Hem
Unsplash/Kind and Curious

Undersökning visar att Chromebooks snabbt blir e-avfall

Organisationen US Public Interest Research Group (PIRG) konstaterar i en färsk rapport kallad ”Chromebook Churn” att så kallade Chromebooks (ofta förhållandevis enkla datorer som kör Googles molnbaserade operativsystem Chrome OS) snabbt blir till e-avfall. Det handlar enligt undersökningen både om att Google slutar förse datorerna med uppdateringar efter en förhållandevis kort tid, och att det råder brist på reservdelar till dem.

Många av de Chromebookdatorer som sålts under pandemin – när skolorna behövde billiga datorer för distansundervisning – har redan gått sönder, står det att läsa i rapporten.

PIRG skriver att en fördubblad livslängd med uppdateringar för de datorer som såldes 2020 skulle innebära en miljövinst jämförbar med att plocka bort 900 000 bilar från vägarna under ett år. Organisationen menar också att användarna borde få möjligheten att installera alternativa operativsystem på datorerna, som Linux.

Annons
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons