien, som ingicks den 30 september 1938 mellan Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien. Avtalet innebar bland annat att Tjeckoslovakien skulle avträda det tyskspråkiga så kallade Sudetlandet till Tyskland. Avtalet föregicks av Münchenkonferensen den 29–30 september 1938 med Adolf Hitler som värd. Vid hemkomsten visade Storbritanniens premiärminister Neville Chamberlain upp avtalet. Han menade att avtalet hade "blidkat" Nazityskland och därmed garanterat freden i Europa. Då Tyskland i mars 1939 tågade in med sina soldater i Tjeckoslovakien, och gjorde Tjeckien till Böhmen-Mähren medan Slovakien blev en formellt självständig satellitstat, valde Storbritannien och Frankrike att ge Polen en försvarsgaranti. Den 1 september 1939 utbröt andra världskriget, då Tyskland invaderade Polen och västmakterna svarade två dagar senare med att förklara krig mot Tyskland.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen