Stor polisinsats i Sundbyberg efter att en man avlossat skott i en lägenhet under natten Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Uppgift: Man barrikaderade sig och sköt genom dörr

En stor polisinsats pågår i Sundbyberg i Stockholm sedan en beväpnad man har barrikaderat sig i en lägenhet, rapporterar flera medier.

Mannen ska ha avlossat skott i lägenheten under natten. Senare under förmiddagen har det kommit uppgifter som tyder på att fler skott har avlossats, skriver Aftonbladet. Polisen arbetar nu på platsen med bland annat förhandlare.

Enligt uppgifter till tidningen ska mannen ha skjutit mot polisen genom sin ytterdörr.

De boende i området uppmanas att hålla sig inomhus och följa polisens anvisningar. Ett stort område har spärrats av.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

En kvinna på ett äldreboende. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om äldrevården

Sex av tio kommuner skär ner på äldreomsorgen

Sex av tio kommuner gör i år besparingar på den nämnd som har hand om äldreomsorgen, rapporterar Kommunalarbetaren som granskat nämndernas budgetar. Totalt 180 av landets 290 kommuner berörs.

Några av konsekvenserna är minskad bemanning, vikariestopp och mer helgjobb för de anställda. Därtill räknas nedläggning av boenden och kortare tid för till exempel duschning och städning i hemtjänsten.

Dessutom hade en stor del av kommunerna förra året underskott i de aktuella nämnderna – totalt rör det sig om ett underskott på 1,8 miljarder. Enligt tidningen motsvarar det nästan 2 000 platser på särskilda boenden i äldreomsorgen.

2 tim
Ett äldre par håller varandra i hand.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pressat läge för äldrevård: ”Går hem och gråter”

En av de kommuner som gör besparingar på äldreomsorgen i år är Hörby, som försöker parera ett underskott på 25 miljoner kronor. Det rapporterar Kommunalarbetaren.

Läget i Hörby är pressat och socialchefen Eva Klang Vänerklint liksom fackförbundet Kommunal menar att det inte finns mycket mer att spara in på. Till exempel är schemat slimmat i hemtjänsten och man tar inte in vikarier om någon i personalen är sjuk.

– Jag pratade med en undersköterska nyligen som sade att jag orkar inte mer, jag går hem och gråter på kvällen, säger Ingrid Olsson, ordförande för Kommunal i Hörby.

2 tim
Läs mer om Debatten om äldrevården