Hem
Illustrationsbild. Shutterstock

Bossware exploderar – så kan chefen spionera på dig

Åtta av de tio största privata arbetsgivarna i USA använder någon form av övervakningsmjukvara mot anställda, enligt en genomgång av New York Times förra året. Tittar man på amerikanska företag i stort handlar det om 60 procent – sannolikt 70 om ett par år, enligt researchföretaget Gartner. Nästan alla av dessa företag uppger att de har sparkat folk sedan de började använda mjukvaran.

I sin enklaste form kan det handla om klassiska övervakningskameror. Men mer avancerad “bossware”, som det kallas, exploderade även vid skrivbordsjobb när hemmakontor blev till nödvändighet under coronapandemin. “Spionprogrammen” kan övervaka anställda i varierande grad – oavsett om man arbetar på plats eller på distans, oavsett om de anställda vet om det eller ej.

En ökning tycks alltså vara ett faktum, men det är svårt att slå fast exakt hur många företag det rör sig om. Ännu svårare tycks det vara att få en bild av hur stor andel det är som gör det i smyg, eller som berättar för sina anställda att de övervakas. Lagligt skulle man kunna tänka sig att arbetsgivaren måste vara öppen med det, men ”bossware” är hittills i lite av en juridisk gråzon när olika länders integritetslagar ska tolkas.

På vissa företag kartläggs anställdas dagar på rutin genom att mäta aktivitet i mejlprogram och i telefonsamtal, på andra arbetsplatser mäts produktivitet i frekvensen på tangentbordstryck samtidigt som ovanliga ord kan snappas upp i mejlfilter. Chefer kan få tillgång till vilka program den anställde använder, vilka sajter som besöks och hur mycket tid som läggs på varje uppgift. Pauser kan straffas i löneavdrag, om man inte förlorar jobbet helt vill säga.

Programmen kan ta bilder av de anställdas datorskärmar under dagen, notera vilken musik de lyssnar på, arbetarnas ansiktsuttryck och tonfall – i tal och skrift. Snarlikt det som kallas “stalkerware”, noterar Thorin Klosowski som varit säkerhets- och integritetsredaktör på NYT Wirecutter.

Samtidigt behöver chefer inga avancerade specialprogram för att få ett hum om personalens vanor. I stort sett alla vanliga jobbprogram, som Slack, Microsoft Office, Zoom och Google Workspace kan ge arbetsgivare analyser av anställdas prestation, skriver Washington Post.

Men funkar det då? Gör övervakningen personalen mer produktiv? Ironiskt nog finns ingen data som pekar på att så är fallet, skriver Wired. Dessutom är det inte säkert att man mäter rätt saker. En stor blind fläck för systemen är det arbete som görs offline. Ett samtal med en kollega, en uträkning på papper eller tankearbete.

– Sanningen är att den här mjukvaran demoraliserar människor och känns väldigt invasiv när man är medveten om den, säger Albert Fox Cahn, grundaren av The Surveillance Technology Oversight Project till Fast Companys podd “The new way we work”.

Han och flera andra experter höjer ett varnande finger. Men flera arbetsgivare beskriver för NYT att det ger chefer verktyg att leda mer insiktsfullt och rättvist. De beskriver en värdefull – kanske oundviklig – utveckling.

Detta är Omni Passion

Omni Passion är en satsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.

Hittills har vi avhandlat ämnen som människan i rymden, framtidens mat, framtidens affärsmodeller och kampen mot mänskligt åldrande. Vad vill du läsa om härnäst? Tankar, synpunkter och idéer? Mejla till olivia.rebecka.wikstrom@omni.se.

Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen