Presidentvalet i Venezuela

”Vi är historiens kraft omvandlad i folklig seger”

Med ett rekordlågt valdeltagande har president Nicolás Maduro vunnit söndagens presidentval i Venezuela, meddelar valmyndigheten enligt nyhetsbyråer i Caracas.
– Vi är historiens kraft omvandlad i folklig seger, permanent folklig seger, utbrast Maduro i sitt segertal inför jublande anhängare.
Men båda hans utmanare, oppositionspolitikern Henri Falcón och pastorn Javier Bertucci, dömer ut valet som orättvist.
– Vi erkänner inte denna valprocess som giltig, säger Falcón på en presskonferens.
Både han och Bertucci kräver därmed att valet görs om.
Stora delar av Venezuelas befolkning verkar ha hörsammat ropen på bojkott av valet. Valdeltagandet, som uppges ha uppgått till drygt 46 procent, kan jämföras med över 80 procent år 2012 då Hugo Chávez blev omvald.

Nicolás Maduro dansar med supportrar för att fira valresultatet. JUAN BARRETO / AFP

Toppnyheter

Fotbolls-VM Grupp F
Andreas Granqvist och Albin Ekdal jublar efter straffmålet. JOEL MARKLUND / BILDBYR N
Fotbolls-VM Grupp F

Svensk drömstart i fotbolls-VM – Granqvists straffmål avgjorde mot Sydkorea

Sverige fick en drömstart på fotbolls-VM när man slog Sydkorea med 1–0. Matchhjälte blev lagkaptenen Andreas Granqvist som gjorde enda målet på straff i den 64:e minuten. Svenskarna tilldömdes straffen efter att domaren videogranskat en situation där Viktor Claesson fälldes.
Segern var välförtjänt. Efter en trevande första kvart tog Sverige över matchen och radade upp målchanser. Den bästa fick Marcus Berg som i den 20:e minuten blev helt fri, men skottet räddades av den sydkoreanske målvakten.
Sydkorea var blekt och hade mycket svårt att skapa lägen mot det nykomponerade svenska försvaret, där Pontus Jansson ersatte sjuke Victor Nilsson Lindelöf.
Sverige toppar nu gruppen tillsammans med Mexiko. Nästa match är på midsommardagen mot världsmästaren Tyskland.

1 tim
JOEL MARKLUND / BILDBYR N
Fotbolls-VM Grupp F

Matchhjälten: ”Nu är all press på Tyskland”

Lagkaptenen Andreas Granqvist var mycket nöjd efter premiärsegern mot Sydkorea. Med sitt straffmål blev Granqvist matchhjälte.
– Det är en typisk premiär. Vi kämpar, vi får en straff. Jag var säker på att sätta den. Målvakten gick ganska tidigt, säger han till SVT direkt efter matchen.
I nästa match väntar Tyskland för Sverige. Tyskarna förlorade mot Mexiko i går och är piskade att vinna på midsommardagen.
– Vinner vi den så är vi klara. Pressen är på dem nu, säger Granqvist.

1 tim
JOHANNES EISELE / AFP
Fotbolls-VM Grupp F

Domarens VAR-granskning räddade svenskarna

Videogranskningssystemet VAR räddade Sverige i öppningsmatchen i VM.
I 62:a minuten kapades Victor Claesson i straffområdet av Kim Young-Gwon. Domaren Joel Aguilar viftade avvärjande men tio sekunder senare avbröt han spelet efter att VAR-domarna uppmärksammat honom på situationen.
Aguilar sprang ut till sidlinjen, tittade på sitautionen och blåste straff. Andreas Granqvist tog hand om den och sköt tre poäng till Sverige.

1 tim
Läs mer om Grupp F
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa
Andreas Granqvist och John Guidetti kramas efter  Sveriges seger. MATTHEW CHILDS / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Krönikor: ”Granen” är det här lagets trygga famn

Den svenska VM-drömmen lever. Tacka Andreas Granqvist för det. Lagkaptenen var Sveriges klart bästa spelare i premiären mot Sydkorea, skriver Expressens krönikör Noa Bachner.
”När saker ramlar nedåt i det här landslaget finns det en famn att landa i, en kapten som lämnar fartyget sist av alla.”
Senast Sverige spelade en VM-match var 2006. För många unga fotbollsfans var det här första gången man såg det svenska herrlandslaget vinna i VM, påpekar Sportbladets Erik Niva.
”Såhär känns det i alla fall, såhär satans skönt känns det. Spring ut i sommarkvällen nu. Låtsas att ni är Andreas Granqvist.”

27 min
Andreas Granqvist och Viktor Claesson. IVAN ALVARADO / BILDBYR N
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Claesson och Granqvist får högst betyg i Sverige

Andreas Granqvist och Viktor Claesson hyllas i medierna efter Sveriges VM-premiär. Fotbollskanalen och Sportbladet ger dem fyra av fem i betyg.
”När laget inledde svagt så var det Granen som efter 13 minuter tog tag i det och drev upp ett anfall på egen hand”, skriver Fotbollskanalen.
Expressen ger visserligen bara en trea till Claesson, men skriver också att han var Sveriges näst bästa spelare efter Granqvist.
”Skapade mycket framåt, höll i bollen och fixade även straffen”, skriver tidningen.

27 min
Montage TT
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Hundratals fans fastnade på Arlanda: ”Folk gråter”

Ett hundratal svenska fans som skulle resa till Ryssland i morse för att se Sveriges premiärmatch i fotbolls-VM mot Sydkorea fastnade på Arlanda, skriver Aftonbladet. Planet, som skulle avresa till Nizhny Novgorod vid 07.30 på måndagsmorgonen, ställdes in.
– Folk gråter, säger en besviken supporter till tidningen.
Planet som aldrig lyfte hade chartrats av arrangörerna Watch it live.
– Det har varit en oerhört besvärlig situation för våra resenärer som hamnat i den situationen och får det beskedet, säger Peter Birath, styrelseordförande i Watch it live, till Aftonbladet.

Idag 06:50
Läs mer om Sveriges VM-resa
Angela Merkel. TOBIAS SCHWARZ / AFP
Tyska migrationskrisen

Paus i tysk asylstrid – Merkel får två veckor på sig

Tysklands förbundskansler Angela Merkel får två veckor på sig att hitta en europeisk lösning på migrationsbråket med regeringspartnern CSU. Lyckas inte detta, vill CSU och deras partiledare – inrikesminister Horst Seehofers – direktavvisa flyktingar vid den tyska gränsen.
Merkel bekräftade på en presskonferens att det finns en kompromiss mellan partierna, vilket innebär att regeringskrisen för tillfället är avstyrd.
Hon kommer nu att försöka förhandla bilateralt med de länder som berörs av att Tyskland avvisar asylsökande som redan registrerat sig i ett annat EU-land. Om Tyskland skulle fatta ett sådant beslut på egen hand kan det leda till negativa dominoeffekter för andra länder, säger Merkel.
– Vi önskar förbundskanslern lycka till, säger Seehofer vid en parallell pressträff, och upprepar att han vill införa direktavvisningar om det inte blir någon EU-överenskommelse.

3 tim
Angela Merkel. TOBIAS SCHWARZ / AFP
Tyska migrationskrisen

Analys: Måndagens drama kan landa i en kompromiss

Förbundskanslern Angela Merkel längtar troligtvis efter att sparka inrikesministern Horst Seehofer men hon kan inte göra det utan att riskera pakten mellan CDU och CSU och riskera en regeringskris, skriver BBC:s korrespondent i Berlin, Jenny Hill, i en analys.
Horst Seehofer vill att flyktingar som tidigare registrerats i ett annat EU-land ska kunnas avvisas direkt vid gränsen. Ett förslag som skapat ett bråk mellan Seehofers CSU och Merkels parti CDU.
”Till viss del är det här personligt för herr Seehofer. Han har aldrig förlåtit Merkel för hennes beslut att låta asylsökande som fastnade i Budapest få fri passage till Tyskland, vilket öppnade landets dörrar till hundratusentals människor.”
Men för CSU skulle inte koalitionens fall heller vara positivt, därför kan ”måndagens drama landa i den mest tyska av utgångar – en kompromiss”, skriver Hill.

4 tim
Bråket mellan Angela Merkels CDU och Horst Seehofers från CSU.  Fabrizio Bensch / TT NYHETSBYRÅN
Tyska migrationskrisen

CSU väntas besluta om krav på ny migrationspolitik

I dag fattar CSU beslut om de ska gå vidare med sin partiledare Horst Seehofers krav på åtstramningar inom migrationspolitiken i Tyskland.
Seehofer vill att Tyskland ska kunna avvisa migranter som tidigare registrerats i ett annat EU-land redan vid gränsen medan förbundskansler Angela Merkel och hennes parti CDU inte velat göra de åtstramningarna, skriver TT.
De senaste veckorna har de delade meningarna om migrationspolitiken lett till ett bråk mellan de allierade partierna. Om CSU röstar för riskeras samarbetet mellan partierna att spricka då Merkel troligen kommer bli tvungen att sparka sin inrikesminister.

Idag 08:19
Läs mer om Tyska migrationskrisen