Hem
(Riksdagen, TT)

”Vi gnäller på att en nioåring fått lugna ner sig”

I sin ledare i fristående socialdemokratiska Folkbladet reagerar Widar Andersson på SR Ekots avslöjande att barn isoleras på statliga ungdomshem.
Han skriver att nyheten kanske förvånar folk som lever i andra världar. ”Men en kriminellt inskolad barnunge kan faktiskt ställa till med så mycket elände för sig själv och för andra intagna barn att en stunds isolering framstår som det bästa alternativet.”
Andersson anser att ”utanförskapssverige” skapar större utslagning av barn och ungdomar och möjligheten till avskiljning kan därför vara en nödvändig förutsättning.
”Utanförskapssverige utmanar SiS om inlåsningsmonopolet. Med brutal, våldsam och drogad effektivitet isoleras barn i kriminella livsstilar runt om i Sverige. Medan vi gnäller på SiS för att en nioåring fått lugna ner sig någon timme i ett låst rum.”

bakgrund
 
Statens institutionsstyrelse, SiS
Wikipedia (sv)
Statens institutionsstyrelse (SiS) är den myndighet som sedan den 1 juli 1993 administrerar och driver tvångsvård av ungdomar och vuxna missbrukare i Sverige. Statens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som bedriver vård, utredning och behandling av ungdomar med allvarliga sociala problem och vuxna missbrukare. Vården bedrivs vid 25 särskilda ungdomshem och 11 LVM-hem över hela landet (LVM=Lag om vård av missbrukare i vissa fall). SiS ansvarar också för påföljden sluten ungdomsvård, LSU. Varje år kommer cirka 1 300 ungdomar och 1 000 vuxna till SiS. De flesta har problem på livets alla områden. Många har varit föremål för samhällsingripanden flera gånger utan att deras situation har förbättrats. Vården sker i allmänhet utan den enskildes samtycke. SiS erbjuder individuell behandling men har även behandling för specifika grupper, som grova ungdomsbrottslingar, adopterade ungdomar med allvarliga problem, sexuella förövare, svårt relationsstörda flickor och flickor som utsatts för sexuella övergrepp samt ungdomar med neuropsykiatriska problem. Vistelsen på ett behandlingshem hos SiS inleds med en utredning. Behandlare, psykologer och pedagoger kartlägger behoven och gör en noggrann behandlingsbedömning. Den ligger sedan till grund för den individuella behandlingsplanen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen