Treehotels systerhotell Arctic Bath öppnade i dagarna.  Pasquale Baseotto/Daniel Holmgren
Sverige
Resa

Världshotellet öppet: Kika in i spektakulära Arctic Bath

Resa Treehotel satte Harads på världskartan. I dagarna var det premiär för systerhotellet Arctic Bath, det stora ”fågelboet” som flyter på Luleälven, 15 minuter från Luleås flygplats, skriver Financial Times.

Från början var tanken att det skulle bli en flytande bastu för gästerna på Treehotel, men projektet växte och investerarna hakade på.

Vd Peter Engström berättar för CNN att det inte varit en lätt resa. Att bygga på vatten har inneburit många tekniska utmaningar. Framför allt har arkitekterna Bertil Harström och Johan Kauppi, som också ritat Treehotel, varit tvungna att se till att hotellet ligger så pass högt över älven att byggnaderna inte påverkar färskvattenflödet och elektriciteten.

Enligt brittiska The Telegraph är Arctic Bath ett av världens coolaste nya spahotell 2020. Och ja, se själv!

Arctic Bath flyter på Luleälven, 3,5 kilometer från Treehotel i Harads utanför Boden

Arctic Bath flyter på Luleälven och är designat av Bertil Harström och Johan Kauppi, som också ritat Treehotel.  Pasquale Baseotto

Den cirkelrunda huvudbyggnaden med spa, bastu, bar och reception nås via en bro

Den cirkelrunda huvudbyggnaden med spa, bastu, bar, reception och behandlingsrum nås via en bro. Daniel Holmgren

Huvudattraktionen är kallbadet som är öppet året runt

Huvudattraktionen är kallbadet som är öppet året runt. Anders Blomqvist

50 procent av gästerna säger ”jag kommer aldrig bada här” – men 90 procent gör det minst en gång under vistelsen, enligt CNN

Huvudattraktionen i den flytande cirkulära huvudbyggnaden är kallbadet som är öppet året runt. Daniel Holmgren

Hotellets 12 trästugor är arkitektritade i skandinavisk stil

Hotellets 12 trästugor är arkitektritade i skandinavisk stil.  Pasquale Baseotto

Några av dem ligger mitt på älven...

Några av dem ligger mitt på älven... Anders Blomqvist/Pasquale Baseotto

...och har minimalistisk design och snedtak i olika vinklar

...och har minimalistisk design och snedtak i olika vinklar. Daniel Holmgren

Andra står på pålar vid flodbanken för att inte inkräkta på naturen

Andra stugor står på pålar vid flodbanken för att inte inkräkta på naturen – hållbarhet är grundstenen. Anders Blomqvist/Daniel Holmgren

...och har stora fönster med utsikt mot vattnet

...och har stora fönster med utsikt mot vattnet. Daniel Holmgren

Norrsken är ett av dragplåstren under vinterhalvåret

Norrsken är ett av dragplåstren på vintern. Johan Jansson

"Innan vi öppnade bjöd vi in lokalbor att övernatta här – det var viktigt att de kände sig som hemma", säger Peter Engström till CNN

"Innan vi öppnade bjöd vi in lokalbor att övernatta här – det var viktigt att de kände sig som hemma", säger Peter Engström till CNN. Daniel Holmgren

Toppnyheter

Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps benådningar

Analyser: Donald Trump hotar USA:s rättsapparat

USA:s president Donald Trump har benådat elva korrupta politiker och affärsmän som dömts till kännbara fängelsestraff. Presidenten visar därmed att han har rätten att benåda dömda brottslingar, menar DN:s Michael Winiarski.

Det skickar enligt honom också en signal om att Trumps vänner som dömts för mened och korruption kan vänta sig samma sak, så länge som de är lojala och inte vittnar mot presidenten. Winiarski tror därför att Roger Stone, Michael Flynn och Paul Manafort, samtliga dömda för brott med koppling till Rysslandsanklagelserna kring förra presidentvalet, kommer benådas.

Stephen Collinson på CNN menar att Donald Trump genom alla sina benådningar försöker ta kontrollen över rättsapparaten. Om han benådar fixaren Roger Stone och kampanjchefen Paul Manafort kommer presidenten på riktigt hota den självständighet som rättsapparaten har åtnjutit i 250 år.

1 tim
Blagojevich skriver autografer när han lämnar fängelset. Trump när han berättar om frigivningen. TT
undefined

Dömd guvernör friges av Trump: ”En fin människa”

Den tidigare guvernören Rod Blagojevich har släppts ur fängelset på order av president Donald Trump, rapporterar amerikanska medier.

Blagojevich försökte sälja Barack Obamas senatorspost efter att denne blivit vald till president 2008. Han dömdes till 14 års fängelse för bland annat försök till utpressning och bedrägeri 2011.

– Han avtjänade åtta år i fängelse, en lång tid. Han verkar vara en mycket fin person, jag känner inte honom, säger Donald Trump enligt CNN.

Idag 06:52
Läs mer om Trumps benådningar
FRA/generaldirektör Björn Lyrvall TT
Terrorhotet mot Sverige

FRA: Nya cyberattacker mot Sverige varje dag

Sveriges utsätts för nya cyberattacker varje dag, uppger Försvarets radioanstalt (FRA) enligt TT. Det osäkra omvärldsläget gör att regeringen, försvaret, Säpo och polisen begär allt mer information från myndighetens signalspaning, bland annat om militär verksamhet i Sveriges närområde och internationell terrorism, skriver FRA i sin årsrapport.

Även information om så kallad ickelinjär krigföring – till exempel påverkansoperationer, cyberhot och desinformation – har blivit mer efterfrågad.

– Det har skett en väsentlig ökning vad gäller antalet aggressiva attacker mot svensk kritisk infrastruktur, säger generaldirektör Björn Lyrvall till TT.

2 tim
Försvarets radioanstalt Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FRA bedömer terrorhotet mot Sverige som allvarligt

Försvarets radioanstalt bedömer att det internationella terrorhotet mot Sverige är allvarligt. Förra året stöttade FRA Säpo i "ett antal större operationer", säger generaldirektör Björn Lyrvall till TT.

Samarbetet mellan de två myndigheterna handlar både om den övergripande utvecklingen av internationell terrorism, men också hur specifika terroristnätverk planerat attacker mot svenska mål.

– Där har vi bistått med, som jag tror, värdefull information som har kunnat stoppa den här typen av attacker, säger Lyrvall som inte vill säga vilka nätverk det rör sig om eller vilka mål som varit aktuella.

1 tim
Läs mer om Terrorhotet mot Sverige
FRANCOIS WALSCHAERTS / TT NYHETSBYRÅN
Svenska EU-avgiften

Förhandlingarnas spelare: De sparsamma, fanbäraren och jordbruksvännerna

På torsdagen inleds EU-toppmötet där ambitionen är att spika EU:s nya budget. Efter att Storbritannien lämnat finns ett hål i kassan och frågan är nu hur det ska hanteras.

Politico har sammanställt vad som finns på bordet och vilka de olika spelarna är i den kommande förhandlingen.

Bland aktörerna finns: EU-ordföranden Charles Michel som ska hålla ihop allt, ”De fem sparsamma” (Sverige, Danmark, Österrike, Nederländerna och Tyskland) som vill begränsa utgifterna och Portugals premiärminister Antonio Costa som tagit fanbärarrollen för dem som anser att det ekonomiska stödet till fattigare länder i syd och öst är nödvändigt för sammanhållningen. Till det kommer andra grupper som kan skära på tvärs med de ovanstående, till exempel ”jordbruksvännerna”.

Bland frågorna som kommer att bli stora finns tanken att koppla EU-betalningar till att länder måste följa rättsstatsprinciper, det omfattande jordbruksstödet och hur EU ska agera i klimatfrågan.

30 min
Stefan Löfven (mitten) lämnar EU-nämndens sammanträde på onsdagen Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven: Kommer bli tufft – står långt ifrån varandra

Statsminister Stefan Löfven tror att förhandlingarna om den nya EU-budgeten kommer att bli tuffa.

– Vi står långt ifrån varandra, säger han enligt TT.

När det gäller det nuvarande förslaget från Europeiska rådets ordförande Charles Michel så kallar han det för ”oacceptabelt” för Sverige.

Tidigare under onsdagen träffade statsministern riksdagens EU-nämnd, som gav honom godkänt för sin strama linje inför toppmötet de kommande dagarna, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Sverige, som är en nettobetalare till EU, vill hålla nere sin EU-avgift och behålla den avgiftsrabatt vi har i dag.

5 tim
Statsminister Stefan Löfven (S) intervjuas efter EU-nämndens sammanträde om EU-budget på onsdagen Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU-källa: Sverige kan bara driva ett eller två krav

Sverige måste prioritera ett eller två krav i de kommande förhandlingarna om EU:s långtidsbudget. Det säger en EU-källa till Direkt.

– Annars får de inget.

En av de stora striderna väntas stå mellan nettobetalare och nettomottagare. Storbetalaren Storbritannien har ju lämnat unionen och Sverige har, tillsammans med Tyskland, Danmark, Nederländerna och Österrike krävt att få fortsatta rabatter på EU-avgifterna.

Idag 15:16
Läs mer om Svenska EU-avgiften

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund