Hem
Mario Draghi har i höst suttit åtta år som chef för ECB. (DANIEL ROLAND / AFP)

Valet avgör vem som ska efterträda ECB-chefen

Den 31 oktober slutar italienaren Mario Draghi som chef för Europeiska centralbanken, ECB, efter åtta år på posten. Nu förbereder sig EU:s stats- och regeringschefer för arbetet med att utse Draghis efterträdare, skriver Wall Street Journal.

Tidningen listar flera kandidater som tros ha störst chans att efterträda Draghi men påpekar att en hel del avgörs i kväll, när vi vet hur mandatfördelningen blir i EU-parlamentet.

Framgångar för partigruppen EPP, vars så kallade spitzenkandidat är tyske Manfred Weber, skulle exempelvis kunna försämra Bundesbank-chefen Jens Weidmanns chanser. Orsaken är att Tyskland inte kan ha mer än en toppchef inom EU, skriver WSJ.

Financial Times skriver att Draghis sorti kan innebära att Italien blir utan representant i den sex personer stora ECB-styrelsen för första gången i bankens 21 år långa historia. Och utan Draghis aggressiva lättnader i penningpolitiken kommer Italien att få kämpa, skriver tidningen.

Läs mer

bakgrund
 
Europeiska centralbanken
Wikipedia (sv)
Europeiska centralbanken (ECB) är en av Europeiska unionens institutioner. Som euroområdets centralbank är den en av världens viktigaste banker. ECB ansvarar för att, tillsammans med de nationella centralbankerna i de medlemsstater som har euron som valuta, föra unionens monetära politik med huvudmålet att upprätthålla prisstabilitet. Endast ECB har rätt att tillåta utgivning av euro. Därutöver har ECB till uppgift att stödja den allmänna ekonomiska politiken inom unionen med hänsyn till dess mål. ECB är en egen juridisk person, oavhängig av unionens övriga institutioner, organ och byråer liksom medlemsstaternas regeringar och andra organisationer när den utövar sina befogenheter.ECB leds av en direktion, bestående av en ordförande (centralbankschefen), en vice ordförande samt fyra andra ledamöter. Mario Draghi är centralbankschef sedan den 1 november 2011 och hans mandatperiod sträcker sig fram till och med den 31 oktober 2019. ECB ägs av medlemsstaternas centralbanker, men dess funktioner och befogenheter regleras direkt av unionsrätten. ECB har sitt säte i Frankfurt am Main, Tyskland.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen