LSS-utredaren Gunilla Malmborg Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om assistans

Utredaren: Nytt stöd ska ersätta assistans för unga

Klockan 15 i dag presenterade utredaren Gunilla Malmborg den statliga LSS-utredningen för regeringen. Bland annat föreslår utredarna att barn under 16 år inte ska beviljas personlig assistans i nuvarande form utan erbjudas ett nytt stöd samt att ersättningen för anhöriga som är personliga assistenter blir lägre, skriver SR Ekot.

Utredningen kritiserades hårt redan innan den presenterades.

Förslagen föreslås träda i kraft 2022.

Läs mer

Toppnyheter

Trumps USA Syrienkriget
IS i Irak. Arkivbild från 2014. TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Syrienkriget

Europa tveksamt till att låta IS-medlemmar återvända

USA:s president Donald Trump uppmanar Europa att ta hem och ställa IS-medlemmar inför rätta – men europeiska regeringar är tveksamma, skriver AFP.

Den kurdisk-arabiska SDF-milisen har gripit omkring 800 personer som har sin hemvist i Europa och Trump varnade i dag för att de kan komma att släppas om de inte tillåts återvända.

Tyskland säger sig bara vilja ta hem IS-medlemmar om det går igenom konsulär personal och Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid har tidigare sagt sig vara motvillig. Belgiens justitieminister Koen Geens säger att han vill ha en gemensam ”europeisk lösning” utan att specificera vad han menar med det.

10 min
Trump vid ett besök i Irak hos de amerikanska trupperna, 26 december. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Syrienkriget

Trump till Europa: Ta hem och åtala IS-medlemmarna

Donald Trump uppmanar Storbritannien, Frankrike, Tyskland och andra europeiska allierade att ”ta tillbaka” de 800 IS-anhängare som fångats i Syrien och ställa dem inför rätta. Det skriver den amerikanske presidenten på Twitter.

Uttalandet kommer efter uppgifter om att det sista IS-kontrollerade området i landet har tagits över av USA-stödda trupper.

”USA vill inte se på när dessa IS-krigare sprider sig i Europa, vilket de väntas göra”, skriver Trump.

Presidenten meddelade tidigare i höstas att USA ska kalla hem sina styrkor från Syrien.

”Dags för andra att kliva fram och göra jobbet som de är kapabla till”, skriver Trump i en tweet.

Idag 04:42
Personer som tros vara IS-anhängare lämnar Baghouz den 13 fe FADEL SENNA / AFP
Syrienkriget

IS-anhängare tros ha flytt med hundratals miljoner

Över 1 000 IS-anhängare har flytt från Syrien till bergen och öknarna i västra Irak de senaste sex månaderna, uppger en källa inom den amerikanska militären för CNN.

Enligt källan kan de ha fått med sig så mycket som 200 miljoner dollar i kontanter.

Allt tyder på att IS är på väg att förlora den sista delen av sitt självutropade kalifat – ett område i byn Baghouz i östra Syrien. Enligt beräkningar från USA och FN finns det omkring 20 000–30 000 IS-anhängare kvar i Syrien och Irak.

Idag 15:02
Läs mer om Trumps USA
Valet 2018 Överenskommelsen
Annie Lööf (C) och Ulf Kristersson (M). TT
Valet 2018 Överenskommelsen

Kritiken mot C: ”Svårt att se att det var helt ärligt”

M-ledaren Ulf Kristersson kritiserar i en intervju med SvD Centerpartiet för dess agerande i regeringsfrågan.

– Efter 15 års äktenskap gör man inte slut 27 minuter innan man förlovar sig med någon annan, säger han till SvD om att C ringde upp dem strax före en pressträff och meddelade att de inte tänker bli stödparti åt SD.

På frågan om han anser att C fulspelade i regeringsfrågan svarar han:

– Jag har svårt att se att det var helt ärligt.

3 tim
Arkivbild: Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Överenskommelsen

M-ledaren: Kan inte lösa allt med skattereformen

Ulf Kristersson (M) anser att det finns bra saker i januariavtalets 73-punktsprogram, men menar att prioriteringarna är märkliga.

– Men all respekt, både värnskatt och strandskydd är viktigt, men det är klart att gängskjutningarna, integrationsproblemen, kriminaliteten är vår tids riktigt stora saker, säger han i en intervju med SvD.

Om Moderaterna ska vara med på en stor skattereform måste det finnas en helhet de kan ställa sig bakom, säger M-ledaren till tidningen. Men regeringens skattereform tillsammans med L och C försöker lösa alla problem samtidigt, menar Kristersson. Och det tror han inte är möjligt.

2 tim
Ebba Busch Thor (KD)/Ulf Kristersson (M)/Annie Lööf (C). TT
Valet 2018 Överenskommelsen

Lööfs press på M och KD: Vill samla Alliansen igen

C-ledaren Annie Lööf vill samla Alliansen till nästa val, säger hon till Aftonbladet. Nu står Moderaterna och Kristdemokraterna inför ett ”vägval”, enligt Lööf.

– Det ligger ett tryck hos M och KD nu, om vilket vägval de ska göra framåt. Om de vill ha goda samtal med C och L, eller om de väljer en annan väg, säger hon till tidningen.

Alliansparterna har under de senaste veckorna inte pratat politik med varandra, men Lööf hoppas att samtalen ska komma igång.

Moderaternas toppnamn i EU-valet Tomas Tobé rasar mot Lööfs utspel och kallar det ”på gränsen till skamlöst”.

”Nu krävs att M inför nästa val måste acceptera att ge S veto mot borgerlig regering. Vad sägs om att stå upp för en borgerlig regering i stället?” twittrar han.

Igår 16:48
Läs mer om Valet 2018
Ulf Kristersson (M). SVT
Fallet Gui Minhai

M-ledaren om mötet: ”UD, lägg papperen på bordet”

M-ledaren Ulf Kristersson kräver att Utrikesdepartementet lägger papperen på bordet kring mötet mellan fängslade Gui Minhais dotter Angela Gui, Kinaambassadören Anna Lindstedt och kinesiska affärsmän. Det säger han i SVT:s Agenda.

– Det här måste utredas ordentligt. Papperen på bordet, säger han och tillägger:

– Exakt vem som gjorde exakt vad på vems uppdrag. Det tycker jag att vi måste få klarhet i.

1 tim
Angela Gui. Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Gui om hemliga mötet: ”Stämningen var hotfull”

Den fängslade bokförläggaren Gui Minhais dotter Angela Gui utsattes för påtryckningar under det hemliga mötet mellan henne, Kinaambassadören Anna Lindstedt och kinesiska affärsmän, berättar hon för SVT:s Agenda.

– Jag försökte få klarhet i varför jag skulle behöva vara där och vad det var för information jag skulle få, säger hon till Agenda och fortsätter:

– Det var när jag började ifrågasätta den planen som stämningen började bli riktigt hotfull.

Hon beskriver också hur affärsmannen kontrollerade henne och höll koll när hon skulle gå på toaletten.

2 tim
Angela Gui/Anna Lindstedt. TT
Fallet Gui Minhai

Kinesisk affärsman: Hade möte med Kinaambassadör

En kinesisk så kallad affärsman bekräftar att han var en av de två konsulter som deltog på det hemliga mötet om den fängslade förläggaren Gui Minhai, rapporterar Ekot.

Däremot vill han inte berätta några detaljer från mötet.

– Den här saken verkar vara känslig nu, vårt huvudsakliga arbete handlar om kulturutbyte, säger han till SR.

Enligt dokumentation som Ekot tagit del av har den hemskickade ambassadören Anna Lindstedt en etablerad och långvarig kontakt med konsulten.

5 tim
Läs mer om Fallet Gui Minhai
Påve Franciskus. TIZIANA FABI / AFP
Övergreppen i katolska kyrkan

Kritik mot påven inför mötet: ”Han gör ingenting”

I veckan som kommer ska Katolska kyrkan hålla ett toppmöte för att stoppa de sexuella övergreppen. Mötet har målats upp som ett ödesmöte, bland annat av biskopen Federico Lombardi som har fått uppdraget av påven att moderera mötet.

– Jag är övertygad om att vår trovärdighet på det här området står på spel, säger han till Reuters.

Många bedömare menar dock att man inte ska ha för höga förhoppningar om vad ett sådant möte ska åstadkomma. Påve Franciskus har länge lovat en nolltolerans mot sexuella övergrepp men har sagt nej till flera av de reformer som vissa menar skulle behövas, till exempel ett borttaget celibatkrav för präster.

– Påve Franciskus säger mycket. Ibland säger han bra saker men han gör ingenting, säger Gert Gelotte, katolik och frilansjournalist, till TT.

3 tim
Theodore McCarrick. Andrew Medichini / TT NYHETSBYRÅN
Övergreppen i katolska kyrkan

Ex-kardinal anklagas för sexövergrepp – avkragas

Vatikanen avkragar den amerikanske ex-kardinalen Theodore McCarrick, skriver amerikanska medier. McCarrick har varit en av de mest inflytelserika personerna inom katolska kyrkan i USA. Han avgick i juli efter anklagelser som sexövergrepp mot minderåriga.

Det finns ingen möjlighet för McCarrick att överklaga beslutet eftersom påve Franciskus godkänt det.

Trots att många präster inom katolska kyrkan anklagats för övergrepp är den här typen av disciplinåtgärd ovanlig för högt uppsatta ledare, skriver New York Times.

Igår 10:03
Läs mer om Övergreppen i katolska kyrkan

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund