Joe Lombardo Erik Verduzco / TT NYHETSBYRÅN
Masskjutningen i Las Vegas Masskjutningen i Las Vegas

Utredarna: ”Ett FBI-ärende som pågår mot en individ”

FBI har ”ett pågående ärende mot en individ av federalt intresse” i utredningen av masskjutningen i Las Vegas. Det säger polischefen Joe Lombardo på en pressträff utan att ytterligare precisera. Han säger samtidigt att gärningsmannen Stephen Paddock agerat ensam i dådet.

Paddocks flickvän Marilou Danley hamnade tidigt i utredningens blickfång men befann sig utomlands när attacken utfördes. Mot henne väntar inga rättsliga följder, enligt polischefen.

Skytten tog sitt liv efter att ha dödat 58 människor när han öppnade eld mot ett konsertområde från 32:e våningen på ett närliggande hotell.

Skjutningen inträffade i höstas och har beskrivits som den dödligaste i modern amerikansk historia.

Toppnyheter

Vladimir Putin och Aleksandr Lukasjenko. Mikhail Klimentyev / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i Belarus

Ryssland tror att situationen ”snart är löst”

Ryssland har nu svarat på Belarus ledare Aleksandr Lukasjenkos uppmaning till ett samtal mellan de två ländernas ledare, rapporterar AFP.

Enligt ett uttalande från Kreml tror ”båda sidorna att en lösning på problemen som har uppkommit snart kommer att få sin lösning”.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko gick tidigare under dagen ut med att han måste prata med Putin då gatuprotesterna inte längre bara är ett hot mot Belarus.

2 tim
Aleksandr Lukasjenko Andrei Stasevich / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lukasjenko: Jag behöver prata med Putin – nu

Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko är redo att be Ryssland om hjälp om gatuprotesterna inte upphör, rapporterar internationella nyhetsbyråer med hänvisning till belarusiska nyhetsbyrån Belta.

– Jag behöver prata med Putin nu för det här inte längre är ett hot mot enbart Belarus, sa han under ett möte med regeringstjänstemän.

Valet förra veckan, där Lukasjenko fick 80 procent av rösterna, anklagas för att ha varit riggat. Många vittnar om att polisen använder övervåld mot demonstranter.

4 tim
Militärer på gatorna i Minsk, Belarus/Arkivbild.  Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Baltiska premiärministrar kräver nyval i Belarus

Premiärministrarna i Estland, Lettland och Litauen kräver efter ett möte i estniska Tartu nyval i Belarus, rapporterar USA-finansierade Radio Liberty.

De baltiska ledarna säger i ett gemensamt uttalande att de vill se ett ”fritt och rättvist” val som ska vara transparent med internationella observatörer på plats.

Dessutom uppmanar de Belarus att släppa politiska fångar och demonstranter som gripits i samband med protesterna efter presidentvalet förra veckan.

5 tim
Läs mer om Presidentvalet i Belarus
Coronaviruset Semesterresandet
Illustrationsbild Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Semesterresandet

Stenar kastades mot båt efter coronastopp

Coronabegränsningar i kombination med det varma vädret har skapat problem för många passagerare på Stockholms skärgårdskryssningar. Det rapporterar TT.

På ön Grinda började flera passagerare kasta stenar på en av Waxholmsbolagets båtar förra helgen, anledningen var att de nya striktare reglerna för maxantal ombord innebar att de inte kunde följa med en båt tillbaka till Stockholm.

– Väldigt många vill ut i skärgården i det här vädret, men man får tyvärr tacka nej till många. Man kör alla fartyg man har, men tyvärr kommer det att vara svårt för alla att hänga med, säger Henrik Palmér vid Storstockholms lokaltrafiks presstjänst till nyhetsbyrån.

39 min
Rödlöga i Stockholms skärgård. Illustrationsbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

BBC: Därför semestrar svenskar på hemmaplan

Svenskarna är besatta av semester på hemmaplan, så kallad hemester. Det skriver BBC som har gett sig ut för att undersöka fenomenet.

Demografiforskaren Gunnar Andersson menar att fenomenet går att hitta i vår historia.

”För bara ett par generationer sedan så levde de flesta på landsbygden. Och innan urbaniseringen bodde de flesta på bondgårdar som var mycket mer utspridda än i övriga Europa. Det gör att många har rötter till landsbygden som de vill behålla,” skriver han i en kommentar.

Lena Lid Falkman vid Handelshögskolan i Stockholm tror även att hemarbetes-direktiven under coronapandemin kommer att hålla sig och göra så att fler kommer att bosätta sig på landsbygden permanent.

Igår 07:13
Under midsommar var det många som tog sig ut till skärgården. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter: Fortsatt restriktivt resande nästa år

Svenskarna kommer att vara fortsatt restriktiva i sitt resande under 2021, tror experter som SVT har pratat med.

De resmål som prioriteras kommer att vara dem som inte ändrat sig fram och tillbaka i sina regler, tror experten Lottie Knutson, som tror att det dröjer några år innan det är tillbaka på det ”nya normala”.

Både Knutson och Stefan Gössling, som forskar inom turism, transport och klimatfrågor vid Lunds universitet, tror även att flygandet kommer att minska, delvis till följd av att man har märkt att det inte behövs så mycket som man tror.

Under juli minskade inrikesresorna med 21 procent på de 40 vanligaste regionala resorna jämfört med samma månad i fjol, enligt siffror från Telia.

Idag 05:14
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Valrörelsen 2020
Protester mot att nedmonteringen av brelåvdor i USA Katy Kildee / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Valrörelsen 2020

Nedtagning av brevlådor pausas i flera delstater

Det amerikanska postverket US Postal Service, USPS, kommer att sluta ta ner brevlådor i flera amerikanska delstater, rapporterar CNN.

Beskedet kommer efter att kanalen avslöjat kommande neddragningar i postservicen inför presidentvalet i november, något som ledde till kritik från bland annat Barack Obama.

USPS kommer att pausa nedmonteringen helt i 16 delstater och delvis pausa den i ytterligare två fram till efter valet den 3 november.

Postverket skickade i slutet av juli ett brev till över 40 delstater där man varnade för att man inte kan garantera att alla röster hinner levereras i tid.

32 min
John Locher / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fraktjättar nobbar upprops krav på röstsedelsleverans

UPS och Fedex avvisar uppmaningarna på sociala medier om att fraktjättarna ska kliva in och leverera röstsedlar till presidentvalet i november, skriver Reuters.

UPS hänvisar till att endast postväsendet har rätt att stämpla röstsedlar så att de blir giltiga, medan Fedex gör klart att bolaget inte kommer att ta emot personliga röstsedlar.

USA:s postmyndighet varnade i går för att det finns en betydande risk att man inte kommer att mäkta med den kraftiga ökningen av poströstande som väntas.

Donald Trump har tidigare uppgett att han vägrar att godkänna extra medel till den krisande postmyndigheten inför valet.

5 tim
Barack Obama: Illustrationsbild. Ashlee Rezin Garcia / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Obama: ”Trump försöker avskräcka folk från att rösta”

Donald Trumps vilja att blockera finansiering till postverket US Postal Service, USPS, sågas av den förre presidenten Barack Obama.

– Vad vi ser är unikt för modern politik: en president som tydligt försöker avskräcka folk från att rösta, säger Obama i podcasten Campaign HQ med sin tidigare kampanjchef David Plouffe, skriver CNN.

Donald Trump sa på torsdagen att han inte vill betala 3,5 miljarder dollar, som USPS begär för att möta flodvågen av poströster i november, för något ”som visar sig vara bedrägligt”.

Igår 21:55
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Stephanie Lecocq / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Danmark inför krav på munskydd i kollektivtrafik

Danmark inför krav på munskydd i kollektivtrafiken i hela landet från och med nästa vecka. Det meddelar statsminister Mette Frederiksen på en pressträff. Kravet gäller dygnets alla timmar och samtliga personer över tolv år berörs av beslutet.

Munskyddet ska ses som ett komplement till framförallt social distansering och handhygien, samt övriga åtgärder som landet har satt in. Det kan på sikt bli aktuellt med munskyddskrav på flera ställen i samhället, som i matbutiker och på sjukhus.

5 tim
Arkivbild. En gul linje på gågatan I Aalborg ska hjälpa shoppare att hålla avstånd Henning Bagger / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Danmark planerar att lätta vissa restriktioner

I Danmark har partierna i folketinget kommit överens om en ny version av den så kallade fjärde fasen av återöppningen i landet, rapporterar danska medier.

Avtalet innebär att vissa restriktioner lättas: regeln om att turister som vill besöka Danmark måste ha bokat sex övernattningsnätter för att släppas in och barer och restauranger ska få ha öppet till klockan 02 i stället för att stänga vid midnatt – så länge inga nya besökare släpps in efter klockan 23.

Det är ännu inte klart när de nya reglerna ska träda i kraft, och avtalet innebär också att flera restriktioner blir kvar. Danmark har de senaste dagarna sett ett ökat antal smittade.

Idag 03:58
Läs mer om Coronaviruset