Valobservatörer: Ojämna förutsättningar inför valet
Den turkiska folkomröstningen om att expandera president Erdogans makt genomfördes med orättvisa förutsättningar, uppger internationella valobservatörer enligt AFP.
Förändringarna som skedde i sista stund ”avlägsnade viktiga säkerhetsfaktorer”, säger Cezar Florin Preda, som företräder de europeiska observatörerna där bland annat OSSE ingår.
De två största oppositionspartierna i Turkiet, CHP och HDP, har kritiserat valresultatet efter att landets valnämnd i sista stund tagit beslut om att valsedlar utan officiell stämpel skulle få räknas som giltiga.
bakgrund
Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE
Wikipedia (sv)
Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, förkortat OSSE (eng. OSCE), är en internationell organisation som arbetar med "tidiga varningar, konflikthantering, riskhantering och återuppbyggnad" i Europa. Till 1995 hette organisationen Europeiska säkerhetskonferensen (ESK). ESK bildades under kalla kriget som ett forum för dialog mellan väst och öst. OSSE har särskilt varit aktiv i före detta Jugoslavien med övervakning av allmänna val och liknande.
Sedan 1993 är OSSE genom FN-stadgans kapitel VIII en regional organisation inom FN. Det har sitt säte i Wien.
OSSE har (2006) 56 deltagande stater: alla stater i Europa, de före detta sovjetrepublikerna i Kaukasien och Centralasien samt USA och Kanada i Nordamerika. OSSE har över 3500 anställda, varav de flesta är sysselsatta i fält, och endast omkring 10 procent arbetar vid högkvarteret och andra kontor.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen