Protester mot Macron i helgen. GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
Macrons seger

Vänsterkritik mot Macrons budget: ”De rikas hjälte”

Emmanuel Macrons första budget som fransk president får hård kritik från vänsterhåll. Macron är ”de rikas hjälte”, skriver tidningen Libération på dagens förstasida.

– De här skatteförändringarna från högerkanten kommer att ha en brutal och våldsam effekt på ojämlikheten, säger Socialistpartiets tidigare finansminister Michel Sapin i en intervju med Paris Match som citeras av AFP.

I budgeten förändras kapitalskatterna och på sikt ska även bolagsskatten sänkas. Men enligt Macrons finansminister Bruno Le Maire kommer budgeten att gynna alla i Frankrike.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Norden
Mette Frederiksen. Arkivbild. Ida Guldbaek Arentsen / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Danmark öppnar förskolor och skolor efter påsk

Danmark planerar att öppna förskolor och skolor upp till femte klass efter påsk. Det säger statsminister Mette Frederiksen på en presskonferens enligt danska DR. Hon menar att öppningen är baserad på hälsomyndigheternas bedömningar av coronavirusläget.

– Men öppnandet är under förutsättning att alla fortsätter hålla avståndet och tvättar händerna, säger Mette Frederiksen.

Hon understryker samtidigt att allt inte kommer kunna återgå till det normala än – och att danskarna kommer behöva leva med begränsningarna i vardagen i ”många månader framöver”.

– Vi kommer kanske behöva vänja oss vid det här, säger statsministern.

23 min
Bent Høie. Arkivbild. Fredrik Varfjell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norges hälsominister: Epidemin under kontroll

Coronavirusepidemin i Norge är nu under kontroll. Det menar hälsominister Bent Høie under en presskonferens på måndagen, enligt norska Dagbladet.

Norrmän som har viruset överför det nu till 0,7 personer, ett tecken på att smittspridningen alltså är under kontroll. Innan landets stränga åtgärder infördes smittade varje person ytterligare 2,5 personer.

– Jag är väldigt stolt över vad vi har uppnått tillsammans, säger Bent Høie.

3 tim
Köer vid norsk fruktmarknad Thomas Brun / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya beräkningar från Norge visar upp en positiv trend

Varje coronasmittad norrman smittar nu i genomsnitt färre än en person, enligt beräkningar från landets hälsomyndigheter som nättidningen Filter Nyheter tagit del av.

Den positiva trenden med en nedgång i antalet smittade bekräftas av assisterande hälsodirektör Espen Nakstad i en intervju med NRK. Han vill dock inte blåsa faran över.

– Hela 2020 måste vi tänka på att hålla avstånd till varandra, att vi måste testa oss om vi blir sjuka och att vi inte skickar barn till skola och förskola eller går till jobbet om vi är sjuka, säger Espen Nakstad till NRK.

På onsdag väntas den norska regeringen ta beslut om huruvida man ska lätta på någon av restriktionerna efter påskhelgen.

Idag 11:41
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Illustrationsbild av tom gymnasieskola TT
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Gymnasieskolor kan öppna för stöd och vissa prov

Folkhälsomyndigheten har gett klartecken till att gymnasieskolorna efter påsk ska kunna ta emot ett mindre antal elever vid särskilda tillfällen. Det rapporterar TT.

Sedan tidigare har regeringen beslutat om en förordningsändring som gör det möjligt för gymnasieskolor att tillåta undantag från regeln om distansundervisning.

I beslutet pekar myndigheten på två situationer där sådana undantag kan göras, när praktiska examinationer inte kan ske på distans och när elever med uttalade behov av stöd behöver få komma till skolan för att klara sin utbildning.

5 min
Sjöstedt, Löfven, Hallengren. Arkivbilder TT
undefined

V-kritik mot krislagen: ”Kan kontakta M och KD”

På Twitter riktar Jonas Sjöstedt kritik mot regeringens föreslagna nya krislag. Bland annat vill V-ledaren att riksdagen i efterhand alltid ska ha sista ordet om regeringens beslut och att lagstiftningen endast ska förlängas en månad i taget, inte tre månader.

Om regeringen inte lyssnar på synpunkterna öppnar Sjöstedt för att motverka förslaget och prlva om partiet kan lägga fram ett gemensamt förslag med M och KD, som under dagen sagt sig vara beredda att rösta mot förslaget i dess nuvarande form.

34 min
Lena Hallengren. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
undefined

Hallengren bjuder in till samtal om nya krislagen

Socialminister Lena Hallengren (S) bjuder in samtliga riksdagspartier till samtal om regeringens förslag om utökade befogenheter för att bekämpa coronavirussmittan. Det säger hon till TT.

Både KD och M har under dagen öppnat för att rösta mot förslaget i dess nuvarande form, och även Lagrådet har önskat att det förtydligas på en del punkter.

Förslaget innebär bland annat att regeringen ska kunna begränsa folksamlingar och flytta sjukvårdsresurser mellan regionerna.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Illustrationsbild Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Fler än 10 000 döda i USA – men färre vårdas i New York

Totalt har nu över 10 000 dödsfall i covid-19 registrerats i USA, rapporterar Reuters som hänvisar till sina egna beräkningar.

Samtidigt kommer flera mer positiva tecken från New York.

– Antalet intagna på sjukhus minskar liksom antalet intensivvårdspatienter, säger guvernören Andrew Cuomo som menar att detta kan vara tecken på att kurvan börjat plana ut.

– Det kan fortsatt gå åt båda hållen. Det beror på vilka åtgärder vi vidtar.

Cuomo varnade för att alltför tidigt återgå till det normala. Tidpunkten för när skolor och förskolor åter ska öppna sköts fram till 29 april.

Under måndagen hade 4 758 dödsfall i covid-19 registrerats i delstaten.

2 tim
Kvinna i en av New Yorks parker. Kathy Willens / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”New York kan behöva begrava döda i parkerna”

New York har drabbats hårt av coronaepidemin i USA – så pass att det kan bli tal om att gräva ner döda i New Yorks parker. Det skriver demokratiske politikern Mark Levine, som sitter i stadens fullmäktige, på Twitter.

”Gravar kommer grävas med plats för tio kistor i rad. Åtgärden kommer vara värdig, ordnad och temporär, men det kommer vara svårt för New York-borna”, skriver han.

Hela New Yorks delstat har i nuläget 123 000 bekräftade fall och över 4 000 dödsoffer.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Vård av covid-19-sjuka i Barcelona. PAU BARRENA / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

WHO: Symptomfria tros kunna smitta några dagar

Även personer som ännu inte uppvisar symptom tros kunna sprida det nya coronaviruset, uppger Världshälsoorganisationen (WHO) enligt NBC. Organisationen bedömer att smittan i vissa fall kan spridas en till tre dygn före det att den smittade själv uppvisar några symptom.

WHO säger också att ansiktsmasker inte är någon magisk lösning för att stoppa spridningen, men att det kan vara motiverat på platser där social distansering eller god handhygien kan vara svårt att upprätthålla, skriver AFP.

Organisationen varnar också för att en allmän användning av olika munskydd kan leda till brist inom vården där de gör störst nytta.

2 tim
Sjukvårdare i Kina. Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter elva veckor avslutas Wuhans karantän

Karantänen i kinesiska mångmiljonstaden Wuhan, där coronaviruspandemin startade för snart tre månader sedan, kommer att avslutas på onsdag. Men invånare får bara vistas ute om de kan bevisa att hälsan är god och att man bor i ett ”epidemifritt” område. Det skriver South China Morning Post.

I nuläget bedöms 99 procent av stadens 7 000 bostadsområden vara just ”epidemifria”. Myndigheterna i Wuhan kommer fortsättningsvis att uppmana invånarna att endast gå ut om det är absolut nödvändigt.

Elva veckor har gått sedan invånarna i staden från förbjöds att lämna hemmet för att förhindra spridning av coronaviruset.

4 tim
Kvinnor i Iran som tillverkar munskydd. ATTA KENARE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Iran: Kan se gradvis minskning av smittan

Irans regering säger att antalet nya smittofall ser ut att följa en nedåtgående trend, rapporterar AFP. Antalet nya bekräftade fall, 2 274 stycken, är lägre än föregående dygn för sjätte dagen i rad.

– Tack vare restriktionerna kring social distansering kan vi se en gradvis och långsam nedgång i antal nya fall de senaste dagarna, säger Kianoush Jahanpour, talesperson för regeringen.

Samtidigt varnar regeringen för att coronaviruset är ”långt från under kontroll”.

136 nya dödsfall har rapporterats det senaste dygnet i Iran.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Ursula von der Leyen. Francois Lenoir / TT NYHETSBYRÅN
Röster om viruset

EU-toppen: Vi kommer på fötter igen – tillsammans

Opinion EU:s samlade insats mot coronakrisen är den största i hela världen, skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i en debattartikel i Expressen.

Hon skriver att de miljarder som spenderas i dag för att avvärja en större katastrof är en investering för att skydda Europa även i framtiden och att de kommer att påverka generationer av européer.

Hon liknar satsningen vid en Marshallplan, som på sikt kommer att leda till ett mer modernt, hållbart och motståndskraftigt Europa.

”Och jag tvivlar inte på att vi i Europa inom kort kommer att vara på fötter igen. Tillsammans”, avslutar hon.

1 tim
Merkel MARKUS SCHREIBER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Coronakrisen är EU:s största prövning hittills”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel beskriver coronakrisen som EU:s största prövning sedan unionen bildades. Det rapporterar AFP och Bloomberg.

– Den stora hälsoutmaningen påverkar samtliga medlemsländer, men på olika sätt, säger hon vid en pressträff och betonar att den viktigaste uppgiften är att EU kommer stärkt ur den ekonomiska krisen.

Bland medlemsländerna finns motsättningar om hur ländernas lånevillkor ska utformas. Minst 14 euroländer, främst i södra Europa, vill att de villkoren för de åtgärdspaket som planeras från EU-håll ska vara lika för alla länder, oavsett hur bra skick deras ekonomi var i innan krisen bröt ut. Mer stabila euroekonomier, som Tyskland och Nederländerna, är kritiska till det förslaget.

Vid pressträffen sa Merkel också att Europa behöver bli självförsörjande vad gäller produktion av skyddsmasker.

2 tim
Arkivbilder TT
undefined

Ledare: Brottsligheten kan öka i coronakrisens spår

Opinion Coronakrisen fortsätter att dominera de svenska ledarsidorna på måndagen.

Både Expressen och Svenska Dagbladet tar upp det lagförslag som ska ge regeringen kraftigt ökade befogenheter.

”Regeringen stärker sin makt – ett decennium försent”, skriver Expressen och syftar på att Grundlagsutredningen redan 2008 föreslog att regeringen i en allvarlig kris skulle kunna fatta beslut som i vanliga fall kräver riksdagsbeslut.

SvD:s ledarskribent Maria Ludvigsson är av en annan åsikt och skriver att ”regeringens önskan om oinskränkt makt är grotesk”.

Den tillfälliga lagen som ska ge regeringen utökad makt är tänkt att gälla i tre månader, men Ludvigsson frågar sig vad det är som säger att det kommer bli just så. ”Om det tillfälliga är bekvämt för dem som beslutar om det, finns överhängande risk att tillfälligheten blir lång”, skriver hon.

Göteborg-Postens Håkan Boström fokuserar i stället på coronakrisens mer långtgående ekonomiska och politiska följdverkningar. ”Om vi går mot en ekonomisk nedgång efter coronastoppet riskerar brottsligheten att växa ytterligare”, skriver han.

Idag 07:01
Läs mer om Röster om viruset
Coronaviruset Smittans effekter
Anders Tegnell/Håkan Hellström. TT
Coronaviruset Smittans effekter

Anders Tegnell tror inte att Hellströms konserter blir av

I juni är det tänkt att Håkan Hellström ska göra storstilad comeback på Ullevi i Göteborg med tre konserter. Men statsepidemiolog Anders Tegnell tror att sannolikheten är låg att konserterna blir av på grund av den pågående coronaepidemin i landet.

– Det vore förstås trevligt, men jag tror inte det är lämpligt med så stora folksamlingar så tidigt i juni, speciellt inte när det lär komma folk från hela Sverige och kanske angränsande länder också, säger han till GP.

Han framhåller att det inte är omöjligt att konserterna blir av och att man kan göra en bättre prognos ju närmare man kommer datumen.

1 tim
Anders Tegnell. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell: Räkna med att semestra i Sverige i år

Man ska inte räkna med att kunna resa utomlands på semester i sommar – det säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet.

Han säger att det blir ”problematiskt” att resa i världen, med inställda flyg och mycket gränskontroller.

– Det blir nog en semester i Sverige tror jag om man ska tänka realistiskt på framtiden, säger Tegnell.

Han tror till och med att det kommer att bli svårt att resa till Sveriges grannländer. Så sent som i fredags förlängde UD sin avrådan om icke nödvändiga resor till alla länder.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset