Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Inrikes

USA och Kina i nya samtal • Sabuni ger hopp i M • Ramberg till attack

Morgonens nyheter:
• USA och Kina återupptar förhandlingar: Nya handelssamtal efter G20-möte
• Moderata företrädare: Valet av Sabuni öppnar upp för borgerligt samarbete
• Örjan Ramberg till attack: Anklagar förre Dramatenchefen för att ljuga

USA och Kina återupptar förhandlingar: ”Bra möte”

Donald Trump och Xi Jinping har kommit överens om att gå vidare med handelssamtalen efter deras inledande möte under G20 i Osaka.

– Vi har haft ett väldigt bra möte med Kinas president Xi... Jag skulle säga utmärkt, säger Trump.

Muf: Valet öppnar upp för regering med M, L och KD

Flera moderata företrädare hoppas på att valet av Nyamko Sabuni som ny L-ledare kommer bana väg för ett nytt borgerligt samarbete.

– Det här öppnar definitivt upp för en M, L och KD-regering 2022, om inte januariöverenskommelsen spricker innan dess, säger Benjamin Dousa.

Örjan Ramberg anklagar förre Dramatenchefen för lögn

Skådespelaren Örjan Ramberg uppger att han blev erbjuden en roll på Dramaten av den nu sparkade teaterchefen Eirik Stubø i samma veva som dokumentären om Josefin Nilsson släpptes. Det går emot hur Stubø har beskrivit situationen. Uppgifterna tillbakavisas av Dramaten.

Trumps invit till Kim – vill mötas och säga ”hej”

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att han vill träffa Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Trump ska efter G20-mötet i Osaka i Japan åka till Sydkorea och väntas där besöka den demilitariserade zonen (DMZ) vid gränsen till Nordkorea. Det är där han vill träffa Jong-Un.

Kina trotsar sanktionerna: Köper olja från Iran

Kina kommer att fortsätta importera olja från Iran, trots de amerikanska sanktionerna. Beskedet kommer dagen före mötet mellan Xi Jinping och Donald Trump på G20-mötet.

– Vi avvisar unilateralt införda sanktioner, säger Fu Cong vid det kinesiska utrikesdepartementet, enligt AFP.

Misstänkt mordbrand i Tibro – hotell fick utrymmas

Hotellgäster i Tibro fick evakueras efter att en butiksbrand bröt ut i samma byggnad vid midnatt.

– Det kommer sannolikt rubriceras som en mordbrand, säger Daniel Druid, jourhavande förundersökningsledare, till Aftonbladet.

Nazisten som dödade aktivist i Charlottesville får livstid

Nynazisten James A Fields som körde ihjäl aktivisten Heather Heyer under kravallerna i Charlottesville dömdes under fredagen till livstids fängelse för hatbrott. Han är sedan tidigare dömd till livstid för mord.

Ann Linde (S). TT

Ann Linde: Svenska företag kommer att tjäna på avtalet

Utrikeshandelsminister Ann Linde (S) beskriver avtalsutkastet mellan EU och Mercosur-länderna som en väldig framgång och hon lyfter fram att handelskommissionären Cecilia Malmström gjort ett otroligt jobb. Det säger hon till Studio ett i P1 efter beskedet om att utkastet är klart.

Kjell Bergqvist bojkottar GP efter ”Jimmie-moment”-text

Skådespelaren Kjell Bergqvist nobbar en intervju med GP efter en ledarkrönika som tidningen publicerat. I krönikan beskriver skribenten Kajsa Dovstad hur hon får ett ”Jimmie-moment”, alltså bestämmer sig för att rösta på SD, efter att hon inte kunnat hitta köttbullar i en butik med skyltar på arabiska.

Rapinoe sänkte Frankrike – USA vinnare i gigantmötet

USA är i semifinal i fotbolls-VM efter att ha besegrat Frankrike med 2–1. Stor amerikansk hjälte blev Megan Rapinoe som stod för två mål och som inte tycks ha blivit störd av veckans ordkrig med Donald Trump.

EMD ska göra GES-cover i ”Så mycket bättre”

Pojkbandet EMD kommer att återförenas i höst när de medverkar i ”Så mycket bättre”. Danny Saucedo bjuds in i och med att programmet firar tio år och enligt en källa till Aftonbladet kommer han få sällskap av EMD-kollegorna i en cover på GES.

Nytt avtal klart – reglerar arbetstid i krislägen

Ett nytt avtal som reglerar löner och arbetstider för exempelvis brandmän och socialsekreterare vid krissituationer är klart, rapporterar SVT Nyheter.

SKL och arbetsgivarorganisationen Sobona har enats med fackförbund om ett avtal som ger en krisersättning på 120 procent för varje arbetad timme.

Dagens händelser

• KULTUR. Författaren Jonas Hassen Khemiri, sommarpratar i P1 (13.00)
• UTRIKES. G20-mötet i Japan fortsätter.
• SPORT. Kvartsfinal i damernas fotbolls-VM. Sverige-Tyskland (18.30).
• SPORT. Allsvenska matcher för herrar: Östersund FK-IFK Göteborg i herrallsvenskan (16. 00) Falkenberg-Elfsborg (18.00), Gif Sundsvall-AFC Eskilstuna (23.00).

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Toppnyheter

Fars News.
Spänningarna i Hormuzsundet

Här hissas specialstyrkan ner på svenskägda båten

En propagandafilm från den statliga iranska nyhetsbyrån Fars News visar hur maskerade och beväpnade specialstyrkor hissas ner från en helikopter till den svenskägda oljetankern Stena Impero, rapporterar flera medier.

Mellanösternexperten Rouzbeh Parsi säger till SVT att man ska vara skeptisk till bilderna, precis som mot bilder som släpps från USA:s sida.

– Alla försöker vinna storyn, det är allt det handlar om.

Under fredagen togs det brittiskflaggade fartyget i beslag efter att ha brutit mot sjöfartsregler, enligt Iran. Storbritannien å sin sida kallat det inträffade för en ”fientlig handling”, enligt Sky News.

2 tim
Rikard Engström. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska redare är oroliga: ”Är ett hot mot frihandeln”

Irans agerande i Hormuzsundet är ett hot mot frihandeln. Det säger Rikard Engström, vd för redarföreningen Svensk sjöfart, till TT.

– Orosmoln som det här gör att man är mer beredd, mer försiktig, att man saktar ner logistiken, får mer kostnader. På lite längre sikt kan orosmomenten leda till att man inte trafikerar på det sätt man gör i dagsläget, säger han.

Engström ser besättningen och rederiet på den beslagtagna oljetankern som offer i ett politiskt spel. Han säger också att branschorganisationen har varit i kontakt med det svenska bolaget Stena Bulk, som äger det brittiskflaggade fartyget.

– Vi har ett gemensamt mål. Att det ska lösa sig för de ombordanställda, säger Engström.

1 tim
Jeremy Hunt och Mohammed Javad Zarif under ett tidigare möte/det beslagtagna fartyget. TT
undefined

Iran: Beslagtagna fartyget måste granskas juridiskt

Det beslagtagna brittiskflaggade fartyget måste genomgå en juridisk granskning eftersom det bröt mot gällande sjöfartsregler. Det sa Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif när han pratade i telefon med sin brittiska motsvarighet Jeremy Hunt tidigare i dag, rapporterar den iranska nyhetsbyrån ISNA enligt Reuters.

I samtalet sa Zarif också att gårdagens beslag stod i skarp kontrast till händelsen där Storbritannien beslagtog ett iranskt fartyg vid Gibraltar den 4 juli, en händelse han beskrev som ”olaglig”. Det skriver CNN.

Irans revolutionsgardes talesperson Ramezan Sharif säger att Iran kommer att ”agera med beslutsamhet för att hålla sig till Hormuzsundets lagar”, enligt Bloomberg.

3 tim
Läs mer om Spänningarna i Hormuzsundet
Buzz Aldrin arbetar på månen den 20 juli 1969. Neil Armstrong / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Månlandningen

”Sci-fi ligger bakom första fotspåren i en annan värld”

I dag är det 50 år sedan den första människan satte sin fot på månen. Det hade aldrig varit möjligt om inte rymdforskare hade inspirerats av science fiction under sin uppväxt, skriver författaren Michael Benson i en analys i New York Times.

”En hel bransch av spekulativ fiktion – romaner, noveller och även filmer – ligger bakom de första mänskliga fotspåren i en annan värld”, skriver Benson.

Att landa på månen gav i sin tur hela världen nya perspektiv, skriver Sue Ion i en analys i The Independent.

”Det är viktigt att komma ihåg hur viktig inspirationen av det där enda lilla steget var för en ny generation ingenjörer runt om i världen”, skriver hon.

Det är nu dags för USA att återigen ta människan till månen, tycker den tidigare Nasa-astronauten Tom Jones. Kina planerar att göra det omkring 2030, skriver Jones i Fox News, och det kommer att demonstrera att USA – som inte har varit på månen sedan 1972 – är omsprunget.

”Det är en nationell förlägenhet”, skriver han.

22 min
Bild från månlandningen. UPI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Månlandningen värd att fira – nu siktar vi på Mars”

Opinion I dag är det exakt femtio år sedan astronauten Neil Armstrong som första människa satte sin fot på månen, vilket flera lokala ledarsidor tar upp.

Armstrongs citat om att månlandningen var ett jättekliv för mänskligheten är något som nämns. Hans Stigsson skriver i en ledarkrönika på Norrköpings Tidningar att Armstrong naturligtvis hade i rätt i det han sa.

”Med månlandningen skulle en ny era börja, en era då mänskligheten steg för steg erövrade rymden”, skriver han.

Månlandningen är därför värd att fira på alla vis, anser Östgöta Correspondentens ledarskribent Daniel Persson. Bedriften har lett till att människor blivit mer intresserade av att upptäcka mer. Han tar upp att även flera företag är på god väg att ta sig ut i rymden, även om många än så länge är underleverantörer till framför allt Nasa.

”Men med lite mer tid lär de ta över och driva utvecklingen både snabbare och billigare. Det ligger helt enkelt i människans natur”, skriver han.

Södermanlands Nyheters ledarskribent Linnea Hylén håller med. Hon anser att månlandningen ger hopp om framtiden, en framtid där vi aldrig slutar utforska. Då var det månen – nu är siktet inriktat på planeten Mars.

Idag 05:29
Elon Musk och Jeff Bezos. TT
undefined

Nasachef: Mineraljakt på månen snart verklighet

Före århundradets slut kommer vi att kunna utvinna viktiga mineraler och sällsynta jordartsmetaller från månen. Det säger Nasa-chefen Jim Bridenstine till CNBC.

– Det kan finnas tonvis av sällsynta jordartsmetaller på månen som är oerhört värdefulla på jorden, säger Bridenstine.

Han hävdar det är realistiskt att tro att mineralerna kommer att börja utvinnas inom några decennier mot bakgrund av de gigantiska privata investeringar som görs i rymdbranschen. Bridenstine lyfter särskilt fram satsningarna från entreprenörer som Jeff Bezos, Elon Musk och Richard Branson .

Idag 06:56
Läs mer om Månlandningen
Asap Rocky/Zara Larsson.  TT.
Gripandet av Asap Rocky

”Om Asap var Zara Larsson hade Sverige gått bananas”

Opinion Politikerna måste kliva in och styra upp situationen med den häktade rapartisten Asap Rocky, skriver Daniel Claesson, jur kand och tidigare M-politiker, på SvD Debatt.

Han hävdar att en person bosatt i Sverige aldrig hade häktats i ett liknande fall, men att häktningen i rapparens fall motiveras med att han är bosatt utomlands och att det därmed finns en flyktfara. Han frågar sig också hur Sverige hade reagerat om artisten Zara Larsson hade attackerats av ett gäng i USA.

”Hade inte svenska medier gått fullständigt bananas och hade inte vi då ifrågasatt det amerikanska rättssystemet? Vi skulle naturligtvis också kräva att UD agerade för att hjälpa Zara.”

13 min
Donald Trump/Stefan Löfven. TT.
undefined

Trump i samtal med Löfven: Erbjöd mig betala borgen

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att han nu pratat med Sveriges statsminister Stefan Löfven om den häktade rapparen Asap Rocky.

”Jag erbjöd mig personligen att stå för hans borgen”, skriver han, trots att någon möjlighet till borgen inte finns i Sverige.

Trump skriver också att han försäkrat Löfven om att det inte föreligger någon flyktrisk, samtidigt som Löfven å sin sida försäkrat honom om att Asap Rocky ska få en rättvis behandling.

”Våra staber kommer att fortsätta samtala, och vi kom överens om att prata igen inom 48 timmar”, twittrar Trump.

Statsminister Stefan Löfvens pressekreterare bekräftar senare att ett ”vänligt och respektfullt samtal” på runt tjugo minuter ägt rum, skriver DN.

Idag 14:00
Donald Trump, Asap Rocky och Stefan Löfven. TT
undefined

”Positivt med samtal – men vi lägger oss inte i”

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar nu att USA:s president Donald Trump sagt att han ska ringa till Löfven för att försöka hjälpa Asap Rocky.

”Han har uttryckt önskemål om ett samtal och det är naturligtvis positivt”, säger statsminister i ett uttalande till TT.

Trump har dock ännu inte ringt, men om han gör det kommer Löfven att förklara att det svenska rättsväsendet är självständigt.

”I Sverige är alla lika inför lagen, även besökare från andra länder. Den svenska regeringen varken kan eller kommer att försöka påverka åklagare eller domstolar”.

Den amerikanska rapartisten är misstänkt för en misshandel i Stockholm.

Idag 12:05
Läs mer om Gripandet av Asap Rocky
Jan Eliasson.  Adam Ihse /TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

”Måste se flyktingfrågan som positiv arbetsuppgift”

Opinion Invandringen ges skulden för alla möjliga problem i samhället – trots att migranterna betytt mycket samhällsekonomiskt för Europas länder, skriver FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson på DN Debatt.

Han betonar att flera studier gjorts om flyktingströmmarna och hur de visat sig ha en positiv inverkan på såväl tillväxt som välstånd.

”Om vi bestämmer oss för att se flykting- och migrationsfrågan som en positiv demokratisk arbetsuppgift snarare än som ett slagträ i en alltmer polariserad samhällsdebatt har vi kommit en bra bit på väg”, skriver han.

24 min
Maxida Märak, Emma Knyckare och José González. Arkivbilderna.
undefined

”Låt hbtq-flyktingar stanna i Sverige – ompröva beslut”

Opinion Flera kända namn som Maxida Märak, Rickard Söderberg, Emma Knyckare och José González skriver på Aftonbladet Debatt att hbtq-flyktingar måste få stanna kvar i Sverige. Debattörerna menar att de utvisas till fångenskap, tortyr och död – vilket ingen av de som skrivit under debattexten accepterar.

De tar även upp att trots att jurister, frivilligorganisationer och hbtq-rörelsen riktat skarp kritik är det vanligt att Migrationsverket avslår ansökan om uppehållstillstånd för att personernas hbtq-identitet inte är trovärdig nog.

”Migrationsverket, ompröva ert beslut och låt Abdolah och alla hbtq-flyktingar stanna”, skriver debattörerna och syftar till en man som nyligen fick beskedet att han ska utvisas till Afghanistan.

Idag 08:31
Läs mer om Svenskt mottagande
Helsingborgs och AIK:s fans under dagens match. Bildbyrån
Herrallsvenskan 2019

”Noll drama – fansen kunde ha åkt hem och tänt grillen”

Mitt i Champions League-tider vann AIK mot Helsingborg i herrallsvenskan med minsta möjliga ansträngning – helt enligt plan. Det skriver Robert Laul i Sportbladet, som menar att det aldrig ens var nära i andra halvlek.

”De 14 314 åskådarna kunde i princip åkt och badat, tänt grillen eller njutit av kvällssolen på annat sätt för någon mer dramatik bjöds det inte på Friends i dag”, skriver Laul.

Det AIK gör just nu är bra, skriver Noa Bachner i Sportexpressen. Stockholmslaget tar sig igenom den intensiva matchperioden genom att sätta nya spelare på nyckelpositioner. Bachner tycker att frågan efter matchen snarare är hur nykomlingen Helsingborg ska göra för att etablera sig i ligan på sikt.

”För att uttrycka sig tydligt: Vad är planen?” skriver han.

3 tim
Chinedu Obasi jublar tillsammans med Bilal Hussein, Enoch Kofi Adu och Henok Goitom efter 2–0-målet. Bildbyrån
undefined

Obasi ledde AIK till ny seger – skuggar Malmö i toppen

AIK besegrade Helsingborg med 2–0 och skuggar nu Malmö FF i toppen av herrallsvenskan.

– Litegrann en dag på jobbet. Det viktigaste var att ta tre poäng, säger AIK:s Henok Goitom i C Mores sändning efter matchen, enligt Fotbollskanalen.

Matchvinnare blev Chinedu Obasi, som låg bakom båda målen. Efter en halvtimme spelade han fram Anton Salétros och tio minuter från slutet satte han själv dit tvåan.

AIK är nu bara en poäng efter MFF i tabellen, men Stockholmslaget har spelat en match mer.

3 tim
Filip Rogic gör 3–0 på Falkenbergs Hampus Nilsson. JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
undefined

Rogic hattrickhjälte när Örebro vann bottenmötet

Filip Rogic gjorde hattrick när hans Örebro krossade bottenkollegan Falkenberg med 4–0. Matchen stod 3–0 och såg avgjord ut redan i halvtid, trots att Falkenberg hade haft några fina chanser.

I andra halvlek fullbordade Rogic sitt hattrick, när han petade in en målvaktsretur efter ett tungt avslut från Martin Broberg.

– Vi hade ett bra passningsspel, ett bra omställningsspel och sårar dem ordentligt, säger Rogic till C More, enligt SVT Sport.

3 tim
Läs mer om Herrallsvenskan 2019