Walden: Vems fel är det att högerpopulismen växer?
Det finns tre standardmodeller för att peka ut boven till högerpopulismens framväxt, skriver Aftonbladets Andrev Walden i en krönika. Antigen är det vänsterns fel som beskylls för att ha vänt arbetarklassen ryggen. Eller så är det ”massinvandringens” fel, och den politik som främlingsfientliga beskriver som ”huvudlös”. Den tredje linjen är nyliberalismen som beskylls för att ha bidragit till växande klassklyftor och nedmontering av välfärden.
Ingen av dessa linjer ger bra svar, menar Walden, utan endast förenklade bilder av verkligheten. ”För mig är det enda rimliga svaret att skulden ligger på dem som är beredda att vända människor mot varandra bara för att de fått chansen”, skriver han.
bakgrund
Högerpopulism
Wikipedia (sv)
Högerpopulism eller radikal högerpopulism är en politisk ideologi och strategi som motsätter sig existerande politiska konsensus med ett starkt visat motstånd mot vad de menar är etablissemanget. Kännetecknande för högerpopulism är dess argumentationsstrategi (se välfärdschauvinism). Det rör sig om politik med förenklade lösningar på svåra politiska problem genom en ofta tunn ideologi som föreskriver två homogena, antagonistiska grupper; ett vi-mot-dem-tänkande (folket mot eliten, svenskar [eller annan nationalitet] mot invandrare, land mot land, arbetande mot bidragstagare) grundat i argument om det "sunda förnuftet". Ett högerpopulistiskt parti anspelar på ett tänkt "gap" mellan makthavare och en majoritet av folket, och är allmänt skeptiskt till den representativa demokratin.
Högerpopulismen kan även vara radikal i den bemärkelsen att den ifrågasätter den traditionella demokratiuppfattningen och dess värderingar om jämlikhet och pluralism, och i många fall hela det rådande politiska systemet och den representativa demokratin. Officiellt uttrycker de flesta radikal högerpopulistiska organisationer och partier stöd för det etablerade demokratiprincipen, men understryker samtidigt att det nuvarande systemet är genomsyrat av en korrumperad och byråkratisk elit, varför det inte är frågan om en riktig demokrati.
Det förekommer att meningsmotståndare använder högerpopulism som ett pejorativ för vissa idéer och ståndpunkter. Användarna av ordet anser att idéerna och förslagen i första hand är framlagda för att låta bra och bli populära, inte för att de faktiskt skulle vara genomförbara eller lyckade på lång sikt. Såväl högerpopulistiska som vänsterpopulistiska partier brukar i västvärlden undvika termen när de beskriver sig själva.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen