Hem
Illustration över hur planeten K2-18b kan tänkas se ut. (European Southern Observatory)

Vatten och väte hittat på jordliknande planet

Astronomer har upptäckt vatten och väte på en jordliknande planet, vilket ses som en förutsättning för utomjordiskt liv, rapporterar TT. Planeten, som kallas för K2-18b, ligger 111 ljusår bort – och på ett avstånd från en stjärna som gör att den kan vara beboelig.

Exakt hur mycket vatten som atmosfären innehåller vet forskarna inte, men det kan röra sig om så mycket som 50 procent. Forskarna tror även att atmosfären innehåller stora mängder väte.

K2-18b är en så kallad exoplanet, vilket betyder att den ligger utanför vårt solsystem. Den är dubbelt så stor som jorden, med en massa som är åtta gånger vår planets.

bakgrund
 
K2-18b
Wikipedia (en)
K2-18b also known as EPIC 201912552 b is an exoplanet orbiting the red dwarf star K2-18 every 33 days. It is 124 ly away.

Fakta: Exoplaneter

En exoplanet är en planet som kretsar runt en annan stjärna än vår egen sol. Ordet är helt enkelt en förkortning av uttrycket extrasolär planet.

De första exoplaneterna hittades på 1990-talet. I början rörde det sig om gasjättar av Jupiters typ som låg i nära omloppsbana runt sina stjärnor. Men med tiden har det upptäckts fler och fler jordliknande planeter som ligger inom den så kallade beboeliga zonen, det vill säga på ett avstånd från sina stjärnor som gör det möjligt för liv att existera.

I dagsläget känner forskarna till över 3 500 exoplaneter. Alla ligger mycket långt från jorden. Med dagens teknik skulle det ta minst tiotusentals år att nå fram till dem.

Källa: Rymdstyrelsen

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen