Utmaningar när skog- och lantbruket ska ställa om
Efterfrågan på nya eldrivna fordon är stor i Sverige och allt fler ser möjligheter att bidra till fossilfria transporter. Men skogs- och lantbrukare har än så länge inte samma möjligheter som bilister att ställa om till en mer hållbar maskinpark.
– Våra kunder kör ofta tunga anläggningsmaskiner och är i dagsläget väldigt beroende av diesel. Det görs tester med vätgas men i dag är det inte ett fungerande alternativ och infrastrukturen för eldrivna större maskiner är heller inte helt på plats, säger Richard Roos, ekonomichef på Sundahls, ett av Sveriges största privata maskinhandelsföretag inom entreprenad, skog, lantbruk, park och trädgårdsmaskiner.
”Vill ha flexibla lösningar”
Danske Bank och Sundahls har sedan många år ett nära samarbete och förutom alla tekniska frågor kan Sundahls hjälpa sina kunder med finansiering via Danske Bank. Det finns ett intresse för omställning inom skog och lantbruk men eftersom tekniken inte är på plats är osäkerheten stor. På grund av osäkerheten väljer många en flexibel finansiering för att löpande kunna uppgradera sina maskiner i takt med att utbudet av miljövänliga maskiner ökar.
– Enstaka kunder betalar kontant men merparten vill ha flexibla lösningar på avbetalning under cirka 6-8 år. Kunderna vill äga maskinerna i 3-4 år innan det är dags att byta till mer effektiva och bränslesnåla maskiner, säger Niels Jörgen Larsen, ansvarig för Danske Finans i Sverige.
Det görs många spännande miljösatsningar inom bland annat lantbruket där man nu exempelvis byter ut sina befintliga anläggningar för foderhantering mot eldrivna.