Våldtäktsdomar kartläggs i Uppdrag granskning
Av 843 gärningsmän som dömts för våldtäkt eller försök till våldtäkt mellan 2012 och 2017 har 490 varit födda utomlands, det vill säga 58 procent. Det visar en kartläggning från SVT:s Uppdrag granskning som sänds i kväll.
Då undersökningen endast gäller dömda gärningsmän och alltså utgör en mycket liten del av alla som anmälts för våldtäkt, poängterar Uppdrag granskning att det inte går att dra slutsatser kring alla våldtäktsmän. Under 2016 anmäldes exempelvis 6715 våldtäkter, enligt Brå.
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, har länge betonat sociala och ekonomiska orsaker till invandrares överrepresentation i statistiken. Sarnecki säger att många av de här människorna tidigt lämnade sina hemländer och har levt på gator i Teheran, i Paris, i Marseille eller i Stockholm i ”grovt maskuliniserade miljöer” där de bara har umgåtts med andra män.
– Hur mycket är det etnicitet, hur mycket är det fattigdom? Herregud det är inte så lätt att urskilja, förmodligen är det allt detta, säger han till SVT.
Många har varit alkohol- eller narkotikapåverkade och utbildningsnivån beskrivs som låg.
Ulf Johansson, UG:s ansvarige utgivare, anser att frågan om våldtäktsmäns bakgrund vuxit under det senaste halvåret.
– Då har vi bestämt oss för att Uppdrag granskning kan ge en så bred bild som möjligt kring detta. Det är viktigt att ta fram fakta även i kontroversiella frågor, säger han till Expressen.