Huckabee Sanders Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Vita husets pressekreterare utfrågad av Mueller

Sarah Huckabee Sanders, pressekreterare i Vita huset, är den senaste i Trumpadministrationen att frågas ut av den särskilde åklagaren Robert Mueller, rapporterar CNN.

Huckabee Sanders förhördes i samma veva som hennes företrädare Sean Spicer och den tidigare stabschefen John Kelly, enligt CNN. Det är oklart vad samtalet handlade om.

– Presidenten uppmanade mig, precis som han har gjort till alla i administrationen, att samarbeta fullt ut med den särskilde åklagaren, säger hon till tv-kanalen.

Toppnyheter

Brexit Förhandlingarna
ADRIAN DENNIS / AFP
Brexit Förhandlingarna

Hård press på parlamentet – nästa vecka avgörs brexit

Hur evighetssåpan brexit slutar kan avgöras nästa vecka. Om Storbritannien inte ska krascha ut ur EU måste parlamentet återigen rösta om Theresa Mays utträdesavtal före den nya deadlinen 12 april. Parlamentet har redan röstat nej två gånger men May utgår från att det blir en ny omröstning redan nästa vecka, säger en talesperson.

– Premiärministern är fast besluten om att försöka få igenom avtalet, få ett slut på osäkerheten och bringa klarhet åt landet och åt arbetsgivarna, säger talespersonen enligt Reuters.

Om det blir ett nej och ingen annan lösning röstas igenom lämnar Storbritannien EU 12 april. Om det blir ett ja till avtalet blir det ett uppskov fram till 22 maj.

3 min
HENRY NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Förhandlingarna

Sju förslag övervägs: ”Nummer 10 är i full panik”

Brittiska premiärministern Theresa Mays kansli på 10 Downing Street är i ”full panik” och överväger att låta parlamentet rösta på hela sju alternativ för brexit nästa vecka, uppger en högt uppsatt minister i Mays regering till Sky News. Dessa är enligt källan:

• Dra in artikel 50 i EU-fördraget och stanna i EU
• Hålla en andra brexitomröstning
• Acceptera Mays brexitavtal
• Mays avtal plus en tullunion med EU
• Mays avtal plus tullunion plus tillgång till EU:s inre marknad
• Ett frihandelsavtal med EU
• Brexit utan avtal

May är fast besluten att gå till parlamentet nästa vecka, uppger en talesperson enligt Reuters. Om ingen lösning röstas igenom lämnar Storbritannien EU 12 april enligt den deadline som EU fastställde under torsdagskvällen.

3 min
Läs mer om Brexit
Per Bolund föreslås tar över som språkrör efter Gustav Fridolin vid partiets kongress i maj. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fridolins avhopp

Per Bolund förelås bli nytt språkrör för Miljöpartiet

Per Bolund föreslås ersätta Gustav Fridolin som språkrör. Det meddelar Miljöpartiets valberedning under en presskonferens.

– Jag är såklart oerhört hedrad, säger han efter att förslaget presenterats.

– Jag är optimist för att jag känner en sådan medvind för våra frågor. När miljontals unga demonstrerar för en klimatpolitik som kan rädda deras framtid är det MP som har lösningarna, säger Bolund.

MP-politikern är finansmarknads- och konsumentminister i regeringen. I januari i år tackade han ja till att nomineras som nytt språkrör för partiet.

Isabella Lövin föreslås att fortsätta som partiets kvinnliga språkrör och ny partisekreterare efter Amanda Lind förelås bli Emma Nohrén.

3 tim
Per Bolund (MP). Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fridolins avhopp

”MP ska vara motkraft mot främlingsfientlighet”

Per Bolund som föreslås bli Miljöpartiets nya språkrör säger att han är hedrad över att vara valberedningens förslag. Han är väldigt hoppfull inför partiets framtid i opinionen.

– Jag tror att MP kommer minst fördubblade siffror till nästa val, säger han under partiets pressträff.

Generellt ser Bolund en medvind för partiets intressefrågor och han hänvisar bland annat till de stora klimatdemonstrationerna som dragits igång av Greta Thunberg. Utöver klimatfrågorna tar han upp segregationen.

– Jag vill att MP ska vara den starka motkraften mot främlingsfientlighet, säger han.

3 tim
Läs mer om Fridolins avhopp
Prayuth Chan-ocha / Sudarat Keyuraphan TT
Valet i Thailand

Militären har övertaget när Thailand går till val

På söndagen går Thailand till val och under fredagen slutspurtade både juntaledaren Prayut Chan-o-chas parti Phalang Pracharat och oppositionspartiet Pheu Thai, rapporterar Reuters.

Valet är det första sedan militärkuppen i landet 2014 och trots att opinionsmätningar pekar på att oppositionen får majoritet i parlamentets underhus talar mycket för att militären ändå behåller makten och får rätt att bilda regering och utse premiärminister.

Grundlagen har nämligen ändrats så att hela parlamentets överhus tillsätts av militären, vilket innebär att juntavänliga partier bara behöver få 126 av 500 poster i underhuset för att få majoritet i hela parlamentet.

– Nu har de skapat en ny halvdemokratisk struktur som förmår dem att hålla sig fast vid makten, så vi får förklara det för folket och få ett slut på detta en gång för alla, säger Pheu Thais premiärministerkandidat Sudarat Keyuraphan till Reuters.

1 tim
Väljare som stöttar Prayut Chan-o-chas parti Phalang Pracharat . LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
Valet i Thailand

”Reglerna är till för att ge militären fortsatt makt”

Resultatet i valet i Thailand i helgen är oförutsägbart och riskerar att det kan leda till nya politiska spänningar i landet. Det säger Thitinan Pongsudhirak, professor i statsvetenskap vid Chulalongkorn-universitetet, i en intervju med CNBC.

Valet är det första sedan militärkuppen och valdeltagandet väntas hamna på rekordnivåer på över 80 procent. Men militärjuntan har ändrat grundlagen på ett sätt som gör att de kan komma att behålla makten, även om oppositionen får fler röster.

– Reglerna har skrivits för att behålla militärens kontroll över thailändsk politik, säger Pongsudhirak.

Han får medhåll av analytikern Harrison Cheng från konsultbyrån Control Risks, som även tror att juntan kan sätta sig emot ett resultat som inte gynnar dem:

– Bland de mer radikala möjligheterna finns att ogiltigförklara hela valet och sätta upp ett datum för ett nytt val eller, ännu värre, en militärkupp som försenar återgången till ett civilt styre, säger han till CNBC.

36 min
Läs mer om Valet i Thailand
Ebba Busch Thor. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alliansens framtid

Nära hälften positiva till KD:s öppning mot SD

En ny opinionsundersökning från Expressen/Demoskop visar att 48 procent av väljarna är positiva till Kristdemokraternas besked om att de kan samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna. Av de 1 055 tillfrågade svarade 40 procent att de tyckte att det var dåligt.

Demoskops opinionschef Peter Santesson säger till Expressen att M och SD bör se upp.

– Det finns en rätt stor väljargrupp som ligger i gränslandet mellan M, SD och KD. Man har väntat på det här beslutet rätt länge, är mitt intryck.

Av KD:s egna väljare svarar 92 procent att det är ett bra beslut och bland M-väljarna är det 87 procent.

4 tim
KD-ledaren Ebba Busch Thor. Nyhetsmorgon
Alliansens framtid

Busch Thor: Löftena innan valet byggde på annat läge

Kristdemokraternas beslut att öppna upp för att samarbeta och samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är noga genomtänkt. Det säger Ebba Busch Thor i TV4:s Nyhetsmorgon.

KD-ledaren medger att hon är orolig för att en del väljare kommer uppleva att hon genom beslutet sviker sina löften.

– Jag gav tydliga löften innan valet, som handlade just om relationen till SD och vilka man förhandlar med och inte, som byggde på ett helt annat läge. Hela grunden har förändrats och då har vi varit tvungna att ta den här diskussionen på ett annat sätt.

I första hand hoppas Busch Thor på stöd från SD när det gäller välfärdsfrågor.

Idag 07:03
Magnus Hagevi/Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor. Linnéuniversitet/TT.
Alliansens framtid

”KD-utspelet kan leda till nytt regeringsunderlag”

Statsvetaren Magnus Hagevi tycker sig se att Kristdemokraterna länge förberett sitt utspel om att partiet är redo att samtala med SD.

– Ebba Busch Thor har gjort analysen att för att få inflytande ska hon närma sig SD. Det här är ett steg på den vägen, säger Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitet, till TT.

Trots att KD-ledaren själv säger att utspelet inte ska leda till det konservativa block som SD-ledaren Jimmie Åkesson länge talat om anser Hagevi att dagens besked är ett steg i den riktningen.

I förlängningen kan KD, SD och M fungera som ett underlag för att bilda regering, säger han.

Igår 20:03
Läs mer om Alliansens framtid
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen och styrelseordförande Lars Idermark under en intervju på fredagen.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Analyser: Uppenbart att de försöker mörka

Fredagsmorgonens externa rapport om misstänkta transaktioner i Swedbank är ”knappt vatten värd”, skriver DI:s Anders Hägerstrand.

Rapporten bekräftar att aktörer med tydliga varningssignaler har varit kunder i banken. Den ger däremot inga svar på i vilken omfattning och hur länge de suspekta kunderna har slussat pengar genom banken, menar Hägerstrand:

”Det är helt uppenbart att styrelsens strategi är att göra allt för att dölja och mörka hur omfattande penningtvätt som har skett i Swedbank.”

Dagens rapport kommer inte på något sätt att återupprätta förtroendet för banken och dess vd, skriver SvD:s Jan Almgren i en analys:

”Det är nästintill provocerande att ledningen inte gör mer.”

DN:s Dan Lucas säger till den egna tidningen att det är en tunn rapport som egentligen inte ger några svar:

– Den här historien är långt ifrån avslutad.

2 tim
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Bolund om Swedbank-utredningen: ”Räcker inte”

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är inte nöjd med den externa utredning om misstänkt penningtvätt som Swedbank presenterade under fredagen. Det säger han till SVT Nyheter.

Bolund anser att Swedbank ”måste samarbeta med myndigheterna och lägga alla kort på bordet”.

”Det räcker inte med en intern utredning från Swedbank för att vi ska få klarhet. Det är därför viktigt att Finansinspektionen och dess baltiska motsvarighet satt igång en egen utredning.” skriver Bolund i ett sms till SVT Nyheter.

4 tim
Birgitte Bonnesen.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Vd duckar om penningtvätt: ”Det får du fråga polisen”

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen forsätter att pressas av frågor från medier efter morgonens externa rapport om penningtvätt.

I en intervju i DI tv vägrar hon svara på frågor om det förekommit penningtvätt i banken. Hon menar att bankens uppgift är att upptäcka om någon försöker utnyttja Swedbank och sedan anmäla misstänkta transaktioner till polisen.

– Så svaret på om om det förekommit penningtvätt i Swedbank kommer vi inte att få? frågar TT:s reporter i DI:s sändning.

– Den frågan får du ställa till polisen, svarar Bonnesen.

5 tim
Läs mer om Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Stefan Löfven. Arkivbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
S-kongressen

S-kongress möts av protest mot överenskommelsen

Flera protester mötte ombuden när Socialdemokraterna i dag inledde sin partikongress. Hyresgästföreningen demonstrerade mot januariavtalet och pensionärer i Örebros ”Tantpatrull” mot usla pensioner.

– Socialdemokraterna gjorde ju nej till marknadshyror till en av de stora valfrågorna och sedan har man redan förhandlat bort det löftet, säger Kristofer Lundberg, Hyresgästföreningens regionordförande för västra Sverige, till TT

En av punkterna i avtalet som S gjort med C, L och MP är att reformera hyresmodellen och införa marknadshyror vid nybyggnation.

2 tim
Kulturminister Amanda Lind (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) presenterar sin nya regering i januari. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
S-kongressen

Analyser: Stor risk för fortsatt väljarflykt för S

Socialdemokraterna lyckades behålla makten men gjorde trots allt sitt sämsta val någonsin. Och den kommande mandatperioden kan enligt partiets egna valanalys bli en ”politisk mardröm”, skriver SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson inför S-kongress som inleds i dag. Han menar att risken för fortsatt väljarflykt är ”uppenbar” och att S hotas av ”utplåning” när väljarskaran blir allt mer åldrad.

Knutson tar även upp risken att kärnväljarna som tyckte att MP-samarbetet gjorde S otydligt kan bli ännu mer brydda av eftergifterna till C och L.

Enligt SR:s inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg kommer dock januariöverenskommelsen att märkas förvånansvärt lite under kongressen eftersom partistyrelsen är rädda för vad som skulle kunna komma upp.

– Ett sånt här avtal där man gör så långtgående kompromisser är rätt svårförenligt med en rejäl partidemokrati, säger Ramberg.

5 tim
Läs mer om S-kongressen