”Vårdcentraler bör bli bättre på psykisk ohälsa”
Primärvården bör bli bättre på att ta emot patienter med ”psykisk måendesvikt” genom att integrera psykologiska insatser i det ordinarie arbetet. Det skriver en läkare, en psykoterapeut och en psykolog verksamma vid Sävja vårdcentral i Uppsala på SvD Debatt.
Enligt debattörerna räcker det inte med att kuratorer eller psykoterapeuter finns knutna till vårdcentralerna – särskilt inte när den psykiska ohälsan ökar. Insatserna måste sättas in i tid för att fånga upp patienterna, skriver debattörerna, som jämför med hur fysisk ohälsa bemöts i vården.
”Man arbetar med stegvis vård, där man inledningsvis sätter in lågintensiva åtgärder och, om dessa inte hjälper, remitterar patienten vidare till specialistvården”, skriver de. ”Detta är självklart när det gäller kroppslig sjukdom och borde vara lika självklart när det gäller psykisk problematik.”
Enligt debattörerna leder tidigt stöd, så kallad snabbterapi, till kortare sjukskrivningar, minskad användning av psykofarmaka och en avlastning av specialistpsykiatrin.
Debattörerna
• Anna Karin Lindblom, verksamhetschef, leg. läkare, specialist i allmänmedicin
• Jan Byström, leg. psykoterapeut, kurator
• Nicola Silberleitner, leg. psykolog
Samtliga är verksamma vid Capio vårdcentral Sävja i Uppsala