Filippo Grandi, chef över UNHCR.  FABRICE COFFRINI / AFP
Utrikes

UNHCR: Över 70 miljoner på flykt – hälften är barn

Minst 70,8 miljoner människor befann sig på flykt under förra året, visar FN-organet UNHCR:s årliga sammanställning som presenterades i dag, vilket är 2,3 miljoner fler än 2017.

Hälften av alla som flytt var barn och 138 000 har skilts från sina föräldrar eller är ensamkommande.

Av de som är på flykt kommer två tredjedelar från fem länder: Syrien, Afghanistan, Myanmar, Somalia och Sydsudan. 6,7 miljoner syrier flydde sitt hemland under 2018, visar rapporten.

– De flesta flyktingar befinner sig i grannlandet till där kriget är och tyvärr betyder det mestadels fattiga till medelinkomstländer, säger Filippo Grandi, chef över UNHCR under en presskonferens.

Toppnyheter

Stena Bulk. Stena Bulk / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Spänningarna i Hormuzsundet

Iran: Fartyget struntade i fiskebåts nödsignaler

Det beslagtagna brittiska fartyget, som tillhör svenska bolaget Stena Bulk, ska ha varit med om en olycka med en iransk fiskebåt – och sedan ignorerat nödsignalerna, uppger Irans nyhetsbyrå Fars enligt Reuters.

Oljetankern är nu vid Bandar Abbas hamn och alla 23 besättningsmedlemmar kommer förbli där tills utredningen är färdig.

Fartyget beslagtogs på fredagen och enligt Irans revolutionsgarde hade fartyget brutit mot ”internationella sjöfartsregler”.

26 min
Fartyget Mesdar i maj 2013 John Pitcher / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Den andra oljetankern har släppts – alla ombord säkra

Det andra fartyget som påstods ha konfiskerats i Hormuzsundet under fredagskvällen har släppts och har kunnat fortsätta sin resa. Det säger ägarna till det Liberiaflaggade fartyget enligt Sky News. Enligt uttalandet är alla i besättningen säkra.

Militärkällor säger också till den iranska nyhetsbyrån Tasnim att Irans revolutionsgarde, som tidigare under dagen beslagtog ett svenskägt fartyg, inte tog det andra fartyget i beslag. Det rapporterar The Guardian.

– Trots rapporterna har fartyget inte beslagtagits [...] och det kunde fortsätta sin resa efter att ha varnats för säkerhetsproblem av iranska styrkor, säger militärkällorna.

Tidigare under kvällen hävdade Storbritannien att Iran beslagtagit båda fartygen.

Oljetankern som nu har kunnat fortsätta sin resa heter Mesdar. Tidigare under kvällen visade radarbilder från platsen hur fartyget gjorde en kraftig styrbordsgir mot det iranska fastlandet, strax efter det att ett annat fartyg konfiskerats.

Igår 21:24
Mesdars rutt. Marinetraffic.com
undefined

Storbritannien: Iran har beslagtagit ett andra fartyg

Iran har beslagtagit ett andra fartyg i Hormuzsundet, säger Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt i ett uttalande, rapporterar CNBC.

– Jag är extremt oroad, säger Hunt i uttalandet.

– De här beslagen är oacceptabla. Det är nödvändigt att navigationsfriheten upprätthålls och att alla fartyg kan röra sig fritt i regionen, fortsätter han.

Det är nu det brittiskägda Liberiaflaggade fartyget Mesdar som har beslagtagits. Det skedde enligt Reuters bara 40 minuter efter det att ett svenskägt brittiskflaggat fartyg beslagtagits i området.

Igår 20:00
Läs mer om Spänningarna i Hormuzsundet
Donald Trump och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. under mötet tidigare i sommar. BANDAR AL-JALOUD / Saudi Royal Palace
Reaktioner på konfiskeringen

Pentagon: USA stationerar trupper i Saudiarabien

USA vill skicka soldater till Saudiarabien för att upprätthålla säkerheten i Persiska viken, uppger en saudisk talesperson via statliga nyhetsbyrån SPA.

Även Pentagon bekräftar att USA vill skicka trupper till regionen med anledningen av de ökade spänningarna i relationen med Iran. Under fredagen beslagtog Iran två fartyg i Hormuzsundet, men släppte senare ett av dem.

Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz har godkänt att amerikanska trupper kommer till landet, enligt SPA.

4 tim
Vita huset. TT.
undefined

USA fördömer agerandet: Eskalerande våld från Iran

Efter att ett brittiskt fartyg beslagtagits i Hormuzsundet av Iran fördömer USA agerandet som man kallar för ”eskalerande våld”, rapporterar flera medier.

– Det här är andra gången på bara lite mer än en vecka som Storbritannien har varit måltavla för eskalerande våld från den iranska regimen, säger Garrett Marquis, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

Det brittiskflaggade fartyget tillhör det svenska rederiet Stena Bulk. Irans revolutionsgarde anklagar fartyget för att ha brutit mot internationella sjöfartsregler.

Igår 19:40
Läs mer om Reaktioner på konfiskeringen
 Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen. Rymdstyrelsen/Karl Gabor och TT.
Nya rymdkapplöpningen

Tufft läge för den svenska rymdindustrin – hotar jobb

Det saknas pengar till många rymdprojekt och det hotar forskning och företag i Västsverige, rapporterar GP.

– Så här tufft har läget inte varit tidigare, säger Anna Rathsman, generaldirektör på statliga Rymdstyrelsen till tidningen.

Rymdstyrelsen vill ha 150 miljoner kronor i anslagshöjning men det kräver att regeringen kommer överens med C och L om pengarna, annars riskerar projekt att stanna upp, vilket oroar branschen, skriver GP.

1 tim
Elon Musk och Jeff Bezos. TT
undefined

Nasachef: Mineraljakt på månen snart verklighet

Före århundradets slut kommer vi att kunna utvinna viktiga mineraler och sällsynta jordartsmetaller från månen. Det säger Nasa-chefen Jim Bridenstine till CNBC.

– Det kan finnas tonvis av sällsynta jordartsmetaller på månen som är oerhört värdefulla på jorden, säger Bridenstine.

Han hävdar det är realistiskt att tro att mineralerna kommer att börja utvinnas inom några decennier mot bakgrund av de gigantiska privata investeringar som görs i rymdbranschen. Bridenstine lyfter särskilt fram satsningarna från entreprenörer som Jeff Bezos, Elon Musk och Richard Branson .

22 min
Svenska astronauten Christer Fuglesang i rymden. Arkivbild. TT NYHETSBYRÅN
undefined

L vill skicka astronauter till Mars under 2030-talet

Opinion Sverige borde ha som mål att skicka en svensk till Mars under 2030-talet. Det skriver riksdagsledamoten Roger Haddad (L) på GT:s debattsida.

Han tar upp att det i morgon, lördag, är ett halvt århundrade sedan en människa för första gången landade på månen.

Haddad vill att målen i rymdstrategin vässas och att rymdlagen moderniseras. Där ingår det bland annat att satsa på fler astronauter och rymdturism.

”Sverige har tidigare visat att man kan räkna med oss i rymdsammanhang. Med rätt prioriteringar och höga ambitioner kan vi uppnå resultat”, skriver han.

Igår 08:56
Läs mer om Nya rymdkapplöpningen
Bild från månlandningen. UPI / TT NYHETSBYRÅN
Månlandningen

”Månlandningen värd att fira – nu siktar vi på Mars”

Opinion I dag är det exakt femtio år sedan astronauten Neil Armstrong som första människa satte sin fot på månen, vilket flera lokala ledarsidor tar upp.

Armstrongs citat om att månlandningen var ett jättekliv för mänskligheten är något som nämns. Hans Stigsson skriver i en ledarkrönika på Norrköpings Tidningar att Armstrong naturligtvis hade i rätt i det han sa.

”Med månlandningen skulle en ny era börja, en era då mänskligheten steg för steg erövrade rymden”, skriver han.

Månlandningen är därför värd att fira på alla vis, anser Östgöta Correspondentens ledarskribent Daniel Persson. Bedriften har lett till att människor blivit mer intresserade av att upptäcka mer. Han tar upp att även flera företag är på god väg att ta sig ut i rymden, även om många än så länge är underleverantörer till framför allt Nasa.

”Men med lite mer tid lär de ta över och driva utvecklingen både snabbare och billigare. Det ligger helt enkelt i människans natur”, skriver han.

Södermanlands Nyheters ledarskribent Linnea Hylén håller med. Hon anser att månlandningen ger hopp om framtiden, en framtid där vi aldrig slutar utforska. Då var det månen – nu är siktet inriktat på planeten Mars.

2 tim
Rymddräkterna från Apollo 11 ställs ut.  LOREN ELLIOTT / AFP
undefined

”En värld utan rymdteknik skulle vara otänkbar”

Opinion Rymdteknik finns invävd i allt från bilar till smartphones – och en värld utan rymdteknik skulle vara otänkbar i dag, skriver docenten Per Frankelius i samband med femtioårsfirandet av månlandningen på DN Debatt.

Tekniken slukar dock betydande ekonomiska resurser, samtidigt som ”långt ifrån all rymdteknik bidrar till positiva värden för vår planet”. Frankelius uppmanar därför såväl politiker som medborgare att ha en strategi för att ta tillvara på den teknik som finns nu och i framtiden, samt inrikta den mot områden där den ”verkligen kan skapa nytta för mänskligheten – här på jorden”.

Igår 20:40
Radioteleskopet i Parkes. CSIRO/Wikimedia och Diceman Stephen West/Wikimedia
undefined

600 miljoner såg landning tack vare radioteleskopet

600 miljoner människor, en femtedel av jordens befolkning år 1969, fick se direktsända tv-bilder från när de första människorna satte sin fot på månen. Det var möjligt tack vare radioteleskopet i Parkes i New South Wales i Australien, rapporterar BBC i ett tv-inslag från platsen.

David Cooke, som arbetade som ingenjör på platsen den dagen, säger att han inte var särskilt nervös.

– Vi riktade våra teleskop mot månen och signalerna kom in med rätt frekvens och där var bilderna. Ett stort jubel utbröt, säger Cooke i inslaget.

Nasa hade valt ut tre platser på jorden som skulle ta emot signalerna, men enligt BBC kom nästan alla livebilder från teleskopet i Parkes. I morgon är det på dagen 50 år sedan månlandningen.

Igår 14:03
Läs mer om Månlandningen