Vad hände egentligen med kalsongerna som grävdes ner?
Kommer du ihåg kalsongerna som Arla grävde ner i marken på en gård för drygt ett år sedan? Syftet var att ta reda på hur jorden egentligen mådde.
Nu har svaret kommit.
– Det finns inte så mycket kvar av kalsongerna. Det betyder att jorden är bördig och full av maskar och mikroorganismer som gärna mumsat på den vita ekologiska bomullen. Maskarna har gjort sitt jobb helt enkelt, säger Åse Arnbratt, chef inom medlems- och hållbarhetsfrågor på Arla.
En tråkig syn hade varit om kalsongerna grävts upp utan minsta tillstymmelse till angrepp.
– Då hade jorden visat sig vara näringsfattig, säger Åse Arnbratt.
På Jörgen Ericssons gård bidrar betande kor och variationen av grödor till den bördiga jorden. Något som gör det möjligt för pollinerare, fåglar och inte minst daggmaskar att bidra till att jorden mår bra och kan ge mat till både människor och djur i många år framöver.
– Odlar du samma gröda år efter år så påverkar det jorden och den biologiska mångfalden negativt. Med det här kalsongtestet vill vi visa att betande kor och att regelbundet variera grödorna bidrar till att djuren i jorden mår bra, säger Åse Arnbratt.
Ju fler daggmaskar desto bättre jord. Genom sitt arbete hjälper daggmasken till att skapa en mullrik jord och därför är det bra att ha så mycket mask som möjligt i alla sorters jordar.
Kalsongtestet ingår i ett fyraårigt pilotprogram där 24 Arlabönder från fem europeiska länder deltar. Syftet med pilotprogrammet är att utforska möjligheterna med regenerativa jordbruksmetoder och hur arbetsmetoderna kan tillämpas i olika mjölkproduktionssystem samt vilken effekt de har på klimat och natur.