Utredare: Ja till höjd pensionsålder
En majoritet av arbetsmarknadens parter säger ja till ena höjd pensionsålder. Det kan innebära att gränsen för allmän pension höjs från 61 till 63 års ålder. Samtidigt höjs gränsen för hur länge man har rätt att jobba till 69 år.
I morgon presenterar förre KD-ledaren Göran Hägglund och förre Metallbasen Göran Johnsson sin utredning för pensionsgruppen.
– Parterna har förklarat sig villiga att förhandla om det som behövs förhandlas efter en eventuell ändring av lagstiftningen, säger Göran Hägglund till TT.
Om riksdagen fattar beslut före nästa val skulle ändringen kunna genomföras 2020.
– Men det blir upp till politikerna att hantera tidtabell och eventuella övergångsregler, säger Hägglund.
bakgrund
Ålderspension i Sverige
Wikipedia (sv)
I Sverige kan den enskilde i hög grad själv bestämma när den vill gå i pension. Man har rätt att börja ta ut allmän pension redan vid 61 år, men samtidigt också rätt att få arbeta kvar till 67 år. Man kan också välja sin uttagsnivå, och till exempel samtidigt arbeta och ta ut en mindre del av sin allmänna pension. Har man börjat ta ut sin allmänna pension kan man också göra ett uppehåll för att återgå i arbete, och sedan återuppta pensionen.
Dagens allmänna pensionssystem karakteriseras alltså av stor flexibilitet. Någon generell pensionsålder finns inte längre. Vissa yrkesgrupper kan gå i pension även före 61; exempelvis får brandmän pension redan vid 58 års ålder.
Det europeiska pensionsområdet präglas av en indelning av pensioner i tre pelare:
allmän pensionen som i Sverige administreras av staten
tjänstepension (eller "avtalspension")
privat pension via pensionssparande.
Grundläggande för pensionen är att de består av en utfästelse om en framtida förmån. Sättet att garantera, eller säkra denna utfästelse varierar mellan länderna och har i Sverige växlat under tid beroende på hur stor utfästelsen är.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen