Stefan Borg, SD:s gruppledare i Hörby. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Konflikten i Hörby

Uppblossad konflikt mellan facken och SD i Hörby

En infekterad strid har blossat upp mellan flera fackförbund och Sverigedemokraterna i Hörby. Detta efter att facken, bland annat Lärarförbundet och Akademikerförbundet SSR vittnat till kommunledningen om mobbning och kränkningar mot fackligt aktiva.

I ett pressmeddelande skriver Akademikerförbundet SSR att man gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket gällande den ”katastrofala arbetsmiljösituationen”.

– Chefer har bytts ut på löpande band och den politiska ledningen låter kränkningar och trakasserier fortgå, säger Lars Holmblad, förbundsdirektör på Akademikerförbundet SSR.

Stefan Borg, SD:s gruppledare i Hörby, menar att fackens kritik är grundlös och ”ett generalangrepp på folkstyret”, rapporterar SVT Skåne.

Skånska kommunen Hörby styrs av SD med stöd av M och lokala partiet SPI Välfärden.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska åtgärderna
Socialminister Lena Hallengren. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Uppgifter: Regeringen vill utöka svenska testerna

Regeringen planerar att redan i morgon ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att skyndsamt ta fram en strategi för hur fler svenskar ska kunna testas för det nya coronaviruset, enligt uppgifter till Ekot.

Socialminister Lena Hallengren vill dock inte kommentera uppgifterna i detalj i nuläget, men har meddelat att regeringen verkar för att fler ska kunna testas.

Tidigare i dag gick Moderaterna ut med att de vill se masstester, för att människor som inte är sjuka inte ska behöva vara hemma, bland annat i syfte att minska skadeverkningarna på ekonomin.

1 tim
Ann Linde. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Strandade svenskar får hjälp hem: ”Väldigt svårt”

Under den senaste veckan har UD börjat hjälpa svenskar som blivit strandade runt om i världen till följd av coronaviruset att ta sig hem, skriver SVT Nyheter.

Enligt utrikesminister Ann Linde (S) kommer ett plan från Peru att landa under söndagen. Hon säger också att 60 personer som suttit i karantän i Österrike kom hem under lördagen.

– Det är väldigt svårt på grund av de regler och bestämmelser som myndigheterna i länderna sätter, säger Linde.

Sverige har inte skickat särskilda plan utan hjälper svenskar hem via reguljär trafik.

2 tim
Anders Tegnell. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell positiv till M:s förslag om fler virustester

Statsepidemiolog Anders Tegnell är positiv till Moderaternas förslag om att utöka testerna av bland annat sjukvårdspersonal, så att de inte behöver stanna hemma ”för säkerhets skull” trots att de inte är sjuka. Till TT säger Tegnell att även andra viktiga grupper kan testas, men att det viktiga är att de utökade testerna inte går ut över de i sjuk- och äldrevården.

Han påpekar också att det är viktigt att hela kedjan med personal samt skydds- och testutrustning är på plats innan man börjar.

– Det är inte bara att köra det i en maskin på labbet, säger Tegnell.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Italien
Bilder på räddningspersonal i Italien TT
undefined

Växande desperation: ”Vi kommer få se revolution”

Efter snart tre veckors isolering bubblar missnöjet bland italienarna. Tålamodet i kampen mot coronaviruset har bytts ut mot desperation och det kommer rapporter om folk som stjäl mat för att ha något att äta när pengarna tagit slut, skriver Sky News.

Ett filmklipp som spridits på nätet visar hur en man i Apulien i södra Italien hamnar i bråk med poliser – efter att banken stängt och han inte kunnat få ut familjens enda inkomst, moderns pension. Mannen ber poliserna att följa med dem hem så de får se att familjen står utan mat.

I ett annat klipp ses en man tillsammans med en flicka som äter en bit bröd.

– Precis som min dotter kommer andra barn inte ens ha en sådan här bit bröd att äta om några dagar. Ni kommer att ångra det här för det kommer att bli revolution.

Idag 04:09
Italien har varit nedstängt i veckor. ALBERTO LINGRIA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

4,3 miljarder i euro i stöd till Italiens mest utsatta

Italiens regering har presenterat ett nytt stödpaket på 4,3 miljarder euro, motsvarande runt 47 miljarder kronor, som ska gå till landets mest utsatta, skriver TT.

Enligt premiärminister Giuseppe Conte ska pengarna gå till ”dem som inte har pengar att handla för”.

Landets regering flaggade också för att det kan bli nödvändigt att hålla landet nedstängt längre än 3 april, som det är sagt i nuläget, skriver Reuters. Det är redan klart att åtminstone skolorna kommer att hållas fortsatt stängda.

Igår 22:25
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
Ryssar håller avståndet. Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

Moskvaborna uppmanas sätta sig i karantän

Alla Moskvas invånare uppmanas av stadens borgmästare att sätta sig i karantän hemma från och med måndag, enligt AFP. Över helgen har antalet bekräftade fall av smittan passerat 1 000 stycken.

Karantänen kommer gälla invånare av alla åldrar. Moskvaborna kommer endast få lämna hemmet för att exempelvis vård, resor till jobbet och att handla mat.

”Den extremt negativa utvecklingen i större städer i Europa och USA har skapat stor oro för våra invånares liv och hälsa”, skriver r Sergei Sobyanin på sin hemsida.

25 min
Bilder från Ischgl Wikimedia/TT
undefined

Hundratals vill stämma efter smitta på afterski

Runt 400 personer säger sig vara redo att medverka i en gruppstämning mot myndigheterna i österrikiska staden Ischgl – där en bar utreds för att ha mörkat smittfall. Det skriver AFP.

Myndigheterna avfärdade också varningar om smitta från en grupp turister och vidtog åtgärder först när en bartender på ett afterski-ställe blivit smittad – och sedan smittade ytterligare 15 personer.

Österrikiska konsumentskyddsorganisationen VSV skriver i sin gruppstämning att regionen Tyrolen, där staden ingår, fördröjde stängningen ”av kommersiella skäl”.

2 tim
Skidåkning i Hammarbybacken/fältsjukhus i Italien.  TT
undefined

”Stockholmarnas sportlov sammanföll med smittan”

Svenskarnas februariledighet råkade sammanfalla med att coronaviruset hade börjat spridas okontrollerat i delar av Italien, skriver SvD i ett långt reportage om hur covid-19 bredde ut sig över världen.

Mellan 15 000 och 20 000 stockholmare var på väg till Alperna samtidigt som Italiens regering insåg att smittan var utom kontroll i norra delarna av landet.

– Det var olyckligt att det sammanträffade med stockholmarnas sportlov, säger Helena Hervius Askling, före detta smittskyddsläkare i Sörmland.

Hon betonar också att det är första gången på 40 år som världen har en pandemi utan varken läkemedel eller vaccin som biter.

Idag 06:17
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Hjälparbetare i Aleppo syr skyddsmasker.  - / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Första dödsfallet i Syrien: ”Kan bli katastrof ”

Syriens första officiella dödsfall i covid-19 har rapporterats, skriver AFP. En kvinna avled strax efter att han kommit till ett sjukhus, enligt den statliga nyhetsbyrån Sana.

Humanitära organisationer befarar att coronaviruset kan leda till en katastrof om det får spridning i det krigshärjade landet. Minst nio fall av smittan har konstaterats i Syrien, enligt officiella siffror men enligt sjukhuskällor ska antalet vara fler än så.

32 min
Brandmän i Teheran rengör gator. Illustrationsbild. Wana News Agency / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Massflykt från fängelser – skyller på smittan

Under de senaste veckorna har flera rymningar och upplopp ägt rum på iranska fängelser. Enligt åklagare skyller fångarna på spridningen av det nya coronaviruset. Mest omfattande är rymningen från Saqqezfängelset i västra Iran för en vecka sedan. Då flydde 54 fångar, rapporterar AFP och TT.

Flera fångvaktare har gripits efter flykten.

– Fångvaktare förhördes och fyra av dem greps, medan andra är fria mot borgen, säger en representant i provinsen Kurdistan enligt statliga nyhetsbyrån Irna.

1 tim
Truls Möregårdh, Arkiv. Per Hällström
undefined

Lag-VM i bordtennis skjuts upp – igen

I februari beslutade Internationella bordtennisförbundet (ITTF) att skjuta upp alla internationella tävlingar på grund av spridningen av coronaviruset. Lag-VM skulle egentligen ha ägt rum i Busan i Sydkorea i slutet av mars men flyttades fram till i slutet av juni. Nu skjuts tävlingarna åter framåt.

– Det är ett extraordinärt läge som kräver extraordinära beslut. Hälsan måste komma först i alla lägen, säger svenska landslagets förbundschef Thomas Buza till TT.

Nytt datum för turneringen väntas komma under nästa vecka.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Ensamt i Glasgow/Jenny Harries. TT
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

”Restriktionerna kommer behöva hävas gradvis”

Britterna kan komma att behöva genomlida någon form av restriktioner i minst sex månader – eller längre. Det säger Englands biträdande medicinska chef Jenny Harries, som menar att Storbritannien riskerar en andra våg av coronaviruset om restriktionerna hävs för snabbt. Det skriver Reuters.

Att plösligt bara återgå till vardagen tror hon skulle vara ”rätt farligt”.

– Då skulle alla våra ansträngningar varit förgäves, säger hon.

Om tre veckor ska regeringen utvärdera vilken effekt som karantänen och restriktionerna haft på spridningen av ccoronaviruset.

1 tim
Tomt i London. TT
undefined

Storbritanniens karantän kan pågå till sommaren

Storbritanniens strikta åtgärder mot coronaviruset kan komma att gälla ända fram till juni – längre än de tre veckor som premiärminister Boris Johnson tidigare sagt. Det skriver AFP.

Boris Johnson befinner sig i isolering efter att ha testat positivt för coronaviruset. I ett brev som skickats till över 30 miljoner hushåll skriver han bland annat att ”det kommer bli värre innan det blir bättre” och framhåller att ju mer invånarna följer de nya reglerna, desto färre dödsoffer kommer viruset skörda.

”Desto tidigare kan vardagen återgå till det normala”, skriver han.

4 tim
En NHS-medarbetare testar en bilförare för coronaviruset i Chessington. Aaron Chown / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbritannien vill testa 25 000 personer om dagen

Den brittiska regeringen är ”mycket bekymrad” över de nya siffrorna som visar att fler än 1 000 personer har dött till följd av coronaviruset i landet, skriver Sky News. I nuläget testas 10 000 britter varje dag, något regeringen vill öka till 25 000 om dagen.

– Vi gör allt vi kan för att öka antalet tester, säger Michael Gove, minister för statsrådsberedningen Cabinet Office, till Sky.

Han säger också att det inte går att svara på när landets tuffa restriktioner kommer att lättas.

Idag 08:29
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Anthony Fauci/Bild från Chicago. TT
Coronaviruset Smittan i USA

Folkhälsochefen: 200 000 amerikaner kan dö

Folkhälsochefen Anthony Fauci tror att coronaviruset kan skörda uppemot 200 000 amerikanska dödsoffer. Det skriver flera medier. I nuläget har USA 125 000 bekräftade fall och över 2 000 dödsfall orsakade av viruset.

Enligt Fauci har Donald Trump gått med på att inte införa karantän i delstaterna New York, New Jersey och Connecticut efter ”väldigt intensiva diskussioner” i Vita huset. Han menar att uppmaningar om att stanna hemma fungerar lika bra, om inte bättre, än direkt tvingande åtgärder – bland annat för människors moral.

3 tim
911-central, arkivfoto//New York i veckan TT
undefined

New Yorks nödnummer överbelastat: ”Är livrädd”

Nödnumret 911 har blivit överbelastat under coronavirusets framfart i New York, rapporterar New York Times. Stadens larmcentral tog på torsdagen emot 7 000 samtal, nästan dubbelt så många som en normal dag och en mängd som inte förekommit sedan terrorattackerna den 11 september 2001.

På grund av mängden samtal måste personalen ta snabba beslut som gäller liv och död. Ambulanssjukvårdaren Phil Suarez, som har arbetat i staden i 26 år, har åkt ut till familjer i trånga lägenheter som alla verkar ha drabbats av viruset.

– Ärligt talat vet jag inte om jag kommer att överleva. Jag är livrädd för vad jag kanske redan fått med mig hem, säger han.

Idag 07:17
Donald Trump och Manhattan på lördagen. TT
undefined

Trump backar: New York slipper coronakarantän – stark reseavrådan utfärdas

Det blir ingen karantän för New Yorks storstadsregion, skriver president Donald Trump på Twitter. Tidigare på lördagen lyfte han idén och sa att han ”hade velat se New York i karantän eftersom det är en smitthärd för det nya coronaviruset”.

Efter samtal med guvernörerna i respektive delstat, samt Vita husets coronainsatsgrupp, har han kommit fram till att det inte är nödvändigt. I stället kommer den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC att utfärda en stark reseavrådan.

Under natten kom nya siffror som visade att dödssiffran i landet fördubblades på två dygn från drygt 1 000 till över 2 000.

Idag 03:33
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Kung Carl XVI Gustaf. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Kungens uppmaning till folket: Lyssna på experterna

Kung  Carl XVI Gustaf sitter just nu isolerad tillsammans med drottningen då de båda på grund av sin ålder tillhör en riskgrupp för coronavirus. I en längre intervju med DN uppmanar han svenska folket att följa myndigheternas råd.

– Det är de som har den samlade informationen och överblicken som kan göra den bästa bedömningen, säger kungen.

Han uppmanar också sina generationskamrater att passa på att ta vara på tiden då de behöver hålla sig hemma till att göra saker som de annars inte hinner med, som att läsa böcker eller måla om huset. Han påminner också om att det är viktigt att röra på sig och att hålla kontakt med anhöriga även om man inte träffas fysiskt.

2 tim
Godsmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arkivbild. TT
undefined

Socialstyrelsen: Nej till 300 liksäckar till Uppsala

Region Uppsala har skickat in en lista till Socialstyrelsen med saker man behöver för att hantera coronapandemin, skriver P4 Uppland. Bland annat ber man om 300 liksäckar.

– Vi vill kunna ta hand om de som avlider på ett värdigt sätt, säger Malin Sjöberg Högrell (L), sjukhusstyrelsens ordförande, till radion.

Men Socialstyrelsen, som fått i uppdrag att samordna krisberedskapen i Sverige när det gäller coronaviruset, säger nej till Uppsalas begäran. Skälet är att regionen inte drabbats lika hårt som exempelvis Stockholm.

Idag 10:03
Illustrationsbild.  Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kerstin, 88, får ingen hjälp att handla: ”Får väl svälta”

Kerstin Björkström, 88, i Partille har inte fått någon hjälp med att handla mat, trots att hon tillhör en riskgrupp och avråds från att ge sig ut i butikerna, rapporterar SVT Nyheter Väst. Hon har frysvaror och konserver i sitt hem för uppåt två veckor, men vad som händer efter det kan hon bara sia om.

– Då dör jag väl svältdöden, något ska man ju dö av. Det är mindre plågsamt än corona, tror jag.

Kerstin Björkström har vänt sig till kommunen för att få hjälp utan resultat. SVT får dock till svar att man ska försöka sprida informationen om frivilliginsatser bland äldre.

Idag 11:09
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska fallen
Människor i centrala Stockholm. David Keyton / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

119 nya konstaterade fall i Stockholm – färre än igår

119 personer i Stockholm har konstaterats vara smittade med det nya coronaviruset i Stockholm det senaste dygnet. Det är en minskning jämfört med gårdagssiffran på 227 nya konstaterade fall.

Totalt har 1 657 personer i regionen konstaterats vara smittade. 92 personer vårdas på intensivvårdsavdelning, jämfört med 85 under gårdagen. Därutöver får 443 patienter annan sjukhusvård.

Smittskyddsläkare Per Folin säger till Aftonbladet att läget i Stockholmsvården just nu är ansträngt. Han lägger inte så stor vikt vid att siffrorna går upp eller ner enskilda dagar.

– Det viktigaste är den generella trenden, och där ser vi en fortsatt ökning, säger han.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Ekot att utvecklingen under veckan har legat på en jämn nivå, men att man ska vara väldigt försiktig med att dra några slutsatser.

4 tim
Anders Tegnell.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Antalet nya smittade i intensivvården minskar: ”Det vi gör måste ha effekt”

Antalet personer som tagits in för vård på intensiven efter att ha smittats med coronaviruset har minskat dag för dag de senaste dagarna, rapporterar TT. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att utvecklingen är positiv och att Sverige de senaste tre, fyra dagarna haft ungefär lika många fall varje dag.

– Det alla gör här i landet måste rimligen ha en effekt, säger Tegnell och betonar att utvecklingen i Sverige ser annorlunda ut än i de länder som ”råkat riktigt illa ut”.

Totalt har 110 personer dött i Sverige efter att ha smittats med coronaviruset, visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror. I hela landet har 3 700 personer bekräftats smittade och 255 personer har fått intensivvård.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Sjöström, illustrationsbild av dansbana TT
Coronaviruset Smittans effekter

Klassiskt dansband lägger av på grund av coronakrisen

Efter 58 år avvecklar nu dansbandet Drifters verksamheten, skriver Aftonbladet. Sångerskan Erica Sjöström säger till tidningen att bandet under en tid funderat på att lägga av men att coronakrisen var den avgörande orsaken till beslutet.

–  Vi var ett anrikt band med mycket historia och roliga minnen, och det är så jäkla trist att det ska behöva bli så här, säger hon till tidningen.

7 min
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen uppmanar alla bolag: Vänta med utdelningar

Regeringen uppmanar samtliga svenska företag att stoppa sina aktieutdelningar, alltså även de som inte tar emot statligt stöd vid permittering. Orsaken är att vi kan stå inför en svår och långvarig ekonomisk kris, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till Dagens Industri.

– Det är extrema tider. Då kan man inte bara tänka i gamla banor utan behöver fundera på att bolaget kan komma att hamna i ekonomiska svårigheter, säger han.

Bolund säger även att det under vanliga omständigheter inte är regeringens sak att uppmana privata företag på ett sätt som detta – men att sådana omständigheter inte råder.

2 tim
Stillsamt på uteservering vid Medborgarplatsen i Stockholm.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige fortsätter förvåna: Lockdown - what lockdown?

Svenskarnas taktik för att hantera coronapandemin fortsätter att skapa rubriker runt om i världen. Exempelvis har BBC under söndagen rubriken ”Lockdown, what lockdown? Sveriges ovanliga strategi mot coronaviruset” medan amerikanska nyhetsbyrån AP väljer formuleringen ”Iväg till fiket – Sverige avviker om virusrestriktioner”.

AP har bland annat intervjuat Sten Linnarsson, professor vid Karolinska institutet, som är kritisk till Sveriges linje. Linnarsson menar att det finns bristande vetenskapligt stöd för den väg regeringen valt och jämför den med att bränna ner köket med förevändningen att man ska släcka branden senare.

– Faran är förstås att man i stället bränner ner hela huset, säger han.

Idag 11:45
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Johan Rockström. TT
Coronaviruset Röster om viruset

”Vi borde mobilisera på samma sätt för klimatet”

Även om det viktiga för stunden är att bekämpa de akut negativa effekterna av den pågående coronakrisen måste vi också redan nu börja tänka på vilken ekonomi vi vill ha när krisen är över. Det skriver Johan Rockström, professor i miljövetenskap i en krönika i SvD.

Att försöka återgå till hur situationen var tidigare vore förödande för klimatet, skriver Rockström. Istället bör världen ta lärdom över hur coronakrisen hanteras.

”Vi borde vara fullt kapabla att mobilisera oss på samma sätt och lösa den planetära krisen – och vi kan göra det nu”, skriver Rockström.

Alex Schulman väljer i sin krönika i Expressen att hylla vårdpersonalen som arbetar vidare trots larm om brist på skyddsutrustning.

”Det är både mardrömslikt och hjältelikt och hopplöst, för jävligt på en och samma gång”, skriver han.

3 tim
Anne Rosendahl. TT/Facebook.
undefined

”Går till jobbet för din skull – stanna hemma för min”

Ett Facebookinlägg där intensivvårdssjuksköterskan Anne Rosendahl vädjar till människor att följa myndigheternas rekommendationer för att minska smittspridningen har fått stor spridning, skriver UNT.

I inlägget beskriver hon situationen på sin arbetsplats på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som den senaste dagarna blivit allt mer pressad när svårt sjuka covid-19-patienter strömmar in.

”Jag går till jobbet för din skull, stanna hemma för min skull”, avslutar hon inlägget.

3 tim
Bild från veckans pressträff där regeringen deltog tillsammans med Polismyndigheten och Folkhälsomyndigheten. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
undefined

Ledare: Dags att peka med hela handen och ropa stopp

Opinion Vi är varnade och fullt medvetna om vad som är på väg i coronakrisen, men trots det vidtas inte de nödvändiga åtgärderna. Det skriver DN:s chefredaktör Peter Wolodarski, som under epidemin har blivit en av offentlighetens starkaste röster för tuffare åtgärder, i en ny söndagsledare.

Med djup oro ser han hur Sverige rör sig i samma riktning som värre drabbade länder.

”Någon måste peka med hela handen och skrika stopp, fortsätt inte så här. Det handlar om att rädda människoliv”, skriver han.

Flera andra tunga ledarskribenter diskuterar coronaviruset i dag. GP:s Peter Hjörne vill se en framtidskommission som tacklar den ekonomiska baksmällan när den akuta krisen är avklarad. Kanske kan Anders Borg leda den? skriver han.

”Han var med om att baxa Sverige ur 2008 års finanskris och utsågs till Europas mest framgångsrike finansminister”, skriver han.

Idag 11:35
Läs mer om Coronaviruset