Uppgifter: Skiljedomstolen tar Vattenfalls parti
En amerikansk skiljedomstol ser ut att ta Vattenfalls parti i tvisten med Tysklands regering, något som kan öppna för ett skadestånd på flera miljarder euro till det statliga svenska energibolaget. Det rapporterar Reuters, med hänvisning till tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Konflikten sträcker sig flera år tillbaka i tiden. Efter Fukushima-olyckan 2011 beslutade Angela Merkel att alla tyska kärnkraftverk ska stängas till 2022.
Beslutet är lika med expropriering, resonerade energibolagen Vattenfall, Eon och RWE som svarade med att stämma tyska staten.
Vattenfall vill ha 4,7 miljarder euro, alltså nästan 50 miljarder kronor, i kompensation.
”Vattenfall ifrågasätter på inget vis beslutet att avveckla kärnkraften i Tyskland. Men vi insisterar på att bli kompenserade för den ekonomiska förlusten som detta beslut medför”, kommenterade Vattenfalls chefsjurist Anne Gynnerstedt saken i ett pressmeddelande 2016.
Då hade Tysklands högsta domstol slagit fast att kraftbolagen endast hade rätt att begära en begränsad ersättning från den tyska staten.
Men Vattenfall har också stämt tyska staten vid internationella skiljedomstolen i Washington, ICSID. De höll sina förhandlingar i oktober 2016 men ärendet har ännu inte haft något avgörande.
Men i april i år kontaktade Tyskland domstolen för att få dem att avvisa Vattenfalls stämning till ICSID. Det är detta tyska önskemål som ICSID nu uppges avfärda, enligt Reuters och FAZ.