Hem
Kvinnor söker efter familjemedlemmar bland gravarna i Vsegrad efter Balkankriget. (SAVA RADOVANOVIC / TT / NTB Scanpix)

”Våldtäktshotell” från kriget öppet för turister

Vilinias Vlas Hotel i Visegrad i Bosnien och Hercegovina blev 1992 centrum för tortyr och våldtäkter under kriget i Jugoslavien. För BBC berättar en överlevare om unga kvinnor som systematiskt mördades och våldtogs av paramilitära styrkor i hotellet. Vissa flickor och kvinnor så traumatiserade att de hellre kastade sig från balkongerna mot en säker död, enligt reportaget.
I dag ägs hotellet av kommunen som styrs av det nationalistiska partiet SDS – samma parti som på 1990-talet eldade på de krafter som skulle leda till folkmord. Partiet grundades av Radovan Karadzic, som nyligen dömdes för brott mot mänskligheten och folkmordet i Srebenica av en FN-domstol.
På frågan om det är moraliskt försvarbart för politiker att äga hotellet svarar den lokala SDS-politikern Miroslav Kojic att uppgifterna om brottslighet inte stämmer.

bakgrund
 
Srpska Demokratska Stranka, SDS
Wikipedia (sv)
Serbiska demokratiska partiet på serbiska Srpska Demokratska Stranka (Српска демократска Странка, СДС, SDS) är serbisk politiskt parti i Bosnien och Hercegovina. Ledare för partiet är Mladen Bosić. Han efterträdde president Dragan Cavić. Några av partiets högsta medlemmar var: Radovan Karadžić (aktiv 1989-1996) som anklagas för krigsförbrytelser av Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien bland annat för brott mot mänskligheten, folkmord, allvarliga brott mot Genèvekonventionerna. Karadzic grundade den serbiska demokratiska partiet i Bosnien Hercegovina. Biljana Plavšić (aktiv 1989-1997) erkände att hon var skyldig till brott mot mänskligheten i Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien. Momcilo Krajisnik - 2006 dömdes han för brott mot mänskligheten under kriget i Bosnien av Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien.
bakgrund
 
Jugoslaviska krigen
Wikipedia (sv)
Jugoslaviska krigen var en serie av krig och väpnade konflikter mellan 1991 och 1999 inom området som före 1991 utgjorde landet Jugoslavien. De jugoslaviska krigen brukar delas in i följande krig: Krigen under Jugoslaviens upplösande: Kriget i Slovenien (1991) Kriget i Kroatien (1991-1995) Kriget i Bosnien och Hercegovina (1992-1995) Konflikten i och omkring Kosovo: Kriget i Kosovo (1998-1999) Övriga konflikter: Konflikten i Makedonien 2001 (2001) Konflikten i södra Serbien 2001 (2001) Nato-kampanjer mot Serbien och Republika Srpska: Nato-bombningar av Republika Srpska (1995) Nato-bombningar av FR Jugoslavien (1999)
karta
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen