Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Inrikes

USA och Kina i nya samtal • Sabuni ger hopp i M • Ramberg till attack

Morgonens nyheter:
• USA och Kina återupptar förhandlingar: Nya handelssamtal efter G20-möte
• Moderata företrädare: Valet av Sabuni öppnar upp för borgerligt samarbete
• Örjan Ramberg till attack: Anklagar förre Dramatenchefen för att ljuga

USA och Kina återupptar förhandlingar: ”Bra möte”

Donald Trump och Xi Jinping har kommit överens om att gå vidare med handelssamtalen efter deras inledande möte under G20 i Osaka.

– Vi har haft ett väldigt bra möte med Kinas president Xi... Jag skulle säga utmärkt, säger Trump.

Muf: Valet öppnar upp för regering med M, L och KD

Flera moderata företrädare hoppas på att valet av Nyamko Sabuni som ny L-ledare kommer bana väg för ett nytt borgerligt samarbete.

– Det här öppnar definitivt upp för en M, L och KD-regering 2022, om inte januariöverenskommelsen spricker innan dess, säger Benjamin Dousa.

Örjan Ramberg anklagar förre Dramatenchefen för lögn

Skådespelaren Örjan Ramberg uppger att han blev erbjuden en roll på Dramaten av den nu sparkade teaterchefen Eirik Stubø i samma veva som dokumentären om Josefin Nilsson släpptes. Det går emot hur Stubø har beskrivit situationen. Uppgifterna tillbakavisas av Dramaten.

Trumps invit till Kim – vill mötas och säga ”hej”

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att han vill träffa Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Trump ska efter G20-mötet i Osaka i Japan åka till Sydkorea och väntas där besöka den demilitariserade zonen (DMZ) vid gränsen till Nordkorea. Det är där han vill träffa Jong-Un.

Kina trotsar sanktionerna: Köper olja från Iran

Kina kommer att fortsätta importera olja från Iran, trots de amerikanska sanktionerna. Beskedet kommer dagen före mötet mellan Xi Jinping och Donald Trump på G20-mötet.

– Vi avvisar unilateralt införda sanktioner, säger Fu Cong vid det kinesiska utrikesdepartementet, enligt AFP.

Misstänkt mordbrand i Tibro – hotell fick utrymmas

Hotellgäster i Tibro fick evakueras efter att en butiksbrand bröt ut i samma byggnad vid midnatt.

– Det kommer sannolikt rubriceras som en mordbrand, säger Daniel Druid, jourhavande förundersökningsledare, till Aftonbladet.

Nazisten som dödade aktivist i Charlottesville får livstid

Nynazisten James A Fields som körde ihjäl aktivisten Heather Heyer under kravallerna i Charlottesville dömdes under fredagen till livstids fängelse för hatbrott. Han är sedan tidigare dömd till livstid för mord.

Ann Linde (S). TT

Ann Linde: Svenska företag kommer att tjäna på avtalet

Utrikeshandelsminister Ann Linde (S) beskriver avtalsutkastet mellan EU och Mercosur-länderna som en väldig framgång och hon lyfter fram att handelskommissionären Cecilia Malmström gjort ett otroligt jobb. Det säger hon till Studio ett i P1 efter beskedet om att utkastet är klart.

Kjell Bergqvist bojkottar GP efter ”Jimmie-moment”-text

Skådespelaren Kjell Bergqvist nobbar en intervju med GP efter en ledarkrönika som tidningen publicerat. I krönikan beskriver skribenten Kajsa Dovstad hur hon får ett ”Jimmie-moment”, alltså bestämmer sig för att rösta på SD, efter att hon inte kunnat hitta köttbullar i en butik med skyltar på arabiska.

Rapinoe sänkte Frankrike – USA vinnare i gigantmötet

USA är i semifinal i fotbolls-VM efter att ha besegrat Frankrike med 2–1. Stor amerikansk hjälte blev Megan Rapinoe som stod för två mål och som inte tycks ha blivit störd av veckans ordkrig med Donald Trump.

EMD ska göra GES-cover i ”Så mycket bättre”

Pojkbandet EMD kommer att återförenas i höst när de medverkar i ”Så mycket bättre”. Danny Saucedo bjuds in i och med att programmet firar tio år och enligt en källa till Aftonbladet kommer han få sällskap av EMD-kollegorna i en cover på GES.

Nytt avtal klart – reglerar arbetstid i krislägen

Ett nytt avtal som reglerar löner och arbetstider för exempelvis brandmän och socialsekreterare vid krissituationer är klart, rapporterar SVT Nyheter.

SKL och arbetsgivarorganisationen Sobona har enats med fackförbund om ett avtal som ger en krisersättning på 120 procent för varje arbetad timme.

Dagens händelser

• KULTUR. Författaren Jonas Hassen Khemiri, sommarpratar i P1 (13.00)
• UTRIKES. G20-mötet i Japan fortsätter.
• SPORT. Kvartsfinal i damernas fotbolls-VM. Sverige-Tyskland (18.30).
• SPORT. Allsvenska matcher för herrar: Östersund FK-IFK Göteborg i herrallsvenskan (16. 00) Falkenberg-Elfsborg (18.00), Gif Sundsvall-AFC Eskilstuna (23.00).

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Omni Pod

Toppnyheter

Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina beordrar resebolag att sluta sälja paketresor

Inga fler paketresor inom landet såväl som utomlands. Så lyder Pekings order till resebolagen under fredagen, enligt Bloomberg.

Syftet med beskedet är att hindra smittspridningen av det nya coronaviruset, som hittills dödat 26 personer.

Kunskapen om det nya coronavirus som började spridas från Wuhan i Kina är fortfarande liten men flera städer har isolerats.

Rent ekonomiskt kan sjukdomen innebära en rejäl smäll. Direkt skriver att kinesiska turister antas ha spenderat 130 miljarder dollar utomlands 2018.

2 tim
Illustrationsbild.  REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Två misstänkta fall av coronaviruset i Finland

Två kinesiska turister har sökt vård i Ivalo i norra Finland efter att ha fått influensaliknande symtom som kan vara coronaviruset, rapporterar Svenska Yle.

Proverna ska nu skickas på analys och ett preliminärt resultat väntas under fredagseftermiddagen.

– Den kinesiska familjen turistar i Lappland sedan några dagar. De har kommit dit från Wuhan i Kina via Norge, säger infektionsöverläkaren Markku Broas till Svenska Yle.

5 tim
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
éus under pressträffen.Roberts och Sint Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Operation Rimfrost: Insatser under nästa vecka

Nästa vecka kommer flera insatser inom ramen för Operation Rimfrost att äga rum i Malmö. Det meddelade polisen vid en presskonferens under fredagsförmiddagen.

– Anledningen till att vi berättar detta i förväg är att vi vill att medborgarna ska känna trygghet när de nästa vecka kommer att se betydligt fler poliser på stan än vad som är vanligt, sa polisens regionala kommenderingschef Stefan Sintéus under pressträffen.

Lokalpolisområdeschefen Andy Roberts konstaterade att utbredningen av unga människor som utnyttjas som springpojkar i narkotikahanteringen är betydligt mer utbrett än vad man har känt till tidigare. Insatserna för att förhindra detta kommer att intensifieras liksom samarbetet med sociala myndigheter och Malmö stad.

2 tim
Avspärrning efter sprängning i Malmö. Illustrationsbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Endast sju dömdes för sprängdåd under 2019

Trots att antalet anmälda sprängdåd ökade kraftigt under 2019 så har endast sju personer dömts, enligt en granskning som genomförts av SR Ekot.

– Det är svårt med den tekniska bevisningen när det har sprängts. Det mesta sprängs ju bort i samband med detonationen, säger Marie Borgh, chef för det nationella bombskyddet till Ekot.

Totalt gjordes 257 anmälningar under förra året. Enligt polisen är det vanligaste motivet att skrämmas, inte att döda. Men i många fall tycks gärningsmännen vara likgiltiga för eventuella dödsfall.

– Vissa av laddningarna har varit så kraftfulla att det funnits en risk för det. Det struntar man uppenbarligen i, säger Marie Borgh.

5 tim
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Erna Solberg.  Terje Bendiksby / TT NYHETSBYRÅN
Sprickan i Norges regering

Norge har ny regering efter Fremskrittspartiets avhopp

Norska statsministern Erna Solberg har nu presenterat sin nya regering. Liberala Venstre och Kristelig Folkeparti får fyra statsråd var och Solbergs egna parti Høyre får tolv. Det betyder att Norge fått sin första minoritetsregering på 15 år, skriver Aftenposten.

– Det blir en lite nyare, men erfaren regering, säger NRK:s politiske kommentator Lars Nehru Sand.

Orsaken till den norska regeringskrisen är att Fremskrittspartiet förra veckan lämnade regeringen.

2 tim
Jan Tore Sanner. Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Han tar Jensens plats som finansminister

Jan Tore Sanner (Høyre) väntas bli ny finansminister i Norge, enligt uppgifter till NRK och Dagens Næringsliv.

Utnämningen väntas offentliggöras av statsminister Erna Solberg på fredagen, tillsammans med en lång lista ministerbyten, både nya och gamla namn. Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen hade posten tidigare. Efter att FRP lämnade regeringen i veckan bildar Høyre, Venstre och Kristelig Folkeparti minoritetsregering, men väntas söka fortsatt stöd från FRP i Folketinget.

Sanner är i dag utbildningsminister.

Igår 18:18
Monica Mæland och Sveinung Rotevatn. TT
undefined

Nya ministernamn läckta – Norges regering stuvas om

Monica Mæland (Høyre) blir Norges nya justitieminister när luckorna efter Fremskrittspartiet ska täppas igen, uppger källor för Bergens tidning och Aftenposten. Jan Tore Sanner (Høyre) väntas bli finansminister och Sveinung Rotevatn (Venstre) blir klimat- och miljöminister, uppger källor för Dagens Næringsliv och NRK.

Det arbetas intensivt med att fylla luckorna i den norska regeringen efter att Fremskrittspartiet lämnade tidigare i veckan, skriver NRK, som fått en lista med nya namn som bekräftats av flera källor nära processen.

Statsminister Erna Solberg planerar att offentliggöra ändringarna i regeringen på fredagen klockan 11, skriver NRK.

Igår 17:18
Läs mer om Sprickan i Norges regering
Trumps USA Riksrätten mot Trump
Jim Risch, Rand Paul och Marsha Blackburn. TT
Trumps USA Riksrätten mot Trump

Kritik mot korsord, tupplur och bokläsning i senaten

Senatorer från båda politiska sidor kritiseras för att inte uppföra sig under riksrättsprocessen mot Donald Trump, enligt en sammanställning BBC News har gjort.

Redan första dagen la Kentuckysenatorn ​och republikanen Rand Paul handskrivna lappar på sitt skrivbord med texter som ”S.O.S” och ”hjälp mig”. Sedan dess har han kastat minst ett pappersflygplan och löst korsord.

Demokraten Mark Warner verkar ha tagit en tupplur efter att ha lutat sig mot sitt skrivbord i 20 minuter. Även republikanen Jim Risch har setts blunda flera gånger. En talesperson för Idahosenatorn har dock förnekat att han sov och hävdat att Risch ”lyssnade noga med stängda ögon”.

2 tim
Donald Trump. Arkivbild. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Majoritet av amerikanerna tror att Trump är skyldig

63 procent av den amerikanska befolkningen är antingen säkra på eller finner det troligt att president Donald Trump har gjort sig skyldig till någon form av brott, rapporterar Washington Post och hänvisar till en undersökning gjord av Pew research center.

Svaren skiljer sig dock beroende på vilket parti man sympatiserar med.

Bland republikanska väljare är det bara runt en av tre som tror att Trump brutit mot lagen och 59 procent av dessa anser att han ändå borde få sitta kvar.

Igår 18:14
Läs mer om Trumps USA
Sprängda adressen på Östermalm.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sprängning på Östermalm kopplas till knarkcentral

Delar av det bostadshus på Östermalm i Stockholm som utsattes för en explosion i förra veckan har använts som knarkcentral där kunder bland annat kunde köpa kokain och cannabis, enligt uppgifter till Expressen.

Tanken med knarkcentralen är att försvåra för polisen att skapa en beviskedja kring narkotikahandeln då försäljningen inte skedde direkt mellan säljare och köpare.

– De här personerna är proffs. Det är inte någon som odlar hemma om man säger så. Man kan köpa olika grejer, berättar en person som själv köpt narkotika på adressen för tidningen.

Polisen vill inte kommentera uppgifterna om att bostadshuset på Östermalm använts som knarkcentral.

6 tim
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Känd kriminell gripen för sprängdådet

Den man som på onsdagen greps misstänkt för sprängdådet mot en adress på Östermalm tidigare i månaden har kopplingar till det kriminella mc-gänget Bandidos. Det skriver Expressen som hänvisar till uppgifter till tidningen.

Enligt uppgifter till SvD ska han ha varit villkorligt frigiven efter ett långt fängelsestraff.

Enligt tidningen har han fotograferats av polisens spanare när han har deltagit vid Bandidosfester. Han ska också vara kopplad till gängkonflikterna i Östberga och Bredäng i södra Stockholm. Förra året åtalades han för föreberedelse till mord, men friades senare. Han har dessförinnan dömts för mordförsök.

22 jan
Läs mer om Explosionen på Östermalm

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund