Alicia Vikander som Lara Croft. Ilze Kitshoff / TT NYHETSBYRÅN
Nöje & kultur

”Vikander är svinstark, förbannad och kaxig”

Alicia Vikander hyllas för sin insats som Lara Croft i nya Tomb Raider. Expressens recensent, Maria Brander, beskriver Vikander som ”svinstark, förbannad och kaxig”. Däremot tycker Brander att själva filmen är konventionell och liknar klassiska äventyrsfilmer som Indiana Jones.
Även Aftonbladets recensent, Jens Peterson, drar paralleller till Indina Jones men menar att man kan ha sämre förebilder som inspiration. Alicia Vikander beskrivs dock som ”mycket bra i huvudrollen”. Peterson slår fast att han gärna ser Vikander som Lara Croft igen.

Toppnyheter

Tumultartade scener på platsen där människor samlats/premiärministern bakom skyddande glas. TT
Maktskiftet i Etiopien

Många skadade vid stort politiskt möte i Etiopien

En människa ska ha dödats och minst 83 skadades i en granatattack under ett politiskt massmöte i Etiopiens huvudstad Addis Abeba i dag. Panik ska ha utbrutit vid händelsen.
Tidigare uppgifter från den nytillträdde premiärministern Abiy Ahmed om att även dödsfall inträffat har tillbakavisats av politikerns stabschef. Händelsen inträffade strax efter att Abiy Ahmed hade hållit tal inför en stor skara anhängare.
Premiärministern tillträdde i april och ses som en reformvänlig politiker. Bland annat har han benådat politiska fångar.
– De senaste hundra åren har hatet gjort oss stor skada, sa han under sitt tal innan explosionen och underströk vikten av fler politiska förändringar.

12 min
Blod på marken efter tumultet i explosionen i Addis Abeba. TT / NTB Scanpix
Maktskiftet i Etiopien

”Misslyckande av krafter som inte vill se enat Etiopien”

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed kallar den misstänkta granatattacken på ett politiskt massmöte i huvudstaden Addis Abeba för ”ett misslyckat försök av krafter som inte vill se ett förenat Etiopien”. Hittills finns inga uppgifter om vem som utfört dådet, som inträffade strax efter Abiy Ahmeds tal.
Människor hade samlats för att ge sitt stöd och lyssna till ett tal av den nytillträdde premiärministern när explosionen inträffade.
Den 41-årige Abiy Ahmed tillrädde premiärministerposten i april. Sedan dess har flera politiska förändringar skett i det afrikanska landet.

4 min
Läs mer om Maktskiftet i Etiopien
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa
Svenska landslagets mittfältsstjärna Emil Forsberg JOEL MARKLUND / BILDBYR N
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Forsberg till Tyskland: Det här blir svårt för er

Svenska landslagets mittfältsstjärna Emil Forsberg är inte obekant för tyskarna då han till vardags spelar i Leipzig i Bundesliga. I tidningen Bild skickar han inför kvällens sammandrabbning en hälsning till de tyska läsarna:
– Vi spelar för vinst! Och kommer därmed att skicka ut Tyskland! säger han enligt tidningen.
Forsberg säger också att Sverige är svåra att slå och att det blir en svår match för Tyskland, skriver Bild.

26 min
Gårdagens träning i Sotji. HANNAH MCKAY / BILDBYR N
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Glädjebeskedet: Alla spelare är på plats i Sotji

Samtliga spelare och ledare har anlänt till VM-staden Sotji inför ödesmatchen mot Tyskland, även de som tidigare rapporterats vara sjuka. Det glädjebeskedet ger Svenska fotbollförbundet på Twitter efter att man i går gick ut med informationen om att Pontus Jansson, Filip Helander och Marcus Rohdén drabbats av en magåkomma.
Spelarna fick av säkerhetsskäl först stanna i Gelendzjik när resten av laget reste till Sotji eftersom landslagsläkaren befarade smitta.

2 tim
Svenska fans under matchen mot Sydkorea. KENTA J NSSON / BILDBYR N
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Krönikor: Tysk panik är Sveriges hopp i kväll

En seger mot Tyskland i kväll vore herrlandslagets största sedan VM 1994, skriver Sportbladets Erik Niva. Han hade hellre sett att Sverige ställdes mot Brasilien, Spanien eller Portugal än ”ett sårat, pressat Tyskland” som är ”den allra svåraste motståndare som fotbollsvärlden kan kasta över oss.”
Men trots att det var 60 år sedan vi slog Tyskland i en tävlingsmatch tar alla epoker förr eller senare slut, skriver han.
DN:s Johan Esk beskriver kvällens match mot regerande världsmästarna som att bestiga ett berg: ”Det kan gå. Vid minsta felsteg kommer det att gå snabbt utför.”
Sveriges vapen i matchen är att Tyskland måste vinna och kommer att ”vräka sig över Sverige”, skriver Sportexpressens Noa Bachner. Är det något Janne Anderssons landslag tränat på och kan så är det att ”stå stadigt när en motståndare forsar fram”. Om tysk desperation växer till panik kan en möjlighet öppna sig för Sverige, skriver han.

5 tim
Läs mer om Sveriges VM-resa
Fotbolls-VM Grupp F
Tysk depp efter att Mexiko kontrat in segermålet. PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
Fotbolls-VM Grupp F

Spionen: Kontringar är tyskarnas svaga sida

Sverige har kartlagt Tysklands svaga sidor inför kvällens VM-match och kan konstatera att kontringar är en svaghet, skriver Fotbollskanalen.
– Det är kanske inte deras starkaste sida, det såg man inte minst i premiären, säger Sveriges Tyskland-scout Roger Sandberg till kanalen.
Han menar att tyskarna normalt är bra i pressade lägen och förväntar sig att de kommer att ”köra stenhårt från start”.
Till GP säger Sandberg att Sverige bör ha respekt för Tyskland men ”inte vara livrädda”.

4 tim
Läs mer om Grupp F
Anhängare till det regerande AKP-partiet, arkivbild. Recep Tayyip Erdogan håller tal. Lefteris Pitarakis / TT / NTB Scanpix
Valet i Turkiet

47 utpekade anhängare av Gülen har gripits inför valet

Inför söndagens val har turkisk polis gripit 47 personer. De misstänks sympatisera med den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen och uppges ha varit inblandade i kuppförsöket för två år sedan, skriver CNN Türk, som ägs av ett Erdogan-vänligt bolag. De gripna rapporteras ha verkat som religiösa vägledare för högt uppsatta militärer.
Erdogans kritiker har anklagat honom för att använda kuppförsöket som en förevändning att krossa sina politiska motståndare. Totalt har omkring 160 000 människor gripits sedan kuppförsöket, enligt FN:s uppskattningar, skriver TT.

19 min
Dogu Perincek/ Temal Karamollaoglu/Meral Aksener/Selahattin Demirtas/Muharrem Ince. Dogu Perincek
Valet i Turkiet

Skarpa Erdogankritiker bland kandidaterna i valet

Den vanligtvis splittrade oppositionen i Turkiet har uppvisat en ovanligt enad front inför helgens president- och parlamentsval och bedömare tror att president Recep Tayyip Erdogan kan tvingas till en andra valomgång. Där skulle han i så fall möta Muharrem Ince från Turkiets största oppositionsparti CHP.
Ytterligare fyra kandidater utmanar Erdogan och nyhetsbyrån AP ger en bild av vilka de är:
• Meral Aksener – företräder högerpartiet IYI och är valets enda kvinnliga kandidat. Aksener har tidigare varit inrikesminister och är en skarp kritiker av Erdogan.
• Selahattin Demirtas – en karismatisk företrädare för prokurdiska HDP. Demirtas sitter fängslad och har fört sin valkampanj främst i sociala medier.
• Temal Karamollaoglu – företräder Lycksalighetspartiet, ett litet islamistiskt parti. Han kommer sannolikt ställa sig bakom Aksener eller Ince om de går till den andra omgången.
• Dogu Perincek – kandidat för Patriotiska partiet. Perincek är motståndare till Nato och förespråkar nära relationer till Kina och Ryssland.

2 tim
Ince med hustrun Ulku ADEM ALTAN / AFP
Valet i Turkiet

Utmanar Erdogan: Möt mig i tv-debatt om du törs

Recep Tayyip Erdogans huvudkonkurrent i söndagens val utmanar honom i valrörelsens slutspurt:
– Möt mig i en tv-sänd debatt – om du törs, säger Muharrem Ince från det republikanska partiet CHP.
Under de senaste dagarna har Ince lockat stora folkmassor till valmöten i Ankara och Izmit. Under lördagen väntas ett liknande möte arrangeras i Istanbul.
Erdogan har hittills vägrat ställa upp i en tv-debatt mot Ince. Motiveringen har varit att han inte vill att någon ska ”vinna poäng genom” honom.

Igår 20:49
Läs mer om Valet i Turkiet
James Hansen 2015, vittnesmålet till senaten 1988. Poppe, Cornelius / TT NYHETSBYR≈N
Klimatförändringarna

Slog larm om klimatet för precis 30 år sedan – kallar världens insats ”eländig”

I veckan var det exakt 30 år sedan Nasa-forskaren James Hansen vittnade inför senaten i USA och varnade för utvecklingen av den globala uppvärmningen.
Hansen, i dag 77 år, förutspådde en något större medeltemperaturhöjning vid jordens yta än vad som skett. Men ett tjugotal klimatforskare som sajten Axios talat med säger att hans huvudsakliga slutsatser var korrekta. Bland annat pekade Hansen på de bakomliggande mänskliga orsakerna till uppvärmningen – och hävdade att extremväder skulle bli vanligare.
I en intervju med The Guardian i veckan säger Hansen att världen står för ett ”eländigt” misslyckande när det gäller att ta sig an klimatfrågan.
– Vi har bara enats om att det finns ett problem, inte vad som krävs för att lösa det.

1 tim
Vatten från en smältande glaciär i Schweiz.  Denis Balibouse / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Rapport: Uppvärmning kan överstiga 1,5 grader 2040

Redan 2040 kan den globala uppvärmningen komma att överstiga det mest ambitiösa målet som sattes vid klimatkonferensen i Paris. Det rapporterar Reuters med hänvisning till ett utkast av en ny rapport från FN:s klimatpanel IPCC.
Enligt rapporten väntas temperaturen på jorden att stiga med över 1,5 grader 2040, jämfört med innan industrialismens början, om inte drastiska åtgärder vidtas.
Klimatavtalet, som skrevs under av runt 200 länder i Paris 2015, satte som mål att begränsa uppvärmningen till långt under 2 grader och att länderna skulle arbeta för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader.

16 jun
Läs mer om Klimatförändringarna
Här inträffade skalvet/Illustrationsbild, Skara domkyrka Google maps/street view
Jordskalvet i Västsverige

Bekräftat jordskalv i väst – nådde magnituden 3,0

Ett jordskalv har ägt rum i Västsverige på midsommardagsmorgonen. Skalvet har bekräftats av seismologiska institutet i Uppsala. Skalvets magnitud är uppmätt till 3,0, skriver TT.
– Det är ett relativt stort skalv med svenska mått, säger Björn Lund, seismolog.
Skalvet inträffade klockan 07.49 med centrum 7–8 kilometer öster om Skara, enligt Lund.
Även räddningstjänsten Östra Skaraborg märkte av skalvet.
– Det skakade till här, vi förstod inte vad det var först men hela byggnaden skakade, säger Göran Sandström vid räddningstjänsten till Expressen.

6 tim
Björklund. Arkivbild. TT
Jordskalvet i Västsverige

Björklund: Undrade först om det var ett flygplan

Liberalernas partiledare Jan Björklund vaknade av jordskalvet i Västsverige där han firat midsommar med familjen i en stuga, skriver Aftonbladet.
– Jag funderade först på om det var ett plan som flög lågt, säger han till tidningen.
Han berättar att hela plåttaket skallrade och att skalvet höll i sig ett tiotal sekunder. Björklund säger också att det var första gången han känner av ett jordskalv och att det var ”en märklig upplevelse”, skriver Aftonbladet.

3 tim
Satellitbild från området där skalvet bröt ut. Google Maps.
Jordskalvet i Västsverige

”Hela huset skakade – vi blev jätterädda”

Flera personer i Västsverige vittnar om det jordskalv som utbröt på midsommardagsmorgonen, rapporterar flera medier.
– Hela huset skakade. Vi blev jätterädda, säger Raul Kjeller, som vaknade av skalvet, till Aftonbladet.
I Igelstorp utanför Skövde bor Madelene och Per-Johan Nilsson. De var båda hemma vid 07.50-tiden när de uppskattar att skalvet ägde rum.
– Det var riktigt obehagligt, det kändes som om någon ruskade om en ordentligt, berättar Madelene Nilsson för Expressen.

4 tim
Läs mer om Jordskalvet i Västsverige