Pojke som flytt med sin familj från stridigheterna i Syrien. TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Syrienkriget

Uppgifter: Över 3 300 civila dödade i USA-anfall

Under de senaste fyra åren har över 3 300 civila dödats i USA-ledda flyganfall riktade mot IS i Syrien, uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).
Den USA-ledda koalitionen hävdar att det rör sig om sammanlagt drygt 1 000 civila dödsoffer i både Syrien och i grannlandet Irak. De menar även att man gör allt man kan för att förhindra civila dödsfall, skriver AFP.
Amnesty International har tidigare uttryckt att koalitionens bombningar av syriska al-Raqqa i fjol kan utgöra ”potentiella krigsförbrytelser”.

Toppnyheter

Lisbeth Palme och Stefan Löfven.
Reaktioner på Lisbeth Palmes död

Löfven om Palmes död: ”Tankar finns hos familjen”

Stefan Löfven (S) tar emot beskedet om Lisbeth Palmes bortgång med stor sorg.
”Mina tankar finns i denna stund hos Lisbeths och Olofs tre söner och deras familjer”, skriver statsministern på Instagram.
Han skriver om vilka fina samtal de haft främst på Gotland i samband med Almedalen där Lisbeth Palme var en ”trogen åhörare”.
”Hon var tidigt pådrivande för att FN:s barnkonvention blev antagen 1989 och hon var med och förberedde det globala barntoppmötet 1990. Som ordförande i FN:s barnfond och i den svenska UNICEF-kommittén gjorde hon stora insatser för att samhället skulle ta största möjliga hänsyn till barnens villkor.”
I en intervju med TT berättar S-ledaren att han träffat Lisbeth Palme flera gånger och att de såg filmen om Olof Palme tillsammans.
– Jag lärde känna Lisbeth Palme som en djupt engagerad, varm människa med mycket humor och glimten i ögat. I dag är det en sorgens dag.

1 tim
Margot Wallström, Ylva Johansson och Anna Ekström. TT
Reaktioner på Lisbeth Palmes död

Reaktioner: ”Lisbeth var alltid så varm och ödmjuk”

Lisbeth Palme, tidigare statsminister Olof Palmes änka, har avlidit efter en tids sjukdom.
”Fina Lisbet Palme, alltid så varm och ödmjuk och generös mot din omgivning. Du kommer vara saknad av många”, skriver barn- äldre och jämställdhetsminister Lena Hallengren på Twitter.
Utrikesminister Margot Wallström skriver: ”Fina, kloka Lisbeth Palme har gått bort. Vila i frid.”
EU- och handelsminister Ann Linde hoppas att Palmes insatser för att utveckla barnomsorgen i Sverige blir ihågkomna.
”Jag är så glad över att hon långt upp i åldern kom till oss när Palmecentret ordnade aktiviteter, en länk till vår historia”, skriver hon.
”Vila i frid. Våra tankar går till släkt och vänner”, skriver LO.

2 tim
Lisbeth Palme och Göran persson.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på Lisbeth Palmes död

Göran Persson: ”Jag känner stark respekt inför henne”

Den förre S-ledaren och statsministern Göran Persson minns Lisbeth Palme som en starkt engagerad person.
– Hon var tillsammans med Olof ett par som på många sätt dominerade svenskt samhällsliv och svensk politik under många år, säger han till Aftonbladet.
Persson nämner bland annat Palmes engagemang inom familjepolitiken.
– Hon gjorde det utifrån en klar ideologisk övertygelse, säger han och fortsätter:
– Det är en person som jag känner stark respekt inför.

1 tim
Läs mer om Reaktioner på Lisbeth Palmes död
Lisbeth Palme.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lisbeth Palme 1931-2018

Just nu: Lisbeth Palme är död – blev 87 år gammal

Lisbeth Palme, tidigare statsminister Olof Palmes änka, har dött efter en tids sjukdom. Det meddelar familjen för TT. Hon blev 87 år gammal.
– Vi är samlade alla tre här nu, säger sonen Mårten Palme till Expressen.
Lisbeth Palme var gift med Olof Palme från 1956 fram till hans död 1986.
Hon var huvudvittnet som pekade ut Christer Pettersson som skyldig till mordet på Olof Palme. Pettersson dömdes i tingsrätten 1989 men friades i hovrätten samma år.
Lisbeth Palme var barnpsykolog och ordförande i Unicef 1990-1991. Hon satt även i den svenska Unicef-kommittén till 1999.

2 tim
Lisbeth och Olof Palme. TT
Lisbeth Palme 1931-2018

Palmes liv i bilder: ”Stod gärna i ljuset av Olof”

Lisbeth Palme är död. Som fru till en av Sveriges mest kända politiker genom tiderna hamnade hon ofta i skymundan av statsministern, något hon aldrig uppfattade som ett problem.
– I ljuset av Olof var jag och där stod jag gärna, sa Lisbet Palme till DN i en intervju 2010. Hans närvaro elektrifierade; han lyste upp. Han hade en otrolig kraft att förändra saker som jag själv inte kunde förändra.
Lisbeth Palme blev 87 år gammal. Se hennes liv i bilder.

2 tim
Lisbeth Palme. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lisbeth Palme 1931-2018

Expert: Lisbeth Palmes död kan påverka mordutredning

Lisbeth Palmes bortgång kan innebära ett bakslag för utredningen av Olof Palmes död, skriver Expressen. Detta eftersom åklagaren Krister Petersson på nytt ville förhöra änkan.
– Det är intressant att åklagaren Petersson velat tala med henne trots hennes tidigare bestämda uttalanden om Christer Pettersson. Hade hon omprövat sin uppfattning? säger Gunnar Wall, expert på Palme-mordet, till tidningen.
Lisbeth Palme var med sin make när han mördades på Sveavägen i Stockholm 1986. Vid en vittneskonfrontation pekade hon ut Christer Pettersson, men tidigare i år kom uppgifter om att en man som kallas Skandiamannen var intressant varpå man ville förhöra änkan igen.

10 min
Läs mer om Lisbeth Palme 1931-2018
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor.  TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Uppmaningen: ”Samtala med oss om du är så orädd”

I en intervju i Expressen i går sa KD-ledaren Ebba Busch Thor att hon är ”mest orädd” av alliansledarna för att tillträda med ett stöd i riksdagen som även inkluderar Sverigedemokraterna.
– Jag kommer inte att bli så nervös över hur ett annat parti i kammaren röstar att jag avstår från att rösta för den jag tror vore bäst som statsminister, sa hon.
SD-ledaren Jimmie Åkesson är mycket nöjd med uttalandet – men kräver också handling.
– Om nu Ebba Busch Thor verkligen är så orädd som hon säger, så borde hon använda det modet till att börja samtala med oss, säger Åkesson till tidningen.

3 tim
Alliansens partiledare/Fredrik Federley (C). TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

C-toppens attack: Finns en dödgrävarfalang i M och KD

Fredrik Federley, Centerpartiets andre vice ordförande, slår tillbaka mot M och KD och anklagar partierna för att försöka splittra Alliansen inifrån, skriver Aftonbladet.
– Det finns en dödgrävarfalang som består av ytterkanterna i M och KD, säger han till tidningen.
Utspelet kommer efter att moderater och kristdemokrater i förra veckan kritiserat C för att vägra släppa fram en M+KD-regering. Enligt Federley hade Alliansen varit spräckt även om C och L signalerat att man skulle släppa fram M-ledarens ”3–2–1”-regering.

Igår 18:33
Annie Lööf (C). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Snabbt sjunkande odds för Lööf som statsminister

C-ledaren Annie Lööf får allt lägre odds i frågan om vem som ska bli Sveriges nya statsminister, enligt bettingbolaget Unibet. Efter att Ulf Kristersson (M) misslyckades med sonderingsuppdraget har läget på spelbolaget totalförändrats.
Stefan Löfven (S) är enligt oddsen – 2,50 gånger pengarna – den mest troliga att kamma hem posten därefter kommer Kristersson som ligger på 2,75 gånger pengarna. Lööf är inte långt efter då ett spel på henne ger 2,85 gånger pengarna.
Lööf hade på valdagen oddset 5,15 gånger pengarna.

Igår 17:35
Läs mer om Valet 2018
Horace Engdahl. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Arnault

Horace Engdahl om domen mot Arnault: ”En farlig tid”

Akademiledamoten Horace Engdahl säger i en längre intervju i Time Litterary Supplement att kulturprofilen Jean-Claude Arnault dömts till fängelse utan några substantiella bevis.
– Det förvånar mig att en man kan sättas i fängelse utan att någon seriös bevisning presenteras vid rättegången. Vi lever i farliga tider, säger han till tidningen.
Arnault dömdes den 1 oktober för våldtäkt. Domen har nu överklagats.
Engdahl jämför även dagens Sverige med franska revolutionen och anklagelserna mot Arnault med de mot Marie Antoniette.
– Jag vet inte hur många vittnen som kom fram och anklagade Marie Antoniette för incest, men de var antagligen inte färre, säger han om de 18 kvinnor som anklagade kulturprofilen.

40 min
Sara Danius. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Arnault

Detta har hänt: Krisen i Svenska Akademien

Krisen i Svenska Akademien börjar hösten 2017 då kulturprofilen Jean-Claude Arnault anklagas för sexuellt ofredande och våldtäkt. Han nekar till brott och delar av förundersökningen har lagts ner.
En advokatutredning som utrett ledamöternas koppling till kulturprofilen presenteras den 6 april vilket leder till att man röstar om en uteslutning av kulturprofilens fru Katarina Frostenson. Sprickan är ett faktum och Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar Akademien.
Ledamoten Horace Engdahl kallar den 10 april ständige sekreteraren Sara Danius för den sämsta sekreteraren någonsin. Två dagar senare lämnar hon. Det gör även Frostenson vilket är resultatet av en kompromiss.
Den 20 april meddelar Akademien att man lämnat utredningen till rättsvårdande myndigheter och den 28 april lämnar Sara Stridsberg.
Den 4 maj står det klart att Nobelpriset i litteratur inte kommer att delas ut 2018. Den 30 augusti meddelar Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att de återvänder ”för att hjälpa Svenska Akademien”, vilket de senare dementerade dagen efter.
Den 1 oktober dömdes Arnault till två års fängelse för våldtäkt, han fälldes för ett fall och friades för ett annat.

1 tim
Läs mer om Anklagelserna mot Arnault
Brett McGurk menar att mötet i Riyadh inte har någonting med utbetalningen att göra. TT
Fallet Jamal Khashoggi

Saudiarabien betalade 900 miljoner kronor till USA

USA mottog en betalning på knappt 900 miljoner kronor – 100 miljoner dollar – från Saudiarabien samma dag som utrikesminister Mike Pompeo landade i huvudstaden Riyad för att diskutera Jamal Khashoggis försvinnande, skriver New York Times.
Pengarna utlovades redan i augusti med syftet att uppmuntra USA:s stabiliserande insatser i nordöstra Syrien. Men tajmingen har väckt frågor kring huruvida utbetalningen genomförs som ett sätt att mildra kritiken mot landet efter anklagelserna om journalistmordet, skriver Washington Post.
Misstankar som avfärdas av Brett McGurk på USA:s utrikesdepartement.
– Den specifika ekonomiska överföringen har länge processats och har ingenting att göra med andra händelser eller utrikesministerns besök, säger han.

3 tim
Bildmontage.  TT
Fallet Jamal Khashoggi

Khashoggi i sin sista text: Medier tystas i ökande takt

Washington Post har publicerat den saudiska journalisten Jamal Khashoggis sista text, som lämnades in till tidningen dagen innan han försvann. I texten fokuserar han på arabvärldens behov av frihet.
”Arabvärlden står inför sin egen version av en järnridå, som inte införts av externa aktörer utan genom inhemska styrkor som strävar efter makt”, skriver Khashoggi.
Länderna i området fylldes med hopp i och med arabvåren, men förhoppningarna om en nyvunnen frihet slogs snart ner. Omvärlden såg på när kritiska röster tystades.
”Arabiska regeringar har fått fritt spelrum att fortsätta att tysta medier i en ökande takt”, skriver han.
Till journalistens sista text har redaktören Karen Attiah skrivit ett förord.
”Den här kolumnen fångar perfekt hans engagemang och passion för frihet i arabvärlden”, skriver hon.

Idag 05:32
Bruno Le Maire. Daniel Dal Zennaro / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Fallet Jamal Khashoggi

Två länder drar sig ur möte med Saudiarabien

Frankrike drar sig ur nästa veckas toppmöte med Saudiarabien med anledning av det misstänkta mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Det uppger Frankrikes ekonomiminister Bruno Le Maire, skriver AFP.
– Nej, jag kommer inte att åka till Riyadh nästa vecka. Omständigheterna är inte de rätta, säger han i Public Sénat TV:s livesändning på torsdagsmorgonen.
Några timmar senare meddelade även Nederländerna att landet drar sig ur mötet, skriver Jerusalem Post på Twitter.
De diplomatiska konsekvenserna kan bli kostsamma för oljenationen. Både Storbritannien och USA har tidigare hotat Saudiarabien med kraftfulla åtgärder om anklagelserna stämmer.

Idag 06:21
Läs mer om Fallet Jamal Khashoggi
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan
Stefan Löfven.  Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Analys: ”KU lär granska hur regeringen har agerat”

Stefan Löfven försöker i dagarna lista ut hur han ska kunna lägga ett regeringspussel som accepteras av riksdagen. Under tiden står Sverige i princip utan regering. Det unika i år är enligt SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein att övergångsregeringen har suttit så pass länge.
– Vi befinner oss på oprövad mark. Det enda regeringen har att hålla sig i är ett sju sidor långt PM om vad de får och inte får göra, säger hon till SVT:s Morgonstudion.
Enligt Marmorstein är den enda formella begränsningen att regeringen inte får utlysa extraval – i övrigt är det en bedömningsfråga. Hon antar att regeringen kommer ta det säkra före det osäkra, och alltså inte utse några nya myndighetschefer eller lägga fram några propositioner ”om det kan vänta”.
– Regeringen vill inte dra på sig kritik, KU lär granska hur den har agerat.
Sveriges Radios politiska kommentator Fredrik Furtenbach konstaterar på Twitter att Sverige nu har passerat Spaniens genomsnittstid för att bilda regering, beräknat på åren 1945–2016.

5 tim
Birger Schlaug, Isabella Lövin och Gustav Fridolin.  TT
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Förra språkröret: MP har gett upp sin värdegrund

Opinion Det tidigare MP-språkröret Birger Schlaug skriver i en debattartikel i Fokus att dagens spänningar inom Miljöpartiet handlar om regeringsduglighet. Han menar att ”den nu ledande strömningen” har slipat bort politiska ställningstaganden som övriga partier, men kanske främst Socialdemokraterna, ogillar.
”Det gäller sådant som kritik av arbetslinje och globalisering, införande av medborgarlön, motstånd mot militär upprustning och starkt försvar för civilsamhällets roll i samhället”, skriver Schlaug.
Han hävdar också att partiet var ”ohyggligt dåligt förberett” inför valet 2014 eftersom fokuset helt var att få statsrådsposter och skriver att ”den inslagna vägen” lär fortsätta om MP erbjuds en plats i en regering.
Men om partiet däremot hamnar i opposition, resonerar Schlaug, kan de lättare återgå till att vara ett grönt radikalt parti: ”Det lär kräva nya frontpersoner och grön omstart.”

Idag 05:10
Läs mer om Valet 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Arkivbild. Centralbanken i Frankfurt.  Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Miljardsvindleriet mot statskassorna

Hundratals bankanställda kan misstänkas för brott

De första rättegångarna väntas nästa år i den omfattande europeiska härva där miljarder plundrats från statskassor med hjälp av bankjättarna, skriver TT och SVT.
Störst summor har försvunnit i Tyskland. I landet utreder tre åklagarkammare svindlerier på totalt cirka 50 miljarder kronor och hundratals personer vid banker rapporteras misstänkas för brott i härvan.
Sett till folkmängd har Danmark drabbats värst.
Det är oklart om någon anställd på SEB misstänks för brott.

3 tim
Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Miljardsvindleriet mot statskassorna

Avslöjande: SEB pekas ut i europeisk miljardhärva

Det kallas Europas största skattesvindel. Minst 70 miljarder kronor har stulits ur statskassorna i flera länder genom ett avancerat upplägg, uppfunnet i kölvattnet av den senaste finanskrisen.
Flera av världens största banker har hjälpt till och nu pekas svenska SEB ut som delaktig i ett mångmiljardbedrägeri med skatt i Tyskland, avslöjar TT och SVT.
Banken anklagas för att ha hjälpt till att svindla nästan 1 miljard kronor från den tyska statskassan, för vilket man själv fick 70 miljoner kronor, enligt skatterättsprofessor Christoph Spengel som tagit del av rättsliga dokument.
SEB förnekar brott.

Idag 06:16
Arkivbild. Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Miljardsvindleriet mot statskassorna

SEB:s försvar: Vi har inte finansierat bedrägerier

SEB:s Frankfurtkontor anklagas för att ha lånat ut 5 miljarder kronor till en fond för att finansiera en så kallad cum-ex-affär – ett bedrägeri för att lura staten på pengar.
SEB förnekar inte lånet, men nekar till anklagelserna om upplägget, skriver TT.
"SEB finansierar inte så kallade cum-ex-affärer. Vi har inte heller strukturerat den typen av upplägg där syftet är att undvika att betala skatt, genom att återkräva skatt som inte är betald. SEB har inte heller kundrelationer där det enda syftet är att undvika skatt", skriver bankens presschef Frank Hojem i ett mejl till TT.

Idag 06:06
Läs mer om Miljardsvindleriet mot statskassorna