Hem
Illustrationsbild. Shutterstock

Nya neurotech-eran: Nu kan arbetsgivare spåra hjärnor

På jobbdatorn är inget privat, det vet vi. Frågan är om ens kroppen är det, när den befinner sig på jobbet.

De senaste metoderna för hur arbetsgivare kan övervaka sin personal innefattar att mäta var de är, deras kroppstemperatur eller till och med hjärnaktivitet. Genom möbler, mätverktyg som bärs på kroppen eller kameror som mäter kropps- eller ögonrörelser utvidgas möjligheterna.

Juridikprofessorn Nita Farahany tar upp arbetsgivares övervakning med EEG – elektroencefalografi – i en ny bok som uppmärksammats i flera internationella medier. Hon skriver själv i Harvard Business Review att eran för hjärnövervakning har börjat. Framsteg inom neuroteknik och AI kommer snart ha gett oss en ny generation tillgängliga verktyg, menar hon.

Redan nu används neuroteknik för att övervaka anställda på tusentals företag världen över – kanske främst inom branscher som bygg och transport, men också i lagerlokaler, kontorsmiljöer och på hemmakontor. I en intervju med Wall Street Journal tar Farahany upp hur tågförare på vissa höghastighetssträckor i Kina sedan flera år måste bära huvudbonader med elektroder som läser av hjärnaktivitet. De avgör om förarna är fokuserade eller trötta.

Enligt Farahany kan det finnas fördelar även för den som övervakas. Monitorerna kan göra dig uppmärksam på att det är dags för en paus när tankarna börjar vandra iväg. Den inställningen ifrågasätts av skribenten Hamilton Nolan, som bevakar arbetarrörelsen i bland annat The Guardian. Han är orolig för vad som kommer hända när dina egna hjärnvågor kan avslöja för chefen att du slappar – vad exakt är det en arbetsgivare köper i utbyte mot lön? Svaret för cheferna är enligt honom enkelt: ”Allt”.

”I ljuset av detta blir det tydligt att om företag får möjlighet att kontrollera våra hjärnvågor så är vi inte ute på hal is, utan snarare på en enkelriktad supermotorväg mot panoptikon”, skriver han och syftar till den brittiske filosofen Jeremy Benthams klassiska övervakningsfängelser.

Detta är Omni Passion

Omni Passion är en satsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.

Hittills har vi avhandlat ämnen som människan i rymden, framtidens mat, framtidens affärsmodeller och kampen mot mänskligt åldrande. Vad vill du läsa om härnäst? Tankar, synpunkter och idéer? Mejla till olivia.rebecka.wikstrom@omni.se.

Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen