Hem
Vegetarianer blir inte lika svårt sjuka i covid, visar en ny studie. (Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Vegetarisk kost kan minska risken för svår covid-19

Vegetarianer blir inte lika svårt sjuka av coronaviruset, visar en ny enkät publicerad i British Medical Journal. Det rapporterar SVT Nyheter.

3 000 läkare och sjuksköterskor i USA och Europa fick svara på frågor om sin kost, och de som åt vegetariskt hade enligt studien 73 procent minskad risk att drabbas av svår sjukdom.

Många av de näringsämnen som finns i växtbaserad kost kan stärka immunförsvaret, och forskarna tror att det kan vara en av anledningarna till resultatet.

Även andra koster undersöktes i studien. Pescetarianer hade en minskad risk med 59 procent, medan LCHF-dieten inte hade någon effekt alls.

Om studien

Enkäten besvarades av 2 884 personer inom vården som jobbat nära covidpatienter i Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Storbritannien och USA. 568 av dem har insjuknat i covid-19 varav 138 i svår covid-19. Studien gjordes mellan juli och september 2020.

bakgrund
 
Pescetarianism
Wikipedia (sv)
Pescetarianism är ett slags kosthållning där man utöver vegetarisk mat äter fisk och skaldjur. Ibland inkluderas även mejeriprodukter och ägg, men inte kyckling eller annat kött. Kosthållningen klassificeras ibland som en vegetarisk variant, eller som en sorts måttlig vegetarianism, men bör enligt förespråkare för ren vegetarianism inte klassas som en sådan.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen