Entrén till Way Out West Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Festivalsommaren 2018

Way Out West igång igen – rustade för stormen

Insläppet till Way Out West i Göteborg försenades från klockan 12.00 till 14.00 på grund av stormen Johanne.

”På grund av de kraftiga vindar som just nu blåser över Slottsskogen har vi beslutat att ta det säkra före det osäkra”, står det festivalens hemsida.

Vid 14-tiden skrev Way Out West på sin Facebook-sida att festivalen var igång.

”På grund av vindarna har vi plockat ner lite staketteckning och dukar, men även om vi ser något rufsiga ut i kostymen är det med stor pepp vi kickar igång fredagen”, står det.

Toppnyheter

Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Stefan Löfven och Annie Lööf  TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Löfven: Redo att förhandla med Centern på nytt

Stefan Löfven har inte gett upp hoppet om att återuppta förhandlingar med Centerpartiet.

– Jag finns redo att förhandla och diskutera och se till att vi får på plats en regering så snabbt som möjligt, säger han till Dagens Industri men betonar att det är talmannen som fattar beslut om vad nästa steg i regeringsbildningsprocessen blir.

Under förra veckan hade Socialdemokraterna flera möten som lade grunden till en vidare diskussion i regeringsfrågan – men Löfven menar att man för tillfället inte har några pågående förhandlingar med Liberalerna och Centerpartiet, skriver Expressen.

1 tim
Statsminister Stefan Löfven  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Löfven varnar för fjärde statsministeromröstning

Stefan Löfven vill likt talmannen Andreas Norlén undvika en fjärde statsministeromröstning. Det säger han på en pressträff i riksdagen i samband med högtidlighållandet av demokratins hundraårsdag.

Löfven menar att man måste arbeta så snabbt som möjligt men hävdar samtidigt att det finns en risk med en tredje omröstning, som på förhand är dömd att misslyckas.

– Då finns det bara ett skott kvar så att säga, säger han till Svenska Dagbladet.

Det finns en möjlighet att hinna med en tredje statsministeromröstning innan jul. Talman Andreas Norlén har sagt att han kommer att lämna besked om nästa steg i processen på tisdag eller onsdag.

3 tim
Talman Andreas Norlén  TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Talmannen: ”Besked kommer tidigast på tisdag”

Talmannen Andreas Norlén kommer inte att lämna några nya besked i regeringsfrågan i dag. Det meddelade han i samband med att han invigde 100-årsfirandet av demokratins genombrott i riksdagen, rapporterar Svenska Dagbladet.

Under helgen har talmannen haft samtal med partiledarna, men han vill i nuläget inte gå in på om man kommit vidare på något sätt.

– Besked kommer tidigast på tisdagen, säger han till SvD.

5 tim
Läs mer om Valet 2018
Statsminister Stefan Löfven och Moderaternas rättspolitiska talesperson  TT
Tiggeridebatten

Löfven: ”Bra att det prövats i högsta instans”

Statsminister Stefan Löfven tycker att det är bra att beslutet om Vellinges tiggeriförbud har prövats i högsta instans.

– Med det beskedet så har vi en ny praxis uppenbarligen. Nu vet vi det och kommunerna vet det, säger statsminister Stefan Löfven till TT.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé menar att lokala tiggeriförbud riskerar att flytta runt problemet med tiggeri och att modellen med lokala ordningsföreskrifter skulle vara svårt att införa i en storstad. Partiet vill istället se ett nationellt tiggeriförbud.

3 tim
Kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, Carina Wutzler Björn Lindgren /TT / TT NYHETSBYRÅN
Tiggeridebatten

Kommuntoppen: ”Jag är jätteglad naturligtvis”

Kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, Carina Wutzler (M), säger till Sveriges Radio Ekot att hon är jätteglad över att kommunen nu har fått grönt ljus för att införa tiggeriförbud.

– Vi tycker inte att tiggeri hör hemma i Sverige 2018, det finns andra sätt att bekämpa fattigdom. Det ska göras i deras hemländer, inte här i Sverige, säger hon till Ekot.

Vellinge kommun fick nej till sitt beslut om att införa tiggeriförbud på särskilt avgränsade områden i både kammarrätten och förvaltningsrätten innan Högsta förvaltningsdomstolen i dag sa ja. Carina Wutzler har hela tiden varit tydlig med att hon vill att kommunen ska driva frågan till högsta instans.

4 tim
Högsta förvaltningsdomstolen säger ja till tiggeriförbud  TT
Tiggeridebatten

Grönt ljus för tiggeriförbud i Vellinge kommun

Högsta förvaltningsdomstolen godkänner Vellinge kommuns tiggeriförbud, skriver man i ett pressmeddelande.

Därmed fastställer Högsta förvaltningsdomstolen kommunens beslut om att införa tiggeriförbud på särskilt avgränsade områden genom lokala ordningsföreskrifter.

Domen upphäver tidigare beslut från kammarrätten och förvaltningsrätten.

Vellinge vill förbjuda tiggeri på vissa avgränsade platser i kommunen och motiverar det med att en del invånare finner det obehagligt att gå till affärer där tiggare sitter.

5 tim
Läs mer om Tiggeridebatten
Illustrationsbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Polisen ser effekt efter riktade insatser mot sexköp

Riktade insatsveckor mot sexköparna är ett effektivt verktyg för att trycka tillbaka människohandeln. Det menar Simon Häggström, polis vid nationella operativa enheten, rapporterar Ekot. Han säger även att de riktade insatserna mot sexköparna har en hämmande effekt.

– Det innebär inte att polisen har resurser att jobba mot det här hela tiden, men bara att man gör det regelbundet gör att sexköparna blir ganska nervösa. Man vet att polisen jobbar med detta men man vet inte riktigt när, säger han till Ekot.

10 min
Arkivbild.  FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Polisen: Rekordmånga fall av koppleri

Polisen ser en ökning i antalet fall av koppleri och människohandel, rapporterar Ekot.

– Faktum är att vi har aldrig varit så många poliser som jobbar med prostitution och människohandel någonsin jämfört med vad vi är idag, säger Simon Häggström, polis vid människohandelsgruppens nationella operativa avdelning.

Under de elva första månaderna i år har 256 fall anmälts vilket är fler än totalsiffran förra året. Enligt polisen kan en avgörande anledning vara specialiserade enheter runt om i landet samt ett insatskoncept på nationell nivå.

Idag 06:39
Anders Thornberg i Agenda.  SVT
Svenska brottsbekämpningen

Rikspolischefen: Tror att nästa år kan bli lika illa

Rikspolischefen Anders Thornberg säger i kvällens Agenda i SVT att han tror att det kan ske lika många dödsskjutningar under 2019 som i år.

– Jag tror att vi kommer att se ett liknande år, men jag hoppas verkligen inte det, säger han.

Han säger att det väntas mer resurser till polisen under de kommande åren, men menar att dessa problem inte är något som går att lösa på kort tid.

Hittills i år har fler personer skjutits ihjäl än under hela 2017.

Igår 21:10
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Trumps USA Rysslandsutredningen
James Comey JOSHUA ROBERTS / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Ny rond mellan Comey och kongressens republikaner

Den tidigare FBI-chefen James Comey ställs på nytt inför den amerikanska kongressen. Två utskott frågar på måndagen ut Comey och på onsdag den tidigare justitieministern Loretta Lynch.

Förhören med Comey blir en uppföljare till en sex timmar lång utfrågning tidigare i december, rapporterar CNN. Då uttryckte republikanska politiker besvikelse över Comeys svar, eller brist på svar, på vissa frågor.

– Comey tror att han alltid har rätt och det spelar ingen roll om (justitiedepartementets internutredare Michael) Horowitz tycker att han har fel, och det spelar ingen roll om alla andra drar slutsatsen att han gjorde fel. Han vet bättre, sa republikanen Trey Gowdy till Fox News då.

Förhören är en del av kongressens utredning av FBI:s agerande under valrörelsen 2016.

2 tim
Till vänster: Två av de grupper som enligt en tidigare utredning skapats av ryska troll för att påverka amerikanska väljare. Till höger: Byggnad i St Petersburg där en så kallad trollfabrik tros sitta TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Amerikaner grupperades – fick målinriktad påverkan

Ryssland har försökt påverka amerikansk inrikespolitik genom sociala medier sedan år 2013. Det framkommer i en rapport till den amerikanska senaten som Washington Post tagit del av.

Enligt rapporten ska den ryska så kallade trollfabriken ”Internet Research Agency” ha delat upp amerikaner i intressegrupper och skickat målinriktade budskap till dem. Mängden ska ha varierat över tid, men varit särskilt intensiv vid viktiga politiska skeenden som presidentvalsdebatter eller partiernas konvent.

Rapporten visar hur nästan alla de stora sociala medieplattformarna använts både för att stödja Trumps kampanj och för att distrahera eller avskräcka Trumps motståndare, konstaterar Axios i en analys.

6 tim
Vladimir Putin och Donald Trump, presidenter. TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Rapport: Ryssar duperade i alla sociala medier

Ryssland använde ”samtliga betydande sociala mediekanaler” för att stödja Donald Trump med propaganda inför presidentvalet 2016, enligt en färsk rapport som snart lämnas in till den amerikanska senatens underrättelsekommitté, rapporterar Washington Post.

I rapporten framgår att miljontals poster på bland annat Facebook, Twitter, Youtube, Instagram, Tumblr, Pinterest, Google, Yahoo nyttjades för att sprida budskap som främjade Trumps kampanj. Samtidigt pågick kampanjer med målet att få väljargrupper som antogs kunna gynna Demokraternas kandidat Hillary Clinton att inte gå och rösta.

Bolagen kritiseras för att ha reagerat ”okoordinerat och alldeles för långsamt” mot de riktade påverkansoperationerna.

Idag 07:59
Läs mer om Trumps USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund