Hem
(FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Välutbildade unga börjar jobba för sent

När den ekonomiska krisen slog till mot Sverige på 1990-talet byggdes utbildningssystemet ut för att mildra effekterna på arbetsmarknaden. Nu, 20–25 år senare, har inträdet i arbetslivet försenats samtidigt som utbildningsnivån bland unga vuxna höjts markant. Det konstaterar Statistiska centralbyrån i en rapport.
Problemet kan bli kännbart i framtiden, säger Anders Forslund, professor på Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, till TT.
– Det finns en ganska intensiv diskussion om det här med försörjningsbördan som kommer att uppstå som ett resultat av förändrad demografisk struktur i befolkningen, och man talar om en höjd pensionsålder.
– Det kanske vore lika bra att se till att de här som går högre utbildning kommer ut tidigare på arbetsmarknaden, säger Forslund.

bakgrund
 
Finanskrisen i Sverige 1990–1994
Wikipedia (sv)
Bank-, finans- och fastighetskrisen i Sverige 1990–1994 var en kris på 1990-talet som till största del berodde på avskaffade kreditmarknadsregler för bostadsmarknaden. Krisen berörde fastighets- och finansmarknaden samt banksektorn. I kombination med fast kronkurs, valutaspekulation, skattesänkningar, samt en växande offentlig sektor, gav krisen upphov till sviktande offentliga finanser.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen